Logo Bouwend Nederland

Nieuwe locatie boomkwekerij in Zundert evenveel werk als een kleine woonwijk

Vrijdag 14 juli 2023

Op woensdag 12 juli waren leden van Afdeling Brabant Mid-West uitgenodigd om naar één van de inmiddels gebruikelijke bouwplaatsbezoeken kort voor de zomer te komen. We mochten een kijkje nemen in de gigantische bedrijfsloods voor op- en overslag van bomen en planten met aan de wegzijde een nieuw transparant ogend kantoor. Rein Croonen heette de aanwezigen namens het bestuur van Afdeling Brabant Mid-West welkom.

Opdrachtgever Boot & Dart Boomkwekerijen B.V., één van Nederlands grootste boomkwekerijen, is nu gehuisvest aan de overzijde van waar Bouwbedrijf Gelens aan de Meirseweg in Zundert het kantoor en de bedrijfsloods bouwt. Zij kochten twee kavels aan de overzijde om hun wensen voor nieuwe huisvesting te kunnen realiseren. Het ontwerp was in handen van Schoenmakers Architecten. Ad Schoenmakers nam meteen ook de rondleiding van één groep deelnemers voor zijn rekening. Het werk is in bouwteam aangenomen wat getuigde van goed vertrouwen van opdrachtgever jegens Gelens en nevenaannemers (Civiele Aanneming Huybregts B.V. voor grondwerk, infra en verharding, Bink voor elektrische installaties en beveiliging, Van den Broek Installatiewerken voor de werktuigbouwkundige installaties, Broboor Bronboringen voor het aardwarmtesysteem en GoTech Installatie Techniek voor de beregening/nevelinstallatie).

Indrukwekkende aantallen

Directeur Eric Goos en projectleider Herwin van Veltom maakten indruk met grote cijfers over omzet, vierkante meters infra rond het terrein (25.000m2) en 320 ton staal voor de overspanning van de bedrijfsloods. Deze bedrijfsloods is 7.100m2 met 2 losperrons lossend transport aan de ene zijde en 10 laadperrons voor vertrekkend transport aan de andere zijde. Begin november 2022 was gestart met de fundering met een eigen systeem van Van Berlo. De stort van de vloer in de loods was in de planning redelijk bepalend (vanaf wk 10 en is in 3 fases van achteren naar voren gestort).

Het kantoor (960m2) is opgebouwd uit een stalen skelet met houtskeletbouw elementen. De plafonds in het kantoor zijn voorzien van hout (past goed bij boomkweker) en zorgen mede voor een fijne akoestiek. Binnenkort worden nog glazen scheidingswanden aangebracht. Onder de overstekken buiten loopt de houten bekleding van binnenuit door en komen straks prettige buitenruimten voor de medewerkers. Verder is er een bedrijfskantine en kleedruimten, waarbij ook een aparte ruimte is voor het drogen van natte bedrijfskleding.

De gebouwen, op een terrein van totaal 6 hectare, zijn omringd met 25.000m2 verhard terrein en verder teel- en kluitvelden. Er zijn op de gehele kavel geen kolken te bespeuren, omdat zich aan alle zijden van het terrein wadi’s bevinden. Achter de bedrijfsloods bevindt zich een opvangbassin, het niet-kalkhoudende water hieruit wordt gebruikt voor bemisting van de planten. 

Gelens levert 28 juli op. In oktober wil Boot & Dart volledig operationeel zijn vanaf deze locatie, die zowel voor aanvoer van de lokale kwekerijen als voor transport binnen Nederland en Europa goed bereikbaar is.

Na de rondleiding door projectleider Herwin van Veltom en de architect Ad Schoenmakers werd nagepraat onder de collega’s met een hapje en een drankje. Iedereen wenste elkaar vervolgens alvast een fijne vakantie.

Bouwplaatsbezoeken editie 2024

Heb jij in 2024 kort voor de zomer een mooi project in een leuke fase, die je met trots aan collega's wilt laten zien? Neem dan contact op met verenigingsmanager Petra Landmeter. De afdeling regelt de omringende zaken.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Woensdag 6 maart 2024
Ruimtelijk Voorstel Provincie zet woningbouw in Zuid-Holland verder klem

Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.

Donderdag 29 februari 2024
Partners woningbouw: 'Uitvoering moet beter en sneller'

Nederland kampt met een woningcrisis. Om het enorme woningtekort in te lopen is het nodig dat er jaarlijks minstens 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Dat zeggen provincies, gemeenten, corporaties, bouwers, ontwikkelaars, investeerders, makelaars en bij de woningbouw betrokken consumentenorganisaties. Twaalf partijen hebben onderling afspraken gemaakt over hoe dat doel versneld bereikt kan worden. Tijdens de landelijke Woontop op 29 februari in Den Haag vragen ze de politieke partijen om dit initiatief daadkrachtig te steunen en de grote woningnood gezamenlijk met meer urgentie aan te pakken.