Logo Bouwend Nederland

Netwerkbijeenkomst Circulair Glas erg goed bezocht

Dinsdag 12 december 2023

Op donderdag 7 december hebben ruim 120 geïnteresseerden de netwerkbijeenkomst Circulair Glas bezocht.

In een baanbrekend project, geleid door de Hogeschool van Amsterdam en in samenwerking met Vakgroep GLAS en marktpartijen, is twee jaar lang intensief onderzoek gedaan naar de innovatieve hergebruiksmogelijkheden van isolatieglas. Tijdens deze netwerkbijeenkomst werden de veelbelovende resultaten van dit onderzoek gepresenteerd en deelden de praktijkpartners hun ervaring met hergebruik van vlakglas.

Van recycling naar hergebruik

Een belangrijk kenmerk van dit initiatief is de rol van de Vakgroep GLAS en Vlakglas Recycling Nederland, die al meer dan 20 jaar een voortrekkersrol spelen met hun succesvolle EPR-systeem. Dit is een uniek systeem in de wereld. Jaarlijks wordt er ruim 85.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled. Met het project van Circulair Glas, zetten we nu de volgende grote stap: van recycling naar hergebruik.


In dit project werken de Hogeschool van Amsterdam en Bouwend Nederland Vakgroep GLAS samen met de leden GSF Glasgroep BVGlasindustrie Ben EversLa Paloma GlasindustieHermans Groep en Jargo Glas B.V., wat een significante mijlpaal markeert in onze voortdurende inspanningen om duurzame innovaties in de glasindustrie te bevorderen.

Cor Wittekoek
Verenigingsmanager vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 21 mei 2024
Subsidieregeling DUMAVA opnieuw open

Maatschappelijk vastgoedeigenaren vroegen massaal subsidie aan op 3 oktober 2022, de dag dat de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opende. Het totale budget van € 150 miljoen was meteen bereikt. Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed en heb je nog geen DUMAVA kunnen aanvragen? Het is verstandig om door te gaan met uitzoeken wat voor verduurzamingsmaatregelen je wilt nemen en wat je allemaal nodig hebt voor een aanvraag, want DUMAVA gaat weer open.

Vrijdag 17 mei 2024
Wat gebeurde er met het ingezamelde glas in 2023?

In 2023 werd er ruim 85.000 ton vlakglasafval door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. Dit vlakglasafval bestaat, naast glas, uit allerlei andere materialen die aan dit glas zijn toegevoegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aluminium afstandshouders in isolatieglas of pvb folie in gelaagd glas. In de recycling worden deze materialen zoveel mogelijk apart gehouden, zodat ook deze weer hergebruikt kunnen worden. Helaas vinden we meer dan alleen dit soort aan glas gelinkte materialen: keramisch glas en bouw- en sloopval zijn daarvan enkele voorbeelden.

Dinsdag 14 mei 2024
Vakgroep GLAS stelt glaswand beschikbaar voor evenementen

Hoe val je als glasbedrijf extra op bij jongeren die voor de keuze staan om een vak te kiezen? Niet met een PowerPointpresentatie, maar met iets origineels, actiefs en spannends. We hebben een glaswand die overal kan worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan open dagen van scholen en beurzen. Het is de ultieme test van kracht, uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Wie kan het langst blijven hangen en claimt de overwinning?