Logo Bouwend Nederland

JBN denkt graag mee over de toekomst van de branche

Woensdag 17 april 2024

Sinds 1 januari is het bestuur en de ondersteuning van Jong Bouwend Nederland in regio Zuid gewijzigd. Een van de dingen waar Matthias van Burg, de nieuwe voorzitter, zich samen met zijn medebestuursleden voor gaat inspannen, is een betere verbinding met Bouwend Nederland. "Een wens die van beide kanten komt", aldus de kersverse leidsman.

Zowel Jong Bouwend Nederland als Bouwend Nederland vinden een goede onderlinge verbinding heel belangrijk. Heel veel zaken waar de 'senioren' nu over praten en koers in kiezen, zijn immers niet vandaag of morgen uitgevoerd en afgedaan. "Tegen de tijd dat de effecten van keuzes merkbaar zijn, is de jongere generatie aan bod als ondernemers en bestuurders", zegt Van Burg. "Wij gaan er in ons werk dus mee te maken krijgen. Daarom denken en praten we graag mee over onderwerpen als duurzaamheid, instroom, enzovoorts."

Samen de puzzel leggen

Hij is blij dat die wens niet alleen maar bij 'zijn' club leeft. "Bouwend Nederland voelt dat zelf ook zo. Jullie zijn de toekomst, zeggen ze, dus laat je horen en vertel wat je vindt." Uiteraard gebeurt dat al, benadrukt hij. "Als Jong Bouwend Nederland hebben we een zetel in zowel het regiobestuur als het landelijk bestuur van Bouwend Nederland. Één zetel is misschien wat mager." Hoe die verbinding beter kan, dat is nog wel een puzzel. JBN in regio Zuid gaat daar de komende tijd mee aan de slag en het liefst niet alleen. "Als we het allemaal beter willen, dan moeten we niet op elkaar gaan zitten wachten."

Zinvolle bijeenkomsten

Die verbinding verbeteren is niet het enige dat wat JBN op de agenda heeft staan. Elk jaar worden er vier events georganiseerd met boeiende onderwerpen. Zoals de bijeenkomst in Eindhoven vorig jaar, waar de leden een heleboel informatie kregen over AI en ChatGPT. Wat is het, wat kun je er mee, wat zijn de voordelen en wat de risico's? "Actuele onderwerpen dus, die ons als jongeren bezighouden en waar we iets aan hebben." Overigens wordt met zo'n event ook al de band met Bouwend Nederland aangehaald, 'senior'-leden zijn op het life changing event eens per jaar van harte welkom. "Dat werkt, in Eindhoven waren ook vanuit Bouwend Nederland een hoop deelnemers."

Waardevol netwerk

Nog een belangrijk punt van aandacht voor de komende periode is het ledenbestand. Zodra je 40 jaar wordt, kun je geen lid meer zijn van Jong Bouwend Nederland. Instroom van jonge leden is dus cruciaal. Vandaar de oproep aan jonge ambitieuze mensen in de bouw om lid te worden. "Niet alleen voor de gezelligheid. Bij Jong Bouwend Nederland tref je leeftijdsgenoten die allemaal in dezelfde levensfase zitten, zowel qua werk als privé. Je kunt er heel veel aan hebben om kennis en ervaringen met elkaar te delen."

 

Vanaf dit jaar zijn er twee nieuwe bestuurders toegetreden bij JBN regio Zuid. We heten Lars van Engelen van Van Engelen Metselwerken uit Gilze en Bas Valk van Bouwbedrijf Gelens uit Etten-Leur van harte welkom en vooral veel plezier.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

20 juni is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Zuid. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél Zuiker voor een kennismaking of stel je vragen aan de regionale contactpersoon, Petra Landmeter.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 1 mei 2024
Al bijna een eeuw jaar volgt aannemersbedrijf Mesu de weg der geleidelijkheid

Vier generaties Mesu hebben hun stempel gedrukt op het Zeeuwse aannemersbedrijf Mesu. Volgens Jeroen Mesu hebben hij, zijn vader en opa echter niets wezenlijks veranderd aan het bedrijf dat zijn overgrootvader bijna honderd jaar geleden startte. Het is groter gegroeid, dat wel, maar het werkveld is nog altijd hetzelfde.

Woensdag 24 april 2024
Grote veranderingen? Niet bij Aannemingsbedrijf Houterman

Thuis bij de familie Houterman wordt er best veel over het werk gepraat. Dat is niet zo gek, want de helft van het personeelsbestand van Aannemingsbedrijf Houterman bestaat uit Houtermannen: vader, moeder en twee zoons.

Dinsdag 23 april 2024
Opmars zij-instromers in de bouw en infra

Wist je dat er gemiddeld zo'n 50 kandidaten zich aan het oriënteren zijn voor een carrière in de bouw en infra in de regio Brabant en Limburg?