Landelijke richtlijn bouw- en sloopveiligheid nu wettelijk geborgd
Donderdag 2 juli 2020
De Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (BWT) heeft eerder een richtlijn opgesteld waarin de veiligheidszone van bouw- en sloopterreinen worden bepaald. Deze richtlijn is inmiddels wettelijk geborgd.
Het Staatsblad heeft de borging bekend gemaakt op 23 juni 2020 in Artikel 1, sectie N. De borging is de uitwerking van de conclusies en aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Wat houdt de richtlijn in?
De richtlijn ziet er met name op toe dat er voldoende ruimte om bouwwerken is, oftewel de bouwveiligheids- en hijszones. Bij ieder werk dient vooraf op grond van een matrix een afweging te worden gemaakt welke maatregelen getroffen moeten worden op grond van de richtlijn om een veilige omgeving te realiseren.
De Inspectie SZW gebruikte de richtlijn, die via deze link in te zien is, bij haar handhavingsbeleid. De Coördinator Omgevingsveiligheid is nog geen onderdeel van deze wijzigingen. Hierover vindt nog overleg plaats tussen Bouwend Nederland KOMAT en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Gerelateerd nieuws
Bij het leggen van prefab-betonnen kanaal- en breedplaatvloeren blijven de veiligheidsmaatregelen vaak beperkt tot persoonlijke beschermingsmiddelen. Terwijl er jaarlijks veel ongevallen plaatsvinden bij werken op hoogte. Bovendien zegt de Arbowet: collectieve maatregelen als minimale norm. Daarom hebben Aboma, Governance Code Veiligheid in de Bouw, Bouwend Nederland en Transport en Logistiek Nederland een handreiking met mogelijke maatregelen ontwikkeld. Met dit hulpmiddel zie je snel hoe je op een hoger niveau veiligheidsmaatregelen kunt nemen.
Op woensdag 21 mei komt de Contactgroep KAM regio Zuid bij elkaar in het Van Spaendonck Ondernemershuis in Tilburg. We gaan het hebben over veiligheidscultuur, leren van elkaar en actualiteiten op het gebied van veiligheid.
Sociale veiligheid: elk bedrijf moet er wat mee. Of beter gezegd: de meeste bedrijven willen er ook wat mee. Maar… hoe pak je dat nou aan? We nemen je mee naar BAM, waar we samen optrekken om de sociale veiligheid te vergroten.