Nieuwe regels Zone Zwaar Verkeer in Amsterdam
Donderdag 20 mei 2021
De gemeente heeft een besluit genomen over de aanscherping van de regels voor zwaar verkeer per 1 oktober 2021. De grootste verandering is dat de bovengrens voor het aanvragen van een zoneontheffing is verlaagd van 45 ton naar 30 ton. Ook gelden er strengere voorwaarden bij het aanvragen van een ontheffing.
De belangrijkste wijzigingen:
- De huidige 7,5t-zone wordt uitgebreid met een gedeelte van de Zeelheldenbuurt in West. Ook de vrachtroutes maken deel uit van de zone, ook voor deze wegen is straks een ontheffing nodig.
- De bovengrens voor het aanvragen van een zoneontheffing is verlaagd van 45 ton naar 30 ton.
- Voertuigen zwaarder dan 30 ton komen alleen nog in aanmerking voor een routeontheffing met een verklaring ondeelbare lading of in geval van bijzondere voertuigen.
- Er wordt uitgegaan van het werkelijke gewicht van het voertuig in plaats van de toegestane maximum massa (TMM).
- Er gelden gedragsregels voor chauffeurs van zware voertuigen.
Ontheffingen zone zwaar verkeer
Nieuwe ontheffing
Per 1 september 2021 is het mogelijk om via de website op basis van het nieuwe beleid een ontheffing voor de zone zwaar verkeer aan te vragen.
Huidige ontheffing
Alle ontheffinghouders die nu toegang hebben tot de zone hebben een mail van de gemeente ontvangen over de gevolgen van het nieuwe beleid voor hun lopende ontheffing. Als de huidige ontheffing niet automatisch overgezet kan worden naar het nieuwe beleid dan kan er tot uiterlijk 18 juni 2021 voor de resterende looptijd een nieuwe aanvraag worden ingediend.
Meer informatie
Bekijk www.amsterdam.nl/zwaarverkeer voor een uitgebreide omschrijving van de nieuwe regels en ontheffingen. Ook vind je hier meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van een ontheffing.
Gerelateerd nieuws
Als je een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat bouwen, is voor nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2024 het inschakelen van een kwaliteitsborger en een melding technische bouwactiviteit verplicht. Onder gevolgklasse 1 vallen bouwwerken met beperkte gevolgen als er iets mis gaat, bijvoorbeeld grondgebonden woningen en kleine bedrijfspanden. Maar wat als je een combinatie bouwt van bijvoorbeeld een winkel (gevolgklasse 2 of hoger) en een woonhuis?
Op 27 november jongstleden vond de derde en -voorlopig- laatste bijeenkomst over de Wkb in de gemeente Westland plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen de aanwezige bouwprofessionals in verschillende workshops met ambtenaren van de gemeente aan de slag met de 'Wkb in de praktijk'.
Kopers van een nieuwbouwwoning kopen doorgaans onder garantie van een waarborginstantie, zoals Woningborg, SWK of BouwGarant. De regelingen van deze instanties waarborgen dat de woning wordt afgebouwd bij een onverhoopt faillissement van de aannemer en dat verborgen en constructieve gebreken onder garantie worden opgelost. Directeur Rob de Groot van BouwGarant beantwoordt enkele veel voorkomende vragen.