Logo Bouwend Nederland

Werken in hitte: waar moet je rekening mee houden?

Donderdag 14 juli 2022

Als er extreme hitte is, is het van belang dat je medewerkers niet alleen goed voor zichzelf zorgen, maar jij als werkgever ook je verantwoordelijkheden neemt. Daar hebben we afspraken over gemaakt in de cao Bouw & Infra, maar natuurlijk zijn er ook nog andere maatregelen. In dit artikel zetten we een en ander op een rijtje.

Om de kans op verbranding of uitdroging te voorkomen, stelt onze cao diverse maatregelen voor:

  • Stel koelvesten beschikbaar. Of draag een zonnebril of koelpet met nekflap.
  • Zorg dat er voldoende koel drinkwater beschikbaar is.
  • Aangepaste kleding.
  • Voorzie extra pauzes en/of pas de werktijden aan.
  • Beschut de werkplek. Werk bijvoorbeeld in de schaduw indien mogelijk.
  • Voer een tropenrooster in, de werkdag begint dan bijvoorbeeld om 05.30.
  • Geef uitstel voor zwaar werk.
  • Biedt mogelijkheden om vaker om te kleden of te douchen.
  • Zet apparaten die veel warmte afgeven zoveel mogelijk uit.
  • Plaats extra ventilatoren.

Smeer je in: dit is verplicht

In artikel 7.3.5 lees je dat werkgevers verplicht zijn om zonnebrandcrème op de bouwplaats beschikbaar te stellen. Werknemers moeten hier ook gebruik van maken, of een een zelf meegebrachte zonnecrème. Smeer je in ieder geval elke twee uur in met minimaal factor twintig. Probeer de zon te vermijden tussen 12.00 en 15.00. Maak ook gebruik van je ledenvoordeel bij Lyreco en bestel daar een dispenser voor zonnebrandcrème. 

Opgelet!

Ben je aan het werk of merk je dat je medewerkers last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid? Zoek dan meteen een koele omgeving op.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij input uit dit artikel van onze collega's van FNV. In 2020 schreven we ook al een artikel met vijf tips om je tegen de hitte te beschermen. Voor meer informatie omtrent werken in zware omstandigheden kan je je ook wenden tot VolandisBekijk hier een flyer van Volandis.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Donderdag 14 maart 2024
Onderhandelingsakkoord cao voor de groothandel in vlakglas

De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat wat op 28 februari 2024 is bereikt. Hiermee is de cao voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf 2024 definitief.

Vrijdag 1 maart 2024
Onderhandelingsresultaat cao Vlakglas 2024

Op 28 februari 2024 hebben sociale partners elkaar gevonden in een onderhandelingsresultaat voor de cao groothandel in vlakglas, het glasbewerkings-en het glazeniersbedrijf 2024. De vakbonden leggen dit resultaat positief voor aan hun achterban.