Monitor Bouwketen: voornamelijk positieve verwachtingen in de bouwketen
Dinsdag 1 juli 2025
Met een groei van 0,7% ontwikkelde de bouwnijverheid zich relatief gunstig in het eerste kwartaal van dit jaar. Het beeld is hiermee veel positiever dan vorig jaar, toen de toegevoegde waarde van de bouwproductie nog met 2,7% daalde. De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal slechts met 0,1% ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Er werken in totaal 518.000 mensen in de sector (werknemers en zelfstandigen). Dat is ongeveer gelijk aan het aantal van vorig jaar, terwijl het totaal aantal werkenden in Nederland iets afnam. Het aantal openstaande vacatures liep op tot 81 per duizend banen, wat historisch hoog is. Het aantal WW-uitkeringen en faillissementen in de bouwnijverheid nam verder af.
De onderzoeksresultaten laten voor de hele bouwketen een positiever beeld zien dan de najaarsmeting van 2024. Vooral de relatief sterke toename van de werkvoorraad en omzetverwachtingen bij installatiebedrijven valt op. Zij hebben zich zichtbaar hersteld van de minder gunstige verwachtingen eind 2024.
Werkvoorraad en verwachtingen in de keten
De ontwikkeling van de werkvoorraden nam in de keten (licht) toe, met uitzondering van de ingenieursbureaus waar de werkvoorraad vrijwel gelijk bleef. Dat dit de sector vertrouwen geeft, is terug te zien in de verwachtingen rondom personeel. Vooral veel installatiebedrijven verwachten personeel aan te nemen. De omzetverwachtingen zijn eveneens sterk verbeterd. Na een sterke omzetdaling in de nieuwbouw en bij de afzet van zonnepanelen en warmtepompen vorig jaar, verwachten veel installatiebedrijven nu weer omzetgroei.
Ontwikkelingen per schakel
We schetsen de ontwikkelingen ten opzichte van de najaarsmeting 2024.
Gerelateerd nieuws
In de infrasector staat gemiddeld 25% van de gerealiseerde omzet open aan vorderingen. De tijd tussen het moment dat de kosten worden gemaakt en de ondernemer deze betaald krijgt, legt een fors beslag op de liquiditeit. En daarmee wordt het ook een rem op investeringen en de snelheid van betalen aan de ketenpartners. De alternatieve betalingsregeling biedt hiervoor een oplossing. Logisch dus dat hier veel animo voor is.
De raadplegingen voor een herziening van de Europese Aanbestedingsrichtlijn zijn begonnen. De Europese Commissie geeft zelf al een schot voor de boeg met haar beleid om de administratieve lasten voor bedrijven en overheden fors te verlagen. Op het Aanbestedingscongres 2025, waar ruim 70 publieke opdrachtgevers en ondernemers bijeen kwamen, klonk duidelijk door dat daar grote behoefte aan is.
De krapte op de arbeidsmarkt is groot. Er moet efficiënter worden gewerkt en dat vraagt om een andere samenstelling van opdrachten. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een nieuw soort contract in voorbereiding: het geïntegreerd instandhoudingscontract (GIC). Al het onderhoud dat in een vastgoedcomplex moet plaatsvinden wordt ondergebracht in een enkel contract bij een enkele marktpartij.