Logo Bouwend Nederland

JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Woensdag 17 april 2024

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Zowel Jong Bouwend Nederland als Bouwend Nederland vinden een goede onderlinge verbinding heel belangrijk. Heel veel zaken waar de 'senioren' nu over praten en koers in kiezen, zijn immers niet vandaag of morgen uitgevoerd en afgedaan. "Tegen de tijd dat de effecten van keuzes merkbaar zijn, is de jongere generatie aan bod als ondernemers en bestuurders", zegt Van Burg. "Wij gaan er in ons werk dus mee te maken krijgen. Daarom denken en praten we graag mee over onderwerpen als duurzaamheid, instroom, enzovoorts."

Samen de puzzel leggen

Hij is blij dat die wens niet alleen maar bij 'zijn' club leeft. "Bouwend Nederland voelt dat zelf ook zo. Jullie zijn de toekomst, zeggen ze, dus laat je horen en vertel wat je vindt." Uiteraard gebeurt dat al, benadrukt hij. "Als Jong Bouwend Nederland hebben we een zetel in zowel het regiobestuur als het landelijk bestuur van Bouwend Nederland. Één zetel is misschien wat mager." Hoe die verbinding beter kan, dat is nog wel een puzzel. JBN in regio Zuid gaat daar de komende tijd mee aan de slag en het liefst niet alleen. "Als we het allemaal beter willen, dan moeten we niet op elkaar gaan zitten wachten."

Zinvolle bijeenkomsten

Die verbinding verbeteren is niet het enige dat wat JBN op de agenda heeft staan. Elk jaar worden er vier events georganiseerd met boeiende onderwerpen. Zoals de bijeenkomst in Eindhoven vorig jaar, waar de leden een heleboel informatie kregen over AI en ChatGPT. Wat is het, wat kun je er mee, wat zijn de voordelen en wat de risico's? "Actuele onderwerpen dus, die ons als jongeren bezighouden en waar we iets aan hebben." Overigens wordt met zo'n event ook al de band met Bouwend Nederland aangehaald, 'senior'-leden zijn op het life changing event eens per jaar van harte welkom. "Dat werkt, in Eindhoven waren ook vanuit Bouwend Nederland een hoop deelnemers."

Waardevol netwerk

Nog een belangrijk punt van aandacht voor de komende periode is het ledenbestand. Zodra je 40 jaar wordt, kun je geen lid meer zijn van Jong Bouwend Nederland. Instroom van jonge leden is dus cruciaal. Vandaar de oproep aan jonge ambitieuze mensen in de bouw om lid te worden. "Niet alleen voor de gezelligheid. Bij Jong Bouwend Nederland tref je leeftijdsgenoten die allemaal in dezelfde levensfase zitten, zowel qua werk als privé. Je kunt er heel veel aan hebben om kennis en ervaringen met elkaar te delen."

 

Vanaf dit jaar zijn er twee nieuwe bestuurders toegetreden bij JBN regio Zuid. We heten Lars van Engelen van Van Engelen Metselwerken uit Gilze en Bas Valk van Bouwbedrijf Gelens uit Etten-Leur van harte welkom en vooral veel plezier.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

20 juni is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Zuid. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél Zuiker voor een kennismaking of stel je vragen aan de regionale contactpersoon, Petra Landmeter.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."

Vrijdag 24 mei 2024
'Samen uitdagingen het hoofd bieden'

De vergrijzing, energietransitie en veiligheid: de infrasector kampt met diverse uitdagingen. "Tijd om onze koppen bij elkaar te steken. Alleen zo kunnen we deze uitdagingen aanpakken", aldus Mario Goossens, directeur BESIX Infra Nederland.

Woensdag 8 mei 2024
Fa H. Heijnen en Zn: een familiebedrijf moderniseren gaat niet vanzelf

Harrie Heijnen had de hoop al opgegeven dat zijn zoon Mark ooit in de bouw zou gaan werken. Toch kreeg het bouwvirus ook de vierde generatie Heijnen in zijn greep en sinds kort is hij zelfs samen met zijn vader en tante mede-eigenaar van Fa H. Heijnen en Zn.