Nieuwe visie, nieuwe werkwijze en nieuwe certificaten bij KIAD
Vrijdag 19 april 2024
Op 11 april 2024 vond een informatiebijeenkomst plaats van KIAD (Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater). Het KIAD-bestuur nam een groot aantal vertegenwoordigers uit de hele drinkwaterketen mee in een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen KIAD. Het KIAD-Bestuur werkt aan de professionalisering en een toekomstbestendige KIAD-organisatie en -processen en wil daar als bestuur actiever op te sturen.
Sinds medio 2023 zijn alle waterbedrijven bij KIAD aangesloten. Zij stellen meer en dedicated capaciteit beschikbaar om de doelen van KIAD te helpen realiseren. Er is gewerkt aan een vernieuwde visie en uitgangspunten en de tekst van de Hygiënecode is zodanig aangepast dat er voor de ketenpartners meer flexibiliteit is om gefaseerd aan de KIAD-eisen te gaan voldoen; de datum van 1 januari 2025 is uit de tekst verdwenen en in plaats daarvan staat er nu dat personen die werkzaamheden verrichten aan de drinkwaterleidingen moeten voldoen aan de op dat moment geldende KIAD-eisen. Dit schept voor alle betrokken partijen meer ruimte en flexibiliteit in de ontwikkeling en implementatie van de KIAD-eisen.
KIAD staat voor Kwaliteit Instructie Aanleg Drinkwater
KIAD is een persoonscertificering voor personen die drinkwaterleidingen aanleggen en ingrepen verrichten aan het drinkwaterdistributienet (vooralsnog geen betrekking op drinkwaterproductie en installaties). KIAD is in 2018 geïntroduceerd door de drinkwaterleidingen en Bouwend Nederland, als vertegenwoordiger van de aannemers die deze werkzaamheden uitvoeren. Sinds 2018 wordt het KIAD certificaat gefaseerd verplicht gesteld voor alle monteurs die drinkwaterleidingen aanleggen en ingrepen verrichten aan het drinkwaterdistributienet. Als Bouwend Nederland zijn we vertegenwoordigd in bestuur, college van deskundigen en constructiewerkgroep. Met de verandering naar een netwerkorganisatie gaan we met onze betrokkenen in overleg.
In de nieuwsbrief van april 2024 vind je alle ontwikkelingen. Vragen of opmerkingen mail KIAD of Yvonne de Rijck.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.