Nederlanders bouwen groots in Zimbabwe
Maandag 7 oktober 2024
GRAUSBOUW uit Heerlen heeft samen met de inwoners van Magobbo een school gebouwd in één van de allerarmste gebieden van Zimbabwe. Dat was hard nodig omdat meer dan de helft van de 200 kinderen buiten les had, veelal in de brandende zon.
Magobbo is een dorpje in een zeer afgelegen gebied in Zimbabwe. Er wonen zo’n 2500 mensen in lemen hutjes, met nauwelijks primaire voorzieningen.
De enige lagere school in Magobbo had twee lokalen en dat was veel te krap voor alle leerlingen. De docenten waren genoodzaakt buiten les te geven, in de weinige schaduw van de school of een enkele boom. Al eerder was er een begin gemaakt met een tweede gebouw maar dat was nooit afgemaakt en leek zonder dak, binnenmuren of ramen meer op een ruïne.
Bij GRAUSBOUW zit het verbouw en renovatie in het bloed. Zij wilden de ruïne als volwaardig schoolgebouw ombouwen en aan deze arme gemeenschap opleveren. Door de grote afstand was het verstandiger om een lokale aannemer het werk te laten uitvoeren. Wat uitstekend gelukt is.
Deze zomer was het gebouw klaar. Een complete school, met drie nieuwe lokalen, die voldoende ruimte biedt voor alle kinderen, ook voor hen die tot nu toe niet naar school konden. Een groep van 14 Nederlanders heeft in augustus namens stichting Binga-Support en GRAUSBOUW een ontwikkelingsreis naar Magobbo gemaakt. Samen met de lokale gemeenschap hebben zij de school geschilderd, een grote educatie moestuin en een speeltuintje voor de allerkleinste leerlingen gerealiseerd.
Bij de feestelijke opening kregen alle kinderen ook nog een nieuw uniform, mogelijk gemaakt door een sponsoractie van basisschoolleerlingen van de Goudenregenschool uit Hilversum.
In november zal de directeur van GRAUSBOUW de school persoonlijk bezoeken, hij zal dan ook voor twee jeugdteams sportkleding overhandigen, beschikbaar gesteld door Hockeyclub HC Nova uit Heerlen.
Gerelateerd nieuws
Bij R.A. van Leeuwen zijn ze positief over de inzet en het enthousiasme van zij-instromers. In ons magazine vertelt medewerker Timmo de Weerd over zijn ervaringen bij dit bouwbedrijf, hier het verhaal van directeur Wouter Hegeman.
Afgelopen maanden stond in het teken van civiele techniek op het Dalton Lyceum Barendrecht. Leerlingen presenteerden deze week hun eindopdrachten voor de renovatie van de Heinenoordtunnel, een uitdaging die hen werd voorgelegd door Bouwend Nederland en Dura Vermeer.
De instroom in de bouw- en infrasector hapert. En volgens Bouwend Nederland-voorzitter Arno Visser is het letterlijk vijf voor twaalf. Juist nu moeten we jongeren enthousiast maken voor een toekomst in de infrastructuur. Met die boodschap viel vorige maand een brief op de mat bij directeuren en decanen van havo-scholen – precies in de periode dat studiekeuzes worden gemaakt. Het doel: jongeren laten zien hoe relevant, toekomstgericht én maatschappelijk onmisbaar een carrière in de bouw en infra is.