'Mijlpaal in de lobby: bouwsector en Tweede Kamer in gesprek over uitdagingen infra'
Donderdag 7 november 2024
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.
Onze voorzitter Arno Visser spreekt van "een uniek moment voor de sector om de politiek duidelijk te maken welke uitdagingen wij ervaren en welke stappen er nodig zijn om tot een goede uitvoering te komen. We moeten nu gezamenlijk doorpakken".
Hoger op de politieke agenda
Begin dit jaar zijn we een lobbytraject gestart om infrastructuur als onderwerp te agenderen op de politieke agenda. De relaties met de politieke partijen zijn de afgelopen maanden (opnieuw) opgebouwd, waarbij ook leden zijn betrokken. Op deze manier hebben we een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer kunnen agenderen in de aanloop naar het Notaoverleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport), voor de sector het belangrijkste debat van het jaar. Hierin willen we politieke acties verbinden aan de boodschap die we op 7 november hebben neergelegd.
Onderhouden om door te bouwen
Het kabinet geeft in het Regeerprogramma aan te willen werken aan "de grootste instandhoudingsopgave ooit". Die ambitie is goed, maar we maken ons ernstig zorgen over de uitvoering. We hebben onder meer aandacht gevraagd voor de budgettekorten gezien er twee á drie keer zoveel budget nodig is dan beschikbaar wordt gesteld (TNO). Ook hebben we stilgestaan bij de sleutelpositie van gemeenten, het dreigende ravijnjaar en de aanbevelingen uit het Kohsiek-rapport 'Instandhouding Voorop'.
Complexe aanbestedingen
De traditionele aanpak bij de renovatie van de van Brienenoordbrug is exemplarisch voor wat er momenteel misgaat in de bouwsector bij complexe aanbestedingen. We hebben onder andere een oproep gedaan voor een betere risicoverdeling, meer zekerheid en het organiseren van een dealflow en een robuust meerjarenprogramma met landelijke regie.
Klik hier voor onze hele inzet en klik hier om het rondetafelgesprek terug te kijken.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
Duurzaamheid is een hot topic in onze sector, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger dan het ideaal. Zeker bij onderhoudswerk en renovatie is het niet altijd mogelijk om volledig circulair te werken. Toch zijn er bedrijven die binnen de grenzen van een opdracht creatief en bewust met materiaalkeuzes omgaan. Anton Donker van Agado Van Gameren laat zien hoe het in de praktijk werkt: balanceren tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid, maar hoe duurzaam kun je écht zijn als je werkt met wat er al staat?
Regen hield het gezelschap op 27 mei in Mijdrecht niet binnen. Vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat, Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland kwamen bij elkaar voor een 'safety walk' langs de A2 bij Abcoude. Het gezamenlijke doel is veiliger werken op de vluchtstrook. Na een update op het kantoor van freesbedrijf Freesmij volgde een demonstratie van de gewenste aanpak: het tijdelijk afsluiten van de rechterrijstrook om veilig op de vluchtstrook te werken.