Na communiceren, communiceren en communiceren kunnen we gaan bouwen, bouwen, bouwen
Woensdag 27 maart 2024
De nieuwe reeks workshoppen van de GVE staan voor 2024 in het teken van 'een veilige energietransitie'. Op donderdagochtend 14 maart is er geleerd van de grootschalige uitrol van glasvezel. Sinds 2021 is een versnelling in gang gezet, interessant is dat vanuit het thema veiligheid te bespreken om te leren. Voor de energietransitie staan we nog aan de vooravond, grootse investeringen zijn gepresenteerd waarbij randvoorwaarden bekend zijn, maar nog niet zijn ingevuld. De eerste ervaringen van de buurt/wijkaanpak zijn opgedaan. De lessons learned zijn uitgewisseld zodat we kunnen groeien naar een veilige energietransitie met respect voor het aanwezige glasvezelnetwerk.
Tijdens deze sessie is de samenwerking vanuit de GVE (Governancecode Veilige Energienetten) gezocht met de GVAD (Governancecode Veilige Aanleg Digitale infrastructuur). Matthieu Andriessen (NLConnect) neemt ons mee in de verglazing van Nederland die al in 2002 gestart én in 2020 voor de helft was bereikt. Sinds 2021 is er een versnelling in gang gezet door de switch te maken van Home Connected (HC) naar Home Passed (HP). Eind 2023 hebben de Arbeidsinspectie en Belastingdienst een onderzoek gestart naar o.a. Arbo en arbeidsmarktfraude bij bedrijven die telecomnetwerken aanleggen. De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd. De ervaringen van de wijkaanpak werden door Robin Janzen (BAM Telecom) gedeeld. De energietransitie staat nog in haar kinderschoenen. Sylvia van 't Hoog (Netbeheer Nederland/Mensenmakendetransitie.nl) neemt ons in twee en een halve minuut mee in de Nationale uitvoeringsagenda (Nua) aan de hand van een animatie. De meerjaren investeringsplannen zijn gemaakt en de eerste grootschalige projecten zijn aanbesteed. Echter de versnelling is nog een uitdaging, de plannen zijn groots, de randvoorwaarden nog onvoldoende gerealiseerd. Marc Bronk (Van Gelder KLM) deelt de eerste ervaringen van de 'buurtaanpak'. De keuze voor HP bij de glasvezeluitrol maakt dat de huisaansluitingen later nog moeten worden gerealiseerd. Hierbij is vaak gekozen voor een sleufloze techniek, rakketten, om behoud van de tuin. Robert-Jan Looijmans (RDI – Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) gaat aan de hand van zorgvuldig graven en de uitvoeringsmethode rakketten in op wat dit betekent voor de graafketen in relatie tot de Wibon en CROW500.
Ontwikkelingen en uitdagingen
Voor de verglazing van Nederland: de werkzaamheden aan het glasvezel netwerk zijn nog niet klaar; realisatie huisaansluitingen, nieuwbouw, kabelupgrades en zekerheid door dubbele aansluiting. Daarnaast nemen bedrijven elkaar((s) netwerk) over waardoor extra uitrol niet nodig is.
Voor de energietransitie: de ruimtelijke opgave voor energie naar 2050 is complex, er is zowel onder- als bovengronds een ruimte behoefte voor kabels, leidingen en stations. Het 'bouwen' moet geografisch overal in Nederland tegelijkertijd plaatsvinden waarbij dit alleen mogelijk is door samen met partners, overheden en bewoners/gebruikers aan de slag te gaan. Versnelling wordt gezien in het creëren van een productiekaravaan die buurt voor buurt grootschalig aanpakt, waarbij een uniforme aanpak en proces zorgt voor ruimte en vergunningen.
Tips en tricks uit de praktijk
Zowel uit de uitrol van glasvezel als de eerste ervaringen met de buurtaanpak voor de energietransitie zijn er geleerde lessen:
Soms zijn er gedachten die kunnen bijdragen aan een succesvolle transitie die nog onvoldoende zijn doorgesproken en uitgewerkt. Ga na wat jij kunt bijdragen:
Met elkaar, in de keten, moeten we gaan zorgen dat het imago verandert naar: 'wat fijn dat ze voor mij aan de slag zijn zodat er altijd en overal licht, energie, water en internet is, tenzij er met mij is gecommuniceerd dat er werkzaamheden zijn'.
De gehouden presentaties zijn terug te lezen:
De volgende bijeenkomst vindt plaats op donderdagochtend 27 juni 2024 Veilige Energietransitie; het effect van klimaatverandering op onze werkplek. Wil je erbij zijn? Meld je aan!
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.