Landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid nu wettelijk geborgd
Donderdag 2 juli 2020
De Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (BWT) heeft eerder een richtlijn opgesteld waarin de veiligheidszone van bouw- en sloopterreinen worden bepaald. Deze richtlijn is inmiddels wettelijk geborgd.
Het Staatsblad heeft de borging bekend gemaakt op 23 juni 2020 in Artikel 1, sectie N. De borging is de uitwerking van de conclusies en aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Wat houdt de richtlijn in?
De richtlijn ziet er met name op toe dat er voldoende ruimte om bouwwerken is, oftewel de bouwveiligheids- en hijszones. Bij ieder werk dient vooraf op grond van een matrix een afweging te worden gemaakt welke maatregelen getroffen moeten worden op grond van de richtlijn om een veilige omgeving te realiseren.
De Inspectie SZW gebruikte de richtlijn, die via deze link in te zien is, bij haar handhavingsbeleid. De Coördinator Omgevingsveiligheid is nog geen onderdeel van deze wijzigingen. Hierover vindt nog overleg plaats tussen Bouwend Nederland KOMAT en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Gerelateerd nieuws
Niet alle automobilisten zijn zich bij wegwerkzaamheden bewust van de risico’s van hun rijgedrag voor zichzelf en de wegwerkers. Tijdens de jaarlijkse Bewust Veilig-dag op 26 maart werd op meer dan 1000 locaties extra stilgestaan bij veiligheidsbewustzijn. Bij Verdegro, leverancier van botsabsorbeerders, verlichtings- en verkeersveiligheidssystemen gingen wegwerkers, in een PBM-vrije zone, in gesprek met de Vlaamse acteur en programmamaker Tom Waes. Hij raakte gewond op de Antwerpse ring toen hij inreed op een botsabsorbeerder.
Brancheorganisaties in de bouw en de uitzendsector werken samen aan oplossingsrichtingen om werken met en door ingehuurd personeel veiliger te maken. Denk aan het vergroten van kennis en kunde van uitzendkrachten en het versterken van de rol van de uitvoerder. De gewenste interventies worden de komende maanden in de praktijk getoetst.
We horen steeds vaker over incidenten waarbij verkeersregelaars agressief worden benaderd of zelfs worden aangereden. Verkeersregelaars hebben recht op een veilige en prettige werkplek. De eerste stap is om al bij de opdracht te bekijken of verkeersregelaars echt noodzakelijk zijn. Laat het ontwerp daarvoor altijd op veiligheid toetsen. De tweede stap is alle opties verkennen, zoals het volledig afsluiten van de weg of een fietspad verleggen. Is er echt geen andere optie, zorg dan voor een veilige inzet volgens de richtlijnen van het CROW.