Logo Bouwend Nederland

JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Dinsdag 26 maart 2024

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.

Different Doors maakt garagedeuren en voordeuren/taatsdeuren. Elk exemplaar is maatwerk, en ze verzorgen alles in eigen huis, van tekening tot montage. Zo'n dertien jaar geleden startte Sil voor zichzelf nadat hij de vraag naar een alternatieve oplossing voor de standaard garagedeur té vaak had gehoord. Dit kwam door zijn duidelijke visie en de basis van de kernwaarden 'anders, samen en vrij'. Hij en zijn hechte team zetten de klantbeleving voorop en zorgen ervoor dat alle beloftes en afspraken worden waargemaakt. Het managementinformatiesysteem toont van minuut tot minuut hoe het met alle kpi's gesteld is. Zo wordt een afwijking snel opgemerkt en kan erop gereageerd worden. Binnen het team is veel ruimte voor ontwikkeling en doorgroei, oog voor elkaar en vooral ook voor eigen verantwoordelijkheid. Zo is mede-gastheer Harm Verstappen tien jaar geleden gestart als monteur en leidt hij nu het volledige salesteam.

Eerste pand in Nederland dat voldoet aan de eisen van 2050

Sil nam ons mee in de bouw van het pand, waarbij mede door de verstrekking van een Europese subsidie de plannen voor de nieuwbouw met hoge duurzaamheidsambitie nog meer dan verwacht heeft kunnen waarmaken. Het werd uiteindelijk het eerste pand in Nederland dat voldoet aan de duurzaamheidseisen voor 2050. Omdat er geen blauwdruk was van net zo'n duurzaam pand met de benodigde installaties hebben ze tijdens de bouw regelmatig aanpassingen moeten doorvoeren (dat klinkt onze aannemers niet geheel vreemd, maar het samenspel tussen architect-aannemer-opdrachtgever is daarbij wel essentieel).

Het pand aan de Randweg-Zuid in Budel heeft een Barnwood gevel en is opgetrokken uit volledige houtskeletbouw. Alleen de brandwanden zijn van gerecycled beton. De ochtendzon zorgt voor opwarming van het pand via de grote glaspartijen aan de voorzijde. Hierdoor verbruiken ze bijna geen energie. Er is een hot-cold-storage (580m3) in de grond aangebracht, waarmee het klimaat geregeld wordt. Een jaar na oplevering zijn de zonnepanelen pas op het dak laten geplaatst, omdat Sil persé wilde wachten op een nieuw systeem van een start-up bedrijf dat zonnepanelen van gerecycled plastic maakt. Het heeft zich intussen al terug verdiend.

In de productieruimte zagen we met eigen ogen hoe de Different Doormaster vanaf tekening elk uniek detail aanbrengt aan de deurpanelen, om vervolgens door de verfmachine te gaan en naar de laatste handelingen voor de afronding. Het resultaat is niet zomaar een garagedeur of taatsdeur, het is een gevel(element) op zich. In principe is alles mogelijk qua maat, kleur of zelf het nabootsen van monumentale gevelelementen (van hout). De laatste jaren hebben de garagedeuren ook een vingerknelbeveiliging, wat Different Doors heeft gepatenteerd.

Ferrari's onder de garagedeuren

We sloten af in de showroom waar de ene garagedeur nog mooier is dan de andere. Bekijk afbeeldingen van de nieuwste deuren op LinkedIn. Onze JBN'ers noemden ze de Ferrari's onder de garagedeuren.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

20 juni is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Zuid. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 mei 2024
Emission-0 telt al ruim 400 emissievrije materieelstukken

Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch materieel gaan delen zodat emissievrij werken voor iedereen betaalbaar is, dacht innovatiemanager Anne Koudstaal van Dura Vermeer. Inmiddels is deelplatform Emission-0 een feit. Hier kan je emissieloos bouw-, transportmaterieel en laadvoorzieningen uit heel Nederland huren en boeken. Met partners als Betuwewind, Ploegam en Van Oord is Dura Vermeer óók bezig om een landelijk dekkend netwerk van laadpleinen voor de bouw uit te rollen.

Vrijdag 24 mei 2024
Warmtemanifest: maak warmtenetten weer HOT

In de toekomst zal ongeveer een kwart tot dertig procent van de warmtevraag met duurzame collectieve warmtenetten worden ingevuld. Deze uitdagende stip aan de horizon kunnen we alléén bereiken, wanneer we constructief samenwerken aan dit gemeenschappelijke doel. Dat is de kernboodschap van het Warmtemanifest, dat gisteren op het Warmtenetwerk Jaarcongres werd overhandigd aan Caroline Kollau, Directeur Energiemarkt en plaatsvervangend DG Klimaat en Energie bij het ministerie van EZK. In het Warmtemanifest worden tien concrete voorstellen gedaan en een uitnodiging om deze samen met de warmtebedrijven, netbeheerders, de bouwsector en overige sectoren op te pakken.

Vrijdag 24 mei 2024
RIB-boot varen voor de bouw: JBN werft leden in West-Friesland

De jongerenorganisatie van Bouwend Nederland (JBN) richt zich op jonge directeur-eigenaars, beoogde opvolgers en ander aanstormend bouwtalent. Bij die doelgroep wordt immers regelmatig het zaadje geplant voor succesvol toekomstig netwerk van bouwers in de regio. In West-Friesland organiseerde JBN onlangs dus een ledenwerfactie. "Een laagdrempelig biertje met gelijkgestemden, dat werkt toch."