Laatste ontwikkelingen zzp
Woensdag 9 juli 2025
Per 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actiever op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp). Dit heeft gevolgen voor onze sector. In dit artikel lees je wat bedrijven in de bouw en infra zelf doen om een juiste inzet van zzp'ers vorm te geven, welke ontwikkelingen we zien bij het aantal zzp'ers en hoe de Belastingdienst handhaaft bij bedrijven in onze sector.
Ontwikkelingen bij bedrijven
Nu de Belastingdienst actiever handhaaft, is het van belang dat bouw- en infrabedrijven actief aan de slag gaan en blijven om ervoor te zorgen dat op een juiste wijze gewerkt wordt met zzp'ers. Wij horen van onze leden dat bedrijven hier ook actief mee bezig zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:
Wij horen ook dat er bij sommige bedrijven nog weinig gebeurt. En soms wordt een intermediair ingeschakeld om zzp'ers in te zetten, zonder dat de werkwijze op de werkvloer wordt aangepast. Dit zijn wat ons betreft risicovolle situaties. Wij roepen deze bedrijven dan ook op om zelf actief aan de slag te gaan en te zorgen voor een juiste manier van werken met zzp'ers.
Aantal zelfstandigen in onze sector
Het aantal zelfstandigen dat werkzaam is in de bouw- en infrasector is de afgelopen tien jaar verdubbeld naar zo'n 230.00 (CBS). Dit jaar lijkt die sterke groei af te vlakken. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 64% van de bedrijven in de bouwnijverheid verwacht minder zzp'ers in te huren. Die trend lijkt nu al zichtbaar in de cijfers van het pensioenfonds bouw en infra (APG). Hieruit blijkt dat er vanaf 1 januari 2025 enkele duizenden werknemers in dienst zijn getreden in onze sector, een forse toename ten opzichte van voorgaande jaren.
De toename lijkt vooral te komen doordat zzp'ers kiezen voor een dienstverband bij bouw- en infrabedrijven. Dit geldt dan niet alleen voor bouwplaats functies (bouwvakhelpers, voormannen, grondwerkers, timmermannen en steigerbouwers) maar ook voor UTA-functies (werkvoorbereiders, uitvoerders en administratief medewerkers).
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onderzoekt momenteel de exacte aantallen in onze sector en waarom zzp'ers wel of niet in dienst willen treden. De resultaten van dit onderzoek worden na de zomer verwacht.
Handhaving door de Belastingdienst
Per 1 januari 2025 is het handhavingsmoratorium vervallen en is de Belastingdienst actiever gaan controleren bij bedrijven, ook in de bouw en infra. Hoewel er dit jaar nog geen boetes worden opgelegd, kunnen wel naheffingsaanslagen voor de loonheffingen worden opgelegd als schijnzelfstandigheid is geconstateerd door de Belastingdienst. Wij horen ook van de Belastingdienst en van bedrijven terug dat dit daadwerkelijk gebeurt en dat deze aanslagen fors kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat bouw- en infrabedrijven nu werk maken van een juiste inzet van zzp'ers en daar ook mee doorgaan.
We merken dat de Belastingdienst in onze sector veelvuldig bedrijfsbezoeken aflegt. Daarbij wordt in eerste instantie vooral het gesprek aangegaan over wat het bedrijf zelf doet om een juiste inzet van zzp'ers te waarborgen. Bij bedrijven die kunnen aantonen dat ze aan de slag zijn blijft het vaak bij een goed gesprek. Is er sprake van onwil bij bedrijven en is niets ondernomen, dan geeft de Belastingdienst aanwijzingen die binnen een korte tijd opgevolgd moeten worden of volgt een boekenonderzoek.
Ook is soms direct sprake van een boekenonderzoek. Wij horen van diverse leden, en ook van de Belastingdienst, dat dit voorkomt bij verschillende bedrijven zowel bij grotere bedrijven als bij het MKB. En ook bij detacheerders en intermediairs die zzp'ers plaatsen bij bouw- en infrabedrijven. Het is dan ook van groot belang dat je als bedrijf kunt aantonen dat je actief bent en blijft met de juiste inzet van zzp'ers.
Meer weten over controles door de Belastingdienst? Klik dan hier.
En wil je meer weten over het werken met zzp'ers of ben je op zoek naar training, advies en hulpmiddelen? Kijk dan vooral op onze website.
Gerelateerd nieuws
De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan over 'het ondernemerschap' van een zzp'er. Als een zzp'er zich gedraagt als ondernemer in het economische verkeer dan weegt dit aspect net zo zwaar mee als de overige aspecten, aldus de Hoge Raad. Dit houdt ook in dat een werknemer en een zzp'er hetzelfde werk kunnen doen met een andere contractvorm. Deze uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor het nieuwe wetsvoorstel VBAR en de wijze waarop de Belastingdienst momenteel handhaaft.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid bij bedrijven die werken met zzp'ers. Recent is besloten dat er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes worden opgelegd. Ook kunnen bedrijven eerst een waarschuwing van de Belastingdienst krijgen voordat er een controle wordt ingesteld. Hoewel boetes voor overtredingen in 2025 nog uitblijven, kunnen wel naheffingen worden opgelegd. Bouwend Nederland roept haar leden op proactief te blijven zorgen voor de juiste inzet van zzp'ers.
In november 2024 heeft de overheid twee webinars georganiseerd om bedrijven en zelfstandigen (zzp'ers) goed te informeren over het handhaven op schijnzelfstandigheid in 2025. Deze webinars zijn nu terug te kijken via een link op onze website. Wij adviseren onze leden om het webinar terug te kijken en ook om de zzp'ers waarmee gewerkt wordt te wijzen op deze webinars.