1. Home
  2. Nieuws
  3. Keus voor snelle uitkoop piekbelasters is goed maar vergeet bouw en infra niet

Keus voor snelle uitkoop piekbelasters is goed maar vergeet bouw en infra niet

Vrijdag 10 februari 2023

We zijn blij met de keus van het kabinet om piekbelasters versneld uit te kopen en zo daadwerkelijk de stikstofuitstoot in Nederland terug te brengen. De bouw- en infrasector draagt hieraan bij door de eigen uitstoot van stikstof te verminderen met 60% in 2030. Hoe de stikstofruimte die daarmee gewonnen wordt, ingezet zal worden is nog onvoldoende helder.

We verwijzen hierbij naar de Kamerbrief over de voortgang integrale aanpak landelijk gebied (waaronder het NPLG) en de Kamerbrief over de uitwerking piekbelastersaanpak en voortgang PAS-melders.

"De route naar minder uitstoot tekent zich nu af. Dat is een goede zaak", aldus Maxime Verhagen, onze voorzitter. "Het is echter van groot belang dat in de stikstofruimte die nu vrij zal komen een goede verdeling gemaakt wordt tussen natuur, PAS-melders, economische ontwikkelingen en uiteraard de bouw en infra." De versnellingsmaatregelen die het kabinet nu presenteert zijn immers ook een antwoord op de gevolgen van de Porthosuitspraak van afgelopen november. Die had tot gevolg dat de bouwvrijstelling sneuvelde. Hierdoor vertraagt de bouw en infra en wordt bouwen nodeloos duurder. Huizenzoekers staan langer in de kou en ook de wegen die nodig zijn om naar die gewenste nieuwe huizen te komen kunnen niet aangelegd worden.

Verhagen: "reserveer dus een deel van de vrijkomende stikstofruimte voor de bouw en infra zodat wij als sector als de wiedeweerga voor Nederland aan de slag kunnen. Het zou cynisch zijn als de eerste maatregelen van het kabinet, ten aanzien van het het wegvallen van de bouwvrijstelling, niet zouden leiden tot extra ruimte voor woningbouw".

Maxime Verhagen in Achtuurjournaal NOS

In het NOS Journaal van vrijdag 10 februari 2023 van 20.00 gaf Maxime Verhagen een reactie op de Kamerbrief. Bekijk hier het item op 15.06.

Niels Wensing
Directeur dienstverlening
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 28 april 2025
Oplossing stikstofprobleem weer op lange baan geschoven

Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.

Dinsdag 15 april 2025
Podcast: zet stikstof de bouw op slot?

We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.

Vrijdag 14 maart 2025
Stikstof zet bouw 244.000 woningen op slot en economische schade van €138 miljard dreigt

Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.