Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Niels van dijk maak je digitale stappen niet te groot maar zet ze wel

Niels van Dijk: Maak je digitale stappen niet te groot, maar zet ze wel

Dinsdag 25 juli 2023

Uit ons trendonderzoek blijkt de bouw- en infrasector oprukt naar de digitale voorhoede. Inmiddels heeft bijna driekwart zijn processen grotendeels gedigitaliseerd. Voor een sector met overwegend mkb-bedrijven is dat een heel goede prestatie. In regio Noord delen ondernemers graag kennis en wisselen ze ervaringen uit. Dat kan via de Contactgroep Digitalisering of via Platform Build.

Directeur Niels van Dijk van bouwbedrijf Van Dijk in Vledder is een van de deelnemers aan Platform Build. De afgelopen jaren investeerde Van Dijk in het digitaliseren van de kantoorautomatisering. Het resultaat: meer overzicht én inzicht. Ook collega's op de bouwplaats lopen inmiddels met een iPad rond en daar waren ze verrassend snel aan gewend. Zijn tip: "Als je wil bijblijven, dan moet je digitaliseren. Maar maak je stappen niet meteen te groot".

Benieuwd naar het hele verhaal? Kijk de video.

Meer inspiratie

We ondersteunen leden op verschillende manieren bij het digitaliseren van hun administratie of organisatie. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt eisen aan de IT-inrichting. Je vindt alle informatie en tools via deze speciale website.

De Contactgroep Digitalisering biedt leden een vertrouwde omgeving om inspiratie op te doen en te sparren met collega-bouwbedrijven. De eerstvolgende contactgroepen in regio Noord staan gepland op maandag 18 september en dinsdag 28 november (van 14 tot 17 uur). Ben jij de volgende keer ook aanwezig bij de contactgroep? Je bent als lid van harte welkom! Mocht je je willen aansluiten bij de contactgroep en/of opgenomen willen worden op de verzendlijst, neem contact op met Willemijn Visscher.

Platform Build is een online community voor digitalisering van de bouw- en infrasector. Platform Build organiseert regelmatig bijeenkomsten over thema's als 'nieuwe digitale technologieën' en 'informatie-uitwisseling binnen het omgevingsmanagement bij infraprojecten'. Leden maar ook niet-leden van Bouwend Nederland kunnen gebruik maken van de online community rondom digitalisering. Doel is om laagdrempelig kennis te ontsluiten rondom digitalisering, met waar mogelijk regionale partners. Het onderwijsaanbod, aanbieders en leveranciers die actief zijn op het gebied van digitalisering worden samengebracht in één omgeving met bouw- en infrabedrijven. Dit geeft de kans om eenvoudig een vraag te stellen, om van elkaar te leren maar bovenal om samen te bouwen aan een meer gedigitaliseerde toekomst. De volgende bijeenkomst vanuit platform Build staat gepland op 10 oktober met als thema 'WKB en digitalisering'. Voor deze en meer activiteiten, kijk op Platform Build

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.