1. Home
  2. Nieuws
  3. Minder uren werken meer plezier hetzelfde salaris bij hegeman

Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Woensdag 22 mei 2024

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Nee, de Hegeman Holding met onder andere Aannemingsmaatschappij Hegeman, Jansman Bouw, Aarts Bouw en WVG Ontwikkeling als werkmaatschappen is geen geitenwollen sokken- onderneming. "Wij moeten net als ieder ander commercieel bedrijf onze productie halen", zegt directeur Frank Hegeman. "Dat kan op verschillende manieren. Bij Hegeman kiezen wij ervoor om dat met meer rust en vrije tijd voor onze ruim 200 vaste medewerkers te doen. Dit zorgt zowel op kantoor als op de bouwplaats voor een betere balans tussen arbeid en rust, werk en privé."

Binden en boeien

Elk bouw- en infrabedrijf zal het herkennen. Het is moeilijk goede vakkrachten te vinden, maar net zo moeilijk om ze te behouden. Twee jaar geleden stelde directeur Frank Hegeman zichzelf de vraag: "Hoe kan ik mijn medewerkers nog beter binden en boeien?" Hij zegt: "Je moet als moderne werkgever je best doen om je mensen te interesseren voor het werk dat ze doen. Een hoger salaris bindt mensen aan je bedrijf, maar is slechts van tijdelijke aard. Het betekent niet automatisch dat je je personeel ook nog boeit. Ons IJsland-model doet dat wel, met als mogelijke bijvangst dat meer mensen geïnteresseerd zijn om lid te worden van de Hegeman-familie".

Efficiënt

Het idee is niet nieuw. Tussen 2015 en 2019 mochten op initiatief van de IJslandse overheid bij wijze van proef 2.500 werknemers met behoud van salaris korter gaan werken (van een 40- naar een 36-urige werkweek). Gevolg was meer tijd voor hobby's, een daling van het aantal stressgerelateerde klachten en een betere werk-privébalans. "Dit verklaart meteen de naam Het IJsland-model", zegt HR- medewerker Loes Runneboom. "Dat zijn we gaan onderzoeken", vult HR-manager Marita Spenkelink aan. "We hebben samen met de ondernemingsraden van de werkmaatschappijen nagedacht over werkroosters, arbeidsvoorwaarden, urenverantwoording, parttimers, behoud van pensioenopbouw, evaluatie, verlof, werkdruk, ziekte en andere zorgen. We hebben eventuele gevolgen in kaart gebracht om één en ander zo goed, efficiënt en werkbaar mogelijk te maken."

21 dagen

Hegeman: "Om de productie te halen, moet de bezettingsgraad bij alle werkmaatschappijen op peil blijven. Tien procent minder werken is bij fulltimers vier uur per week. Het uta-personeel kan kiezen voor die wekelijkse vier uur of acht uur per twee weken. Het bouwplaatspersoneel werkt één hele dag in de veertien dagen minder". Reden hiervoor is het groepsvervoer. Spenkelink: "Verder blijven we gewoon acht uur per dag werken". Hegeman: "Iedere dag een uur korter werken betekent dat je thuis eerder aan de aardappels zit. Een hele dag of dagdeel extra vrij betekent dat je meer tijd hebt voor dingen waar anders alleen plaats voor is in het weekend." Runneboom: "Wij doen dit voor alle 42 volle werkweken waarin geen vakanties of feestdagen zijn gepland. Dan gaat het over 21 dagen of 42 halve dagen".

Het IJsland-model werd door het personeel zeer enthousiast ontvangen. Spenkelink: "Collega's waren overrompeld en dachten eerst aan een grap, maar al gauw wilden ze meedenken en met elkaar de schouders eronder zetten". Hegeman: "Uiteindelijk is een handboek opgesteld en zijn we 1 januari 2023 begonnen". De eerste ervaring is dat het korte ziekteverzuim inderdaad lager is dan voorheen. Gevraagd naar de grootste uitdaging benoemen directie en HR- medewerkers unaniem de personeelsplanning. Hegeman: "Kantoor was minder moeilijk dan de bouwplaats. Onze insteek was in eerste instantie dit een jaar uit te proberen. In die periode hebben we er naar de buitenwacht toe ook niet mee te koop gelopen. Uiteindelijk hebben we in november 2023 besloten deze werkwijze voor in ieder geval een jaar en hopelijk voor altijd te omarmen".

Mountainbike

Van medewerkers wordt verwacht dat ze privé-afspraken als dokter- en tandartsbezoek zoveel mogelijk in eigen tijd te plannen. Ook kunnen Hegeman en de medewerker de vrije dag in gezamenlijk overleg eventueel binnen dezelfde week te verschuiven als het werk of de privésituatie daar om vraagt. Opsparen van (halve) dagen is niet mogelijk, het gaat juist om het structurele rustmoment. Wat doet directeur Frank Hegeman zelf met de nieuwe vrije tijd? "Ik zit gelukkig weer wekelijks op mijn mountainbike."

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 3 september 2024
Nieuw tv-seizoen 'De bouw maakt het' start 7 september

In het nieuwe seizoen van het RTL4-programma 'De bouw maakt het' duikt presentator Daan Nieber weer in de wereld van de bouw en infrastructuur. We krijgen een nieuw, exclusief kijkje achter de hekken van de bouwplaats en ontmoeten de passievolle bouwers die werken aan het Nederland van de toekomst. Van uitvoerder tot grondwerker en van hypermoderne 3D-printers tot historische restauratie: de bouw maakt het allemaal.

Dinsdag 3 september 2024
Stedendriehoek Salland draagt bij aan De TechniekFabriek in Zutphen

De TechniekFabriek (TFZ) in Zutphen is een dynamisch platform dat zich richt op alles wat te maken heeft met verduurzaming en de energietransitie. Binnen de TFZ komen ondernemers, onderwijsinstellingen en de overheid samen om de uitdagingen van de technische sector aan te pakken. De behoefte aan personeel binnen de bouw- en infra blijft groeien, maar tegelijkertijd zien we de effecten van de vergrijzing en ontgroening. Het aantal jongeren dat voor een bouw- en infra carrière kiest, is de afgelopen jaren met ruim 20% gedaald, en deze trend zal zich voortzetten tot 2030. Dit vraagt om rigoureuze stappen om de bouw- en infra toekomstbestendig te maken.

Dinsdag 3 september 2024
Bouwmensen Almelo laat tiny houses maken in introductieweek

Deze week markeert een spannende start voor 25 eerstejaarsleerlingen van Bouwmensen Almelo. Tijdens hun introductieweek zijn ze begonnen met een uniek project: het bouwen van tiny houses. Dit project biedt hen niet alleen een praktische kennismaking met de bouwsector, maar ook een kans om samen te werken en hun vaardigheden te ontwikkelen.