Laat je onder druk niet verleiden tot onbevoegde handelingen
Donderdag 1 mei 2025
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Deze toolboxfilm is opgesteld door de werkgroep leren van Arbo incidenten. Deze werkgroep richt zich op arbeidsincidenten die plaatsvinden bij het werken aan onze gas- en elektriciteitsnetten. Denk hierbij aan snijden, vallen, beknellen, fysieke overbelasting en aanrijdingen. Deze werkgroep is vanuit de Governancecode Veilige Energienetten landelijk actief. Aan de hand van praktijksituaties maken netbeheerders en aannemers incidenten bespreekbaar. Andere eerder uitgebrachte foolboxen over het werken aan energienetten vind je op de site van Leren van incidenten. Deze toolboxfilm is ook te gebruiken wanneer je niet actief bent in de gas- of elektriciteitsneten.
Onderwerp en doel film
Tijdens het werk kunnen zich onvoorziene situaties voordoen. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. In deze film probeert een onbevoegde grondwerker een kraan te bedienen. Tijdens zijn graafwerkzaamheden zie je dat hij er moeite mee heeft. Als er even later een voetganger voorbijloopt gaat het mis. In deze toolboxfilm wordt specifiek ingezoomd op de verleiding van onbevoegde handelingen.
Twee varianten en lesbrief
Er zijn twee varianten van de film gemaakt; een interactieve en lineaire variant. We raden het gebruik van de interactieve variant aan. Deze bevat vragen die discussie en reflectie stimuleren. De lineaire variant is geschikt is voor het plaatsen op social media en kan eenvoudig in leeromgevingen worden opgenomen. In de bijgaande lesbrief vind je meer informatie over de films, inclusief links. Deze lesbrief is ook geplaatst op de pagina Toolboxen Leren van Incidenten. Klik hier om de film te bekijken.
Meer informatie
Meer en eerder verschenen toolboxfilms en -flyers vind je op de site van Leren van incidenten. Aanrijdgevaar is één van de top vijf grootste veiligheidsrisico’s in de bouw. Daarom is er vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw nieuw beleid opgesteld gebaseerd op de toepassing van de arbeidshygiënische strategie. Ook zijn hulpmiddelen (stappenplannen) ontwikkeld en pilots gedaan om innovatieve beveiligingstechnieken te testen en daarmee achteruitrijgevaar te verkleinen. Alle actuele informatie, pilots en ondersteunende middelen vind je op deze pagina.
Fietser valt en wordt boos op monteurs (O&O Fondsen NWb)
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.