Jongeren maken kennis met Ondergrondse Infraplein in Hardenberg
Donderdag 20 februari 2025
Op 11 februari gingen de deuren weer open van de 3-daagse Infra Relatiedagen in Hardenberg. De Infra Relatiedagen in Hardenberg is in de regio en ver daarbuiten een populaire beurs. Een aangename ontmoetingsplek voor opdrachtgevers, aannemers, klanten en opleiders actief in de Infra.
Met name de eerste dag, de dinsdag, is populair onder jongeren. Meer dan duizend jonge studenten komen die dag kennis maken met de Infra, dit jaar zelfs 1600. Een uitgelezen kans voor standhouders om zich zo interessant mogelijk te etaleren. De Ondergrondse Infra presenteerde zich, middels het Ondergrondse Infraplein, aan de jongeren als een inspirerende en innovatieve sector met volop werk en carrièrekansen, waarbij je samen werkt aan een duurzamere toekomst in Nederland.
Jongeren maken kennis met het Ondergrondse Infraplein
Na het succes van het Ondergrondse Infraplein vorig jaar, werd het dit jaar nog grootser opgezet. Voor het tweede jaar op rij organiseert Stichting GROND'G in samenwerking met haar partners, netbeheerders en aannemers op dit event het Ondergrondse Infra Plein. Met dit initiatief wordt de ondergrondse sector in een positief daglicht gezet om de instroom van nieuwe vakmensen in de ondergrondse infrastructuur te vergroten. De uitdagingen op het vlak van energie-, watertransitie, woningbouw en digitalisering zijn zo groot dat opschaling van de uitvoeringscapaciteit op alle niveaus hard nodig is. Niet alleen scholieren maar ook geïnteresseerde zij-instromers begonnen met een korte video in een tent, waarbij ze een introductie kregen over de Ondergrondse Infra, met als thema "De energietransitie". Vervolgens liep eenieder via een vastgestelde route langs aannemers en opdrachtgevers, die klaar stonden om de jongeren te enthousiasmeren voor de gas-, water-, data- en elektrawereld. Daarbij werden diverse innovaties getoond en kon je zelf aan de slag met bijvoorbeeld waterboringen en gasleidingen.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.