Logo Bouwend Nederland

Jongeren in de bouw: wie is verantwoordelijk?

Dinsdag 2 maart 2021

Ook voor de nieuwe generatie in de bouw en infra gelden regels als het gaat om veiligheid. Zo krijgen opleidingsbedrijven te maken met gezondheids- en veiligheidsrisico's van leerlingen. Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van jongeren in de bouw?

Volandis heeft een veiligheidsprotocol voor opleidingsbedrijven opgesteld. Hierin worden veelgestelde vragen beantwoord, zoals de vraag wie er aansprakelijk en/of verantwoordelijk is voor leerlingen bij een opleidingsbedrijf. Is dat namelijk de onderwijsinstelling, het opleidingsbedrijf, de stagiair/leerling zelf, de ouders/verzorgers of het inlenend stage- of leerbedrijf?

Handige tools

Op een controlelijst die je in je keet of bedrijf kan ophangen wordt onderscheid gemaakt tussen 'kinderen' (dertien jaar) en 'jongeren' (veertien/vijftien jaar en zestien/zeventien) jaar). Daarop lees je ook welke arbobesluiten er gelden en wat deze groep jeugdigen wel en niet mag. Er is ook een handige controlekaart beschikbaar. Wil je de poster op papier aanvragen? Stuur dan een e-mail naar Volandis onder vermelding van 'Aanvraag poster Controlelijst'.

Bewust Veilig-dag

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 besteden we regelmatig aandacht aan veiligheid in onze sector, zowel voor de oudere als jongere generatie bouwers. Lees in dit artikel wat de Bewust Veilig-dag inhoudt en hoe jij kan deelnemen, want er is bijvoorbeeld een supertoffe escaperoom. 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.