Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Je krijgt allerlei slimme handvatten om je werk beter te doen

“Je krijgt allerlei slimme handvatten om je werk beter te doen”

Woensdag 13 september 2023

Infratechniek zit Stephany Wagelaar in het bloed; de werkvoorbereider en financieel -administrateur werkt al sinds haar vijftiende in de sector. Om een bredere kijk op de bedrijfsvoering te krijgen, haalde ze vorig jaar haar Vakdiploma Aannemer bij de KOB. Ze kent nu de bedrijfskundige en financiële ins en outs van het infra-familiebedrijf waar zij werkt, en dat voelt goed.

Stephany begon met het sorteren van bonnetjes in het bedrijf van haar vader, Aannemersbedrijf Wagelaar in Landsmeer, gespecialiseerd in het uitvoeren van grond-, straat- en rioleringswerken. Ze bekwaamde zich in de administratie en volgde een Schoevers-opleiding tot directiesecretaresse en een hbo-studie crossmediale communicatie. Dit alles was niet haar ding: haar hart lag toch echt bij de infra. 

Infra: prachtige branche 

“Ik vind de infratechniek een prachtige branche. Je bouwt en creëert met elkaar steeds opnieuw mooie dingen, het werk is afwisselend en het soort mensen en de mentaliteit spreken mij enorm aan. Het is een wat traditionele, ouderwetse sector, maar de ontwikkelingen gaan hard – bijvoorbeeld door digitalisering en robotisering. Het is dus goed om er een frisse wind in te krijgen, met nieuwe visies. Het volgen van opleidingen helpt daarbij.” 

Een paar jaar geleden maakte Stephany de overstap naar een ander bedrijf, maar keerde toch terug bij Wagelaar. Daar doet ze nu de werkvoorbereiding en volledige administratie. “Ik wilde wel een doel hebben, dus ben ik bij de KOB de module Werkvoorbereiding & Uitvoering gaan volgen. Meer was ik niet van plan, maar dit ging me zo goed af dat ik ook Techniek ben gaan doen, en vervolgens Opdrachtverwerving & Calculatie en afgelopen jaar Ondernemen. Nu heb ik dus mijn Vakdiploma Aannemer op zak.” 

Stephany leerde hoe je een infraproject voorbereidt, realiseert en oplevert door te sturen op geld organisatie, tijd, informatie en kwaliteit. Ze vergrootte haar kennis van infratechniek, zodat ze een infrabouwproject technisch kan voorbereiden, en leerde infraopdrachten verwerven en een aannemingssom bepalen van een infraproject. Bij Ondernemen tot slot leerde ze hoe je een infrabedrijf financieel en bedrijfsmatig inricht en stuurt. 

Andere kant van cijfers 

Bij Techniek ontdekte ze hoeveel technische kennis ze miste. “De jongens die van ‘buiten’ naar ‘binnen’ kwamen, wisten al veel. Ik niet, omdat ik juist van kantoor naar ‘buiten’ ging. Nu begrijp ik zaken veel beter, zoals hoe een put in elkaar zit. Wel leuk trouwens, dat je elkaar in het werk weer tegenkomt.” Ondernemen ging Stephany juist gemakkelijk af, terwijl de mannen uit de praktijk dit lastig vonden. “Ik vond dit onderdeel erg boeiend, omdat je naar de andere kant van cijfers leert kijken en er op leert sturen.” Ook Werkvoorbereiding was favoriet: “Het is gaaf om uit te zoeken hoe je het meeste geld kunt verdienen.” 

Ze is vol lof over de docenten: “Je merkt aan alles dat ze veel kennis van zaken hebben, en passie voor hun werk. Dat werkt aanstekelijk. Door de vergelijking met de praktijk was de lesstof voor iedereen te begrijpen. En wat je leert, is direct toepasbaar in de praktijk. Zo kreeg ik bij Werkvoorbereiding allerlei slimme handvatten om mijn werk beter te doen – een fijne aanvulling op wat ik in mijn werk al had geleerd. Door Ondernemen weet ik meer van personeel en cijfers. Ik heb onze algemene kosten al onder de loep genomen, om te kijken waar we kunnen verbeteren.” 

Meer weten? 

Heb je een vraag of wil je meer informatie over de opleidingen van de KOB en het ledenvoordeel? Neem dan contact met ons op. Bel 079 32 52 166 of stuur een bericht via onderstaande knop.

Stel je vraag

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.