Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Leden bouwend zeeland samen richting de invoering van de wkb

Leden Bouwend Zeeland samen richting de invoering van de Wkb

Donderdag 5 oktober 2023

Op 4 oktober bespraken leden van Bouwend Zeeland samen de (invoering van de) Wet kwaliteitsborging in Van der Valk in Middelburg. Er werd afgetrapt met een presentatie van Rob van den Eijnden van Cordeel, die ons meenam in de manier waarop Cordeel de kwaliteitsborging in hun projecten regelt.

Hij ging in op de Wkb in algemene zin, de rol van de kwaliteitsborger, de aannemer en de gemeente. Ook beschreef hij het proces tussen kwaliteitsborger aannemer, de wijziging van onze positie ten opzichte van de opdrachtgever. Hierna ging hij in op het grote belang van het vormen van dossiers en de manier waarop dat binnen Cordeel wordt gedaan. Ook BENG kwam aan de orde. Een leerzame presentatie, die veel gesprek gaf in de groep.

'In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel'

Een duidelijke afsluiter van deze presentatie. Sommige zaken lijken in theorie naadloos te passen in de praktijk, maar we zullen gezamenlijk als marktpartijen, met overheden, nog veel moeten gaan uitvinden over het hoe van deze wet.

Levendige groepsdiscussie

Vervolgens ging de groep in drie delen uiteen onder leiding van Kees Flipse, Stefan den Dekker en Rob van den Eijnden om met elkaar tips en trucs uit te wisselen.

Samenvatting discussie

Hieruit kwamen diverse zaken naar voren:

1) Kosten borging: wie betaalt de rekening, wie geeft wie de opdracht?

2) Controles in de praktijk: wat doet de borger, wat doet de aannemer, wat doet de gemeente eigenlijk nog?

3) Meerwerk kopers: wat gebeurt er met zaken waarin het borgingsplan niet vooraf heeft voorzien?

4) Wat gebeurt er met de 10 dagen na 'gereedmelding'. Mag iemand dan niet zijn eigen nieuwe dakkapel/serre etc in?

Zo zijn er nog veel zaken die de aandacht vragen naar de toekomst toe en duidelijk was dat het samen delen van ervaringen iedereen een stukje verder brengt. 

Meer weten?

Veel informatie is ook te vinden op deze webpagina. In Zeeland gaan we op deze manier als bouwers verder richting invoering van de Wkb, dit doen we uiteraard ook met het Zeeuwse Wkb-ambassadeursnetwerk. Als er vragen zijn, mail verenigingsmanager Jos Lukasse.

Jos Lukasse
Verenigingsmanager afdeling Zeeland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 9 juli 2024
WKB Begeleidingstraject

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Deze wet heeft grote consequenties voor de organisatie van de kwaliteitsborging bij alle bouw- en infrabedrijven.

Vrijdag 7 juni 2024
Besluit over verbouw onder Wkb naar 1 december 2024

Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Daarbij is kwaliteitsborging verplicht voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1, zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Het voornemen was om per 1 januari 2025 ook bij verbouwen kwaliteitsborging verplicht te stellen. Gisteren heeft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer geïnformeerd dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld.

Vrijdag 12 april 2024
Handige animatie over de Wkb voor opdrachtgevers

Vanaf 2024 wordt stapsgewijs kwaliteitsborging ingevoerd. In deze animatie van BZK wordt goed uitgelegd waar particuliere opdrachtgevers rekening mee moeten houden en welke afspraken zij moeten maken met jou als aannemer, de architect en de adviseurs. Werk je voor particuliere opdrachtgevers, dan kan je hen op deze animatie wijzen.