Kostenindexering 2024-2025
Woensdag 13 november 2024
Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.
Voorgeschiedenis van het model
In 2021 hebben Bouwend Nederland, de netwerkbeheerders Evides en Stedin en het EIB gezamenlijk een kostenindexeringsmodel ontwikkeld voor specifiek werkzaamheden m.b.t. distributieleidingen en huisaansluitingen. Dit EIB-model kent ten opzichte van andere, meer algemene indexeringsmodellen twee bijzonderheden:
- In het EIB-model is rekening gehouden met de bijzonderheden van de sector Ondergrondse Infra;
- Het model kijkt steeds een kalenderjaar terug (realisatie) en een kalenderjaar vooruit (prognose). En het verschil tussen het voor enig jaar geprognotiseerde en gerealiseerde kostenstijging wordt verrekend in het ophogingspercentage per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
Toekomst van het model
Het EIB-Kostenindexeringsmodel is in 2024 geëvalueerd door een evaluatiecommissie waarin diverse aannemers en netwerkbeheerders zitting hadden. Uit die evaluatie is gebleken dat de ervaringen van de opdrachtgevers en opdrachtnemers met dit model erg positief zijn, dat dit model goed aansluit op de omstandigheden en de behoeften van de opdrachtgevers en opdrachtnemers in de ondergrondse infra. Uit de evaluatie zijn ook verbetervoorstellen naar voren gekomen, zoals het voortaan rekening houden met de toenemende elektrificatie van het materieel en het frequenter meten en indexeren van de kostenontwikkelingen. Deze verbeteringen zullen in 2025 worde doorgevoerd.
Bredere inzet model
De evaluatiecommissie heeft de wens uitgesproken dat het EIB-kostenindexeringsmodel breder in de sector toepassing gaat vinden, door meer netwerkbeheerders en in meer soorten contracten gebruikt gaat worden. In het Uitvoeringsakkoord dat Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland in juni 2024 hebben gesloten is ook afgesproken om de bredere toepassing te onderzoeken.
Bekijk hier de notitie van het EIB.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.