Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ketensamenwerking vraagt om aansturing en vertrouwen

Ketensamenwerking vraagt om aansturing en vertrouwen

Donderdag 23 november 2023

Terwijl tijdens de eerste ronde tafelbijeenkomst ketensamenwerking ondergrondse infra beelden zijn gedeeld vanuit de techniek, heeft er nu een verdiepingsslag plaatsgevonden naar proces. Het ideaalbeeld is één overzichtelijk systeem met alle voorgenomen plannen, in tijd, locatie en stakeholders. Op het eerste oog lijkt het of alle ingrediënten aanwezig zijn. Of dat zo is zal blijken uit vervolggesprekken. Lees daarnaast een aantal mooie voorbeelden van ketensamenwerking.

Elke dag wordt het elektra- en datanetwerk vergroot en worden gas- en drinkwaterleidingen vervangen. Om de doelen van de energietransitie tijdig te halen is versnelling en opschaling nodig. Een randvoorwaarde om dit te bereiken is dat partijen in de keten elkaar kennen én vertrouwen. Deze lokale ronde tafelbijeenkomst georganiseerd door Bouwend Nederland, GPKL en Synfra dragen hier aan bij. Aanwezigen zijn vertegenwoordigers van gemeenten, aannemers én netbeheerders drinkwater, energie en data die actief zijn in de omgeving Oost Brabant.

Goede voorbeelden

Uit de gedeelde best practices blijkt dat direct contact en vertrouwen bijdraagt aan succes. Ervaring hierbij is dat samenwerken hulp en aansturing nodig heeft, waarbij er tijd ingepland moet zijn om bijvoorbeeld de mens achter de rol te leren kennen, het zoeken naar gemeenschappelijk belang en bijbehorende verwachtingen. Ook de constructie van een bouwteam, waarbij de aannemer al bij de voorbereiding is betrokken zorgt voor het gesprek over risico’s aan de voorkant, in plaats van gedoe achteraf. Vertrouwen en respect voor elkaars expertise en rol is de rode draad. Immers, de partijen zien van elkaar maar een fractie van het werk dat zij doen.

Vervolg

Om ontwikkeling in je werk makkelijker te maken zijn gegevens van de deelnemers met elkaar gedeeld. We zijn ons er van bewust dat er veel overleggen regionaal en landelijk zijn die allemaal samenwerking en kennisuitwisseling willen bevorderen. De suggestie is dan ook om dit eens te inventariseren en te kijken hoe je organisaties en personen zo goed mogelijk met elkaar een stap laat zetten.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 juli 2024
GVE workshop van vorstverlet naar waterballet

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE workshop op 27 juni 2024.

Donderdag 11 juli 2024
Vrijstelling op asbestinventarisatieplicht

Vanaf 1 augustus is er een vrijstelling op asbestinventarisatieplicht voor het gas en elektriciteitsnet van de regionale netbeheerders.

Donderdag 4 juli 2024
Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed

Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).