Logo Bouwend Nederland

JBN laat zich inspireren in het meest duurzame bedrijfspand van Nederland

Dinsdag 26 maart 2024

Op donderdag 21 maart werden leden van Jong Bouwend Nederland uit Regio Zuid hartelijk ontvangen bij Different Doors in Budel. Sil Kuppens, als jonge directeur en eigenaar, heeft daar werkelijk iets unieks tot stand gebracht. Niet alleen mag het pand bij oplevering het meest duurzame van Nederland genoemd worden, maar met name de visie van Sil en de manier van bedrijfsvoering samen met zijn team van 54 medewerkers maakten het bezoek meer dan geslaagd.

Different Doors maakt garagedeuren en voordeuren/taatsdeuren. Elk exemplaar is maatwerk, en ze verzorgen alles in eigen huis, van tekening tot montage. Zo'n dertien jaar geleden startte Sil voor zichzelf nadat hij de vraag naar een alternatieve oplossing voor de standaard garagedeur té vaak had gehoord. Dit kwam door zijn duidelijke visie en de basis van de kernwaarden 'anders, samen en vrij'. Hij en zijn hechte team zetten de klantbeleving voorop en zorgen ervoor dat alle beloftes en afspraken worden waargemaakt. Het managementinformatiesysteem toont van minuut tot minuut hoe het met alle kpi's gesteld is. Zo wordt een afwijking snel opgemerkt en kan erop gereageerd worden. Binnen het team is veel ruimte voor ontwikkeling en doorgroei, oog voor elkaar en vooral ook voor eigen verantwoordelijkheid. Zo is mede-gastheer Harm Verstappen tien jaar geleden gestart als monteur en leidt hij nu het volledige salesteam.

Eerste pand in Nederland dat voldoet aan de eisen van 2050

Sil nam ons mee in de bouw van het pand, waarbij mede door de verstrekking van een Europese subsidie de plannen voor de nieuwbouw met hoge duurzaamheidsambitie nog meer dan verwacht heeft kunnen waarmaken. Het werd uiteindelijk het eerste pand in Nederland dat voldoet aan de duurzaamheidseisen voor 2050. Omdat er geen blauwdruk was van net zo'n duurzaam pand met de benodigde installaties hebben ze tijdens de bouw regelmatig aanpassingen moeten doorvoeren (dat klinkt onze aannemers niet geheel vreemd, maar het samenspel tussen architect-aannemer-opdrachtgever is daarbij wel essentieel).

Het pand aan de Randweg-Zuid in Budel heeft een Barnwood gevel en is opgetrokken uit volledige houtskeletbouw. Alleen de brandwanden zijn van gerecycled beton. De ochtendzon zorgt voor opwarming van het pand via de grote glaspartijen aan de voorzijde. Hierdoor verbruiken ze bijna geen energie. Er is een hot-cold-storage (580m3) in de grond aangebracht, waarmee het klimaat geregeld wordt. Een jaar na oplevering zijn de zonnepanelen pas op het dak laten geplaatst, omdat Sil persé wilde wachten op een nieuw systeem van een start-up bedrijf dat zonnepanelen van gerecycled plastic maakt. Het heeft zich intussen al terug verdiend.

In de productieruimte zagen we met eigen ogen hoe de Different Doormaster vanaf tekening elk uniek detail aanbrengt aan de deurpanelen, om vervolgens door de verfmachine te gaan en naar de laatste handelingen voor de afronding. Het resultaat is niet zomaar een garagedeur of taatsdeur, het is een gevel(element) op zich. In principe is alles mogelijk qua maat, kleur of zelf het nabootsen van monumentale gevelelementen (van hout). De laatste jaren hebben de garagedeuren ook een vingerknelbeveiliging, wat Different Doors heeft gepatenteerd.

Ferrari's onder de garagedeuren

We sloten af in de showroom waar de ene garagedeur nog mooier is dan de andere. Bekijk afbeeldingen van de nieuwste deuren op LinkedIn. Onze JBN'ers noemden ze de Ferrari's onder de garagedeuren.

Nog geen lid van Jong Bouwend Nederland?

20 juni is er weer een JBN-bijeenkomst in Regio Zuid. JBN is onze jongerentak voor managers, DGA's en bestuurders onder de veertig. Iedereen onder die leeftijd kan lid worden van JBN om zo kennis uit te wisselen, te netwerken, workshops of een masterclass te volgen, maar ook om mee te gaan met een toffe excursie. Als JBN willen we de komende jaren de stem van de jongere generatie binnen de bouw- en infrasector laten horen. JBN kost slechts honderd euro voor een heel jaar. Nog geen lid? Meld je dan snel bij Itzél voor een kennismaking.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 april 2024
Luistertip energietransitie: podcastserie Expeditie Energie

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben hierin de regie en spelen dus een belangrijke rol. Ook bedrijven en burgers moeten aan de slag. In de nieuwe podcastserie Expeditie Energie wordt telkens een ander onderwerp belicht.

Donderdag 25 april 2024
ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Donderdag 25 april 2024
Tussenbijeenkomst Sliepe yn 'e takomst 24 april

Kun je jonger worden door een weekje in een biobased recreatiewoning te vertoeven in het mooie Friesland? De zeven teams van het project Sliepe yn’e Takomst presenteerden woensdag 24 april een tussenstand van hun ontwerpen voor biobased recreatiewoningen. Psycholoog Bernard Maarsingh gaf tijdens de bijeenkomst een lezing over de effecten van een biobased recreatiewoning op de gezondheid en vitaliteit van de gasten.