1. Home
  2. Nieuws
  3. Lancering digitaal stelsel gebouwde omgeving

Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Maandag 17 juni 2024

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.

Wat is het DSGO?

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) biedt een set van uniforme afspraken, die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de ontwerp-, bouw- en technieksector. Hoe meer datadiensten zich met elkaar verbinden, hoe meer waarde deze data opleveren voor de verschillende partijen in deze keten.  

Hoe pas je DSGO toe?

Deelnemende partijen kunnen straks vanuit hun eigen datadienst data gaan aanbieden via het DSGO. Om datadienst aanbieder te kunnen worden, moet je vijf stappen doorlopen. Welke dit zijn en hoe je dit aan moet pakken, is te lezen in het DSGO datadienst stappenplan op digiGO website. Deelnemers hebben inspraak in de governance, georganiseerd via de beheerorganisatie van het DSGO.

Commitment van marktpartijen

DSGO is de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld in nauwe samenwerking met marktpartijen. Programmadirecteur Marijn van Dijk: "Draagvlak uit de hele OBT-sector met opdrachtgevers en opdrachtnemers, is van groot belang voorgeslaagde adoptie van het stelsel. Daarom zijn we blij dat steeds meer partijen uit de sector de DSGO Ambassadeursverklaring ondertekenen. Uiteindelijk bepaalt de markt het succes van het digitale stelsel."

Joppe Duindam van Bouwend Nederland: "Het DSGO helpt onze leden, hun opdrachtgevers en bouwpartners praktische problemen op te lossen. Zij zijn het afgelopen jaar daarmee geholpen en vertellen er zelf meer over. Laat je vooral inspireren." 

Hans Loonen, CIO van het Rijksvastgoedbedrijf is een belangrijke opdrachtgever met 4000 gebouwen in Nederland: "Als RVB staan we voor een enorme transformatieopgave. Om daar de juiste oplossingen voor te vinden, moeten we verder willen kijken dan onze eigen silo en dezelfde digitale taal gaan spreken. En daar helpt het DSGO bij."

Roeland Allewijn, Chief Data Officer Rijkswaterstaat: "Rijkswaterstaat heeft uitgesproken dat we echt voor het DSGO gaan. Maar daarbij is nog meer commitment nodig van andere partijen. Laten we er met z’n allen voor gaan!"

 

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 21 oktober 2024
Korte vragenlijst: jouw behoefte aan kennis over digitalisering

Slimmer digitaal samenwerken om sneller en innovatiever te bouwen. Dat is in het kort waar we ons binnen digiGO mee bezighouden. Speciaal voor het mkb gaan we een website ontwikkelen met digitale kennis. Daarom horen we graag jouw wensen en behoeften op het gebied van digitalisering. 

Vrijdag 18 oktober 2024
Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving getekend

Met het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 geven 39 partijen handen en voeten aan standaardisering en data delen in de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector. Dit akkoord is 16 oktober 2024 getekend tijdens de digiGO D-Day. Bouwend Nederland is een van de ondertekenaars. We zijn blij met de concrete implementatieprojecten, waarmee we digitale samenwerking in de bouw nu echt handen en voeten geven.

Maandag 14 oktober 2024
‘Cybersecurity moet chefsache zijn, ook voor het mkb’

Steeds meer ondernemers in de bouw hebben te maken met cybercriminaliteit. Grotere bedrijven en enkele opdrachtgevers wisselen kennis en praktijkvoorbeelden uit in een Bouw ISAC. Ook stimuleren ze mkb-bedrijven om de basis veiligheidsmaatregelen te nemen. Frans Voogd, voorzitter Bouw ISAC en Information Security Officer bij Heijmans, vertelt er graag meer over.