Nieuwe applicatie die allerlei veiligheidsfuncties in zich verenigt
Dinsdag 10 december 2024
Vanuit het Programma Veiligheid in de Bouw zijn er afspraken gemaakt over het ontwikkelen van het lerend vermogen in onze sector. Hierbij is de afspraak dat wij in samenwerking met de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken aan tools voor het melden en uitwisselen van leerervaringen.
We geven hier invulling aan door samen met de GCVB en eX:plain een Individueel Leer- en Ontwikkelplatform (iLOP) te ontwikkelen. Deze applicatie heeft als doel om het leren en ontwikkelen op vier vlakken te ondersteunen:
Pilotprojecten
De eerste versie van deze app is bijna klaar en wordt voorjaar 2025 getest in een aantal proefprojecten. Dit zijn:
Planning
We verwachten dat de app begin 2026 breed in de sector kan worden gelanceerd, al hangt dat natuurlijk ook af van de eerste testervaringen.
Gerelateerd nieuws
Als er extreme hitte is, is het van belang dat je medewerkers niet alleen goed voor zichzelf zorgen, maar jij als werkgever ook je verantwoordelijkheden neemt. Daar hebben we afspraken over gemaakt in de cao Bouw & Infra, maar natuurlijk zijn er ook nog andere maatregelen. In dit artikel zetten we een en ander op een rijtje.
Bouw- en infrabedrijven werken vaak aan grote projecten, met inzet van ingehuurd personeel. Om ook hún veiligheid te garanderen, is meer aandacht nodig voor diploma’s en certificaten, betrokkenheid bij instructies, cultuurverschillen en taalbarrières. Eind mei verkenden organisaties en de bouw- en uitzendbranche tijdens een bijeenkomst gezamenlijk oplossingen. Die worden de komende periode getoetst in de praktijk.
Regen hield het gezelschap op 27 mei in Mijdrecht niet binnen. Vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat, Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners en Transport en Logistiek Nederland kwamen bij elkaar voor een 'safety walk' langs de A2 bij Abcoude. Het gezamenlijke doel is veiliger werken op de vluchtstrook. Na een update op het kantoor van freesbedrijf Freesmij volgde een demonstratie van de gewenste aanpak: het tijdelijk afsluiten van de rechterrijstrook om veilig op de vluchtstrook te werken.