1. Home
  2. Nieuws
  3. Hoe zorg je dat irritatie niet tot agressie leidt

Hoe zorg je dat irritatie niet tot agressie leidt?

Maandag 10 maart 2025

Wegwerkzaamheden, open sleuven en afgesloten wegen zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Hoe zorg je dat je de werkplek zo veilig mogelijk houdt voor de omwonenden, je collega's en jezelf? Hoe ga je om met omwonenden die hiervan last kunnen hebben, of zelfs agressief worden? Deze video is ontwikkeld om het belang van een veilige werkplek te benadrukken. Dit gebeurt niet alleen door de juiste afzettingen te plaatsen, maar ook door een goede omgang met irritatie.

Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden het gebruik van de interactieve film variant aan, omdat deze vragen bevat die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijbehorende lesbrief vind je meer informatie over de films, inclusief links. Daarnaast is er een toolboxflyer over 'omgang met irritatie en agressie van omwonenden' beschikbaar. Deze toolboxflyer kan gebruikt worden op het moment dat er geen afspeelmogelijkheid beschikbaar is, of ter aanvulling.

Werkgroep leren van incidenten

Deze toolbox is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Dank hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten.

Toolbox en krant Bewust Veilig-dag

Op woensdag 26 maart besteden honderden bedrijven in de bouw-, techniek- en onderhoudssector extra aandacht aan veiligheid tijdens de Bewust Veilig-dag. Je kan je eventueel nog aanmelden via de website bewustveilig.com 
Daar kun je ook de bewust veilig-krant downloaden, die dit jaar in maar liefst zeven talen beschikbaar is. De toolboxen komen op 24 maart vroeg in de ochtend online. Zo kun je ze presenteren op het moment dat het voor jou het beste uitkomt. De onderwerpen van de toolboxen zijn dit jaar: omgaan met agressie, hoe spreek je elkaar aan, en ladders en trappen. Ga voor meer informatie naar Activiteiten voor jouw Bewust Veilig-dag 2025.
 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 1 mei 2025
Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen

In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.

Maandag 28 april 2025
Nieuwe update handhaving Arbeidsinspectie straatwerk

Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.

Dinsdag 22 april 2025
Graafsector in ontwikkeling tijdens het ZoARG Kickoff Symposium

In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.