'Investeren in mensen maakt je bedrijf sterker dan ooit'
Vrijdag 25 juli 2025
Vier jaar geleden nam Joris van der Meer samen met zijn broer het familiebedrijf Aannemingsbedrijf Van der Meer in Benthuizen over. In gesprek met Arjo van Genderen, zelf JBN’er en toekomstig volledig eigenaar van Bouwbedrijf HoornKley, blikt hij terug op zijn ontwikkeling als directeur. Hoe ga je van meewerken in het bedrijf naar het leiden ervan? Hoe zorg je ervoor dat je uiteindelijk zelfs misbaar wordt?
Als algemeen directeur houdt Joris zich bezig met de commerciële en financiële kant van het bedrijf dat zich vooral richt op infra-, groen- en sportprojecten. Broer Rob is technisch directeur en stuurt de operatie. "Drie jaar voor mijn vader met pensioen ging, zijn wij het bedrijf operationeel gaan draaien", vertelt Joris. "Mijn vader heeft altijd gezegd: kunnen jullie het niet, dan gaat de overname niet door. Het ging goed. In 2021 was de officiële overname en is hij in een keer uit het bedrijf gestapt."
Ontwikkeling binnen het bedrijf
Joris liep tijdens zijn studie Bedrijfskunde al vaak met zijn vader mee. "In die tijd heb ik veel kennis van algemene en financiële zaken meegekregen. Ik ben langzaam in de rol van directeur gegroeid. Toen ik ineens de aandelen kreeg, voelde het toch anders. Daarvóór stond altijd ergens onze vader. Maar vanaf dat moment ben je zelf eigenaar van het bedrijf. En draag jij de verantwoordelijkheid."
Arjo zal HoornKley op termijn alleen leiden, maar Joris deelt die verantwoordelijk met zijn broer. "We vullen elkaar goed aan. Twee verschillende karakters, met verschillende expertise en kennis. We hebben allebei onze eigen taken, maar als we het niet met elkaar eens zijn, gooien we het op tafel. Zo houd je elkaar ook scherp."
Verandering van rol
Zonder coaching, maar met vallen en opstaan, heeft Joris zijn eerdere functie losgelaten en is hij langzaam in de rol van dga gegroeid. "Het had tijd nodig", vertelt hij. "Calculatie vond ik altijd het leukst. Maar je verantwoordelijkheid als directeur wordt steeds breder, dus dat moest ik gaan loslaten. Toen heb ik een van onze calculators aangesteld als hoofd bedrijfsbureau." In het begin nam Joris de begrotingen helemaal met hem door, maar geleidelijk nam hij een andere rol aan. "Alleen bij uitschieters stelde ik vragen, waardoor ik de verantwoordelijkheid meer bij hem legde. Zo kon ik een stap achteruit zetten. De kern is: de juiste mensen vinden, vertrouwen geven en dan loslaten."
Zowel Joris en Arjo werken graag áán hun organisatie in plaats van ín hun organisatie. 'De afgelopen jaren hebben we ons nog meer gepresenteerd als een volwaardige aannemer, als een sterke speler in de regio", vertelt Joris. "Grotere en complexere projecten, veel zichtbaarheid op sociale media." Het doel is om de organisatie goed neer te zetten. Joris: "Zelf misbaar zijn is het mooiste: van een afstand je bedrijf in de gaten houden en bijsturen, je hulp aanbieden vanuit je expertise."
Leerervaringen en tips
Durven investeren is een van zijn belangrijkste leerervaringen van de afgelopen vier jaar. Joris: "Wij hoorden altijd: de kosten moeten laag blijven. Dat is uiteraard waar, maar we hebben ook behoorlijke investeringen gedaan in materieel, in marketing en branding en in personeel." Zo huren ze nu een partij in voor employer branding, die het bedrijf met professioneel beeldwerk en videomateriaal promoot via sociale mediakanalen. 'Deze deskundige zorgt voor een strak online profiel waardoor nieuw personeel naar ons toe komt. Dat zijn investeringen die je moet maken om te laten zien wie je bent."
Tot slot heeft hij nog een aantal tips: "Volg je gevoel, ertrouw op je mensen en vertrouw op jezelf." Zelf klopt hij nog wel eens aan bij zijn vader voor advies, maar tijden veranderen. "Zijn manier van aannemen is niet meer de onze. Nu is het: aanbesteden, plannen schrijven. Uiteindelijk moet je ook op je eigen kwaliteiten vertrouwen. Dat is spannend, maar ook heel leuk, zeker als je het bedrijf samen met je broer mag leiden."
Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?
Lijkt het je leuk om ook eens aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van JBN? Laat het weten via Itzél Zuiker. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar.
Gerelateerd nieuws
De finalisten voor de JBN Award 2025 zijn bekend! Uit een reeks aanmeldingen zijn drie jonge bouwprofessionals geselecteerd die ieder op hun eigen manier laten zien wat vernieuwend leiderschap, duurzame ambitie en technische innovatie betekenen in de praktijk. Dit jaar dingen Ben Muller, Cora de Groot en Niels Bakker mee naar de titel. Wie van hen wordt dé jonge bouwvernieuwer van het jaar?
De meerdaagse excursie van Jong Bouwend Nederland in regio Noord dit jaar was een hele bijzondere. Met indrukwekkende fjorden als decor en de frisse zeelucht in de neus, reisden 37 jonge professionals uit de bouw en infra eind mei naar Noorwegen. Daar stapten zij aan boord van een boot richting de Bremanger Quarry. Wat volgde was een unieke blik achter de schermen bij een van Europa's grootste steengroeven en een onuitwisbare ervaring voor JBN'ers.
De JBN Award beleeft in 2025 zijn tweede editie en dat is niet zonder reden. Met deze prijs zet Jong Bouwend Nederland jonge professionals in de bouw- en infrasector in het zonnetje. De award is meer dan alleen een blijk van waardering, het is ook een stimulans voor innovatie, lef en leiderschap onder jonge bouwers. Ook dit jaar buigt een deskundige jury zich over de inzendingen: Lennard Heij, Alma Krug, Anja Vijselaar en Jan-Willem van Engen. Samen bepalen zij wie zich dit jaar dé jonge voortrekker van de sector mag noemen. Wat zoeken zij in een winnaar en wat willen ze de nieuwe generatie meegeven?