Logo Bouwend Nederland

Jan-Willem van Engen winnaar eerste JBN Award

Dinsdag 26 september 2023

Op vrijdag 22 september werd de allereerste JBN Award uitgereikt. Ruim honderd jonge ondernemers waren daarbij aanwezig. De JBN Award is bedoeld om jonge ondernemers met een inspirerende visie het podium te geven. Jan Willem van Engen, Martijn de Krom en Mart van der Zanden waren de drie finalisten. Uiteindelijk ging Jan Willem met de bokaal naar huis. En er werd nog lang gefeest in Amersfoort…

Op 22 september werd in de Prodentfabriek in Amersfoort de JBN Award uitgereikt tijdens een gezellig galafeest. JBN’ers uit het hele land kwamen samen om de finale te aanschouwen en bij te praten. “Als branchevereniging zijn we trots op onze JBN’ers en hun mooie bedrijven. Dat willen we laten zien. Daarom zetten we jonge bouwers die zich op een inspirerende manier inzetten voor hun bedrijf en de sector, in de schijnwerpers”, aldus voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Samen met mede-juryleden Dorien Staal, Artjan van Kooten en Stefan Groothuis zag hij veel mooie nominaties voorbij komen. Ze maakten een selectie op basis van onderscheidenheid, ambitie, leiderschap en invloed op ontwikkelingen in de sector.

Veel lof voor de finalisten

Alle drie de finalisten kregen veel lof van de jury. Mart van der Zanden van aannemingsbedrijf Van der Zanden uit Moergestel zet in op emissieloos en circulair werken. De jury roemt zijn nuchterheid en vooruitstrevendheid. Uit het juryrapport: “Mart gelooft in emissieloos werken en investeert erin. Ook als de kosten voor de baten uit gaan. Doordat hij meewerkt in de uitvoering, heeft hij een goed oog voor wat er speelt in de organisatie.” Martijn de Krom van De Krom in Etten-Leur verdient een finaleplek vanwege het robotiseren van het bulkwerk in bestratingen. Dat ontlast medewerkers fysiek en zorgt ervoor dat zij zich kunnen concentreren op het vakwerk. “Martijn is heel eerlijk en heeft de drive om goed voor zijn vakmensen te zorgen”, concludeert de jury.

‘Je zou voor hem willen werken’

De ambitieuze Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf van Engen uit Kockengen is een ecologische houtbouwer met een passie voor biobased bouwen. Daarnaast biedt hij zij-instromers alle ruimte om 'het vak' in het bedrijf te leren. De jury wees hem als winnaar aan: “Jan-Willem heeft zijn bedrijf zelf opgebouwd vanuit een heel duidelijke visie op duurzaam ondernemen. Die visie draagt  hij ook overtuigend uit aan medewerkers en partner-bedrijven. In de samenwerking met bijvoorbeeld installatiebedrijven, geeft hij hun vakmanschap de ruimte. Zijn woorden getuigen van zelfreflectie en leiderschap; je zou zo voor hem willen werken. Kortom: Jan-Willem is bij uitstek een voorbeeld voor de sector.”

Ook lid worden van JBN?

Het lidmaatschap van Jong Bouwend Nederland biedt allerlei voordelen voor jonge professionals in de bouw en infra (tot 40 jaar). Zo organiseren we allemaal leuke evenementen en bijeenkomsten, delen we kennis en zijn er mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Ook meedoen? Je bent van harte welkom!

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 20 mei 2024
“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Vrijdag 10 mei 2024
Met DICO naar een bijna ‘onbemande’ administratie

Lithos en PHB Bouw maken deel uit van Aan de Stegge Verenigde Bedrijven (ASVB). Waar de 50 medewerkers van Lithos zich vooral richten op nieuwbouw, houden de 100 medewerkers van PHB zich bezig met nieuwbouw, renovatie én restauratie. Beide bedrijven streven naar zo min mogelijk administratieve rompslomp, en daarin zijn ze met de DICO standaard goed geslaagd.