1. Home
  2. Nieuws
  3. Ketensamenwerking vraagt om aansturing en vertrouwen

Ketensamenwerking vraagt om aansturing en vertrouwen

Donderdag 23 november 2023

Terwijl tijdens de eerste ronde tafelbijeenkomst ketensamenwerking ondergrondse infra beelden zijn gedeeld vanuit de techniek, heeft er nu een verdiepingsslag plaatsgevonden naar proces. Het ideaalbeeld is één overzichtelijk systeem met alle voorgenomen plannen, in tijd, locatie en stakeholders. Op het eerste oog lijkt het of alle ingrediënten aanwezig zijn. Of dat zo is zal blijken uit vervolggesprekken. Lees daarnaast een aantal mooie voorbeelden van ketensamenwerking.

Elke dag wordt het elektra- en datanetwerk vergroot en worden gas- en drinkwaterleidingen vervangen. Om de doelen van de energietransitie tijdig te halen is versnelling en opschaling nodig. Een randvoorwaarde om dit te bereiken is dat partijen in de keten elkaar kennen én vertrouwen. Deze lokale ronde tafelbijeenkomst georganiseerd door Bouwend Nederland, GPKL en Synfra dragen hier aan bij. Aanwezigen zijn vertegenwoordigers van gemeenten, aannemers én netbeheerders drinkwater, energie en data die actief zijn in de omgeving Oost Brabant.

Goede voorbeelden

Uit de gedeelde best practices blijkt dat direct contact en vertrouwen bijdraagt aan succes. Ervaring hierbij is dat samenwerken hulp en aansturing nodig heeft, waarbij er tijd ingepland moet zijn om bijvoorbeeld de mens achter de rol te leren kennen, het zoeken naar gemeenschappelijk belang en bijbehorende verwachtingen. Ook de constructie van een bouwteam, waarbij de aannemer al bij de voorbereiding is betrokken zorgt voor het gesprek over risico’s aan de voorkant, in plaats van gedoe achteraf. Vertrouwen en respect voor elkaars expertise en rol is de rode draad. Immers, de partijen zien van elkaar maar een fractie van het werk dat zij doen.

Vervolg

Om ontwikkeling in je werk makkelijker te maken zijn gegevens van de deelnemers met elkaar gedeeld. We zijn ons er van bewust dat er veel overleggen regionaal en landelijk zijn die allemaal samenwerking en kennisuitwisseling willen bevorderen. De suggestie is dan ook om dit eens te inventariseren en te kijken hoe je organisaties en personen zo goed mogelijk met elkaar een stap laat zetten.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 13 juni 2025
Glasvezelsector presenteert veilige werkwijze tuinboringen

De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.

Dinsdag 10 juni 2025
Waardevolle inbreng tijdens bijeenkomsten over veilig straatwerk

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.

Maandag 26 mei 2025
NRG begint met boringen voor aanleg elektriciteitskabels op Maasvlakte

In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.