1. Home
  2. Nieuws
  3. Hum bodembeheer vastgesteld en van toepassing

HUM Bodembeheer vastgesteld en van toepassing

Woensdag 17 januari 2024

De Handhavings UitvoeringsMethode (HUM) Bodembeheer is in werking getreden op 1 januari 2024, gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het College van Deskundigen Bodembeheer van Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) heeft op 14 december 2023 versie 1.0 vastgesteld van de handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten (MBA) in relatie tot bodembeheer. Voer jij activiteiten uit in de bodem, lees dan verder.

Aanleiding voor het ontwikkelen van de HUM Bodembeheer is de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Het doel van de HUM Bodembeheer is het bieden van ondersteuning voor adequaat toezicht door de bevoegde gezagen. De HUM Bodembeheer heeft betrekking op het stelsel voor het omgevingsrecht, zoals dat vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet geldt.

 

In de HUM Bodembeheer komen naast Kwalibo de volgende milieubelastende activiteiten (MBA) van het in het Besluit activiteiten leefomgeving aan bod:

  • graven in de bodem;
  • saneren van de bodem;
  • productie van bouwstoffen, grond en baggerspecie;
  • transport van bouwstoffen, grond en baggerspecie;
  • opslag van bouwstoffen, grond en baggerspecie op de landbodem;
  • toepassen van bouwstoffen op de landbodem;
  • toepassen van grond en baggerspecie op de landbodem.

Proces

De HUM Bodembeheer is voorbereid met een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers van omgevingsdiensten, ILT, Rijkswaterstaat Bodem+ en het uitvoerend en het adviserend bedrijfsleven. Het penvoerderschap lag in handen van FLO Legal.

Opzet HUM Bodembeheer

Voor de HUM Bodembeheer is de in 2010 door Bodem+ uitgegeven HUM Besluit bodemkwaliteit (Bbk) gebruikt als basis. In de HUM Bodembeheer is de tekst van de HUM Bbk aangepast naar het omgevingsrecht zoals dat geldt vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Overige verouderde teksten zijn verwijderd of geactualiseerd. Er zijn twee nieuwe hoofdstukken toegevoegd: 'Graven' (hoofdstuk 4) en 'Saneren' (hoofdstuk 5). Voor de inhoud van de nieuwe hoofdstukken is waar van toepassing gebruik gemaakt van de HUM Wet bodembescherming.

Overgangsrecht

Voor situaties die onder het overgangsrecht van de Invoeringswet Omgevingswet of de Aanvullingswet bodem Omgevingswet vallen, blijft het oude recht van toepassing. Provincies, gemeenten en omgevingsdiensten kunnen voor die situaties de oude HUM Wet bodembescherming en de oude HUM Besluit bodemkwaliteit raadplegen. De HUM Bodembeheer (versie 1.0) is hier te downloaden.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 6 september 2024
Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar!

Dit jaar bestaat Opleidingscentrum Gelderpoort 35 jaar. Om dat te vieren was het donderdag 5 september groot feest in Hattem.

Donderdag 5 september 2024
Nieuwe werkinstructie robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolen

Op basis van onderzoek van Stichting RIONED en NSTT is nu ook robotfrezen van asbesthoudend voegenkit in riolering onder voorwaarden van risicoklasse 1 toegestaan. Het Ministerie SZW heeft dit na afstemming met het Ministerie I&W per brief van 24 juni 2024 bevestigd.

Vrijdag 30 augustus 2024
Verzwaring E-net: van woorden naar daden

Op 11 juni 2024 hebben zes regionale netbeheerders, 30 aannemers en een groep installateurs het Uitvoeringsakkoord NUA ondertekend. Daarin hebben zij afspraken gemaakt over hoe zij gezamenlijk het elektriciteitsnet sneller, efficiënter en effectiever gaan uitbreiden en verzwaren. Hoe worden deze mooie woorden op papier omgezet naar concrete daden in de praktijk?