Logo Bouwend Nederland

Landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid nu wettelijk geborgd

Donderdag 2 juli 2020

De Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (BWT) heeft eerder een richtlijn opgesteld waarin de veiligheidszone van bouw- en sloopterreinen worden bepaald. Deze richtlijn is inmiddels wettelijk geborgd.

Het Staatsblad heeft de borging bekend gemaakt op 23 juni 2020 in Artikel 1, sectie N. De borging is de uitwerking van de conclusies en aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wat houdt de richtlijn in?

De richtlijn ziet er met name op toe dat er voldoende ruimte om bouwwerken is, oftewel de bouwveiligheids- en hijszones. Bij ieder werk dient vooraf op grond van een matrix een afweging te worden gemaakt welke maatregelen getroffen moeten worden op grond van de richtlijn om een veilige omgeving te realiseren.

De Inspectie SZW gebruikte de richtlijn, die via deze link in te zien is, bij haar handhavingsbeleid. De Coördinator Omgevingsveiligheid is nog geen onderdeel van deze wijzigingen. Hierover vindt nog overleg plaats tussen Bouwend Nederland KOMAT en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.