Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Normontwerp nen 9120 toegankelijkheid van gebouwen staat nu open voor commentaar

Normontwerp NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen staat nu open voor commentaar

Maandag 29 april 2024

Het is essentieel dat gebouwen toegankelijk en functioneel zijn voor alle personen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Dit is van groot belang, aangezien voor ten minste twee miljoen mensen in Nederland de toegankelijkheid niet gegarandeerd is. De gebouwde omgeving dient rekening te houden met en ondersteuning te bieden aan deze diverse groep individuen met uiteenlopende lichamelijke behoeften.

Deze hele groep heeft in het dagelijks leven te maken met problemen bij het binnengaan en bewegen in openbare gebouwen of zelfs woningen. Denk aan drempels, ingangen met trappen, het afwezig zijn van liften, te nauwe doorgangen, afwezigheid van symbolen of goede bewegwijzering, toiletten die niet groot genoeg zijn of congreszalen die niet goed zijn uitgerust met voldoende faciliteiten voor minder mobiele mensen. NEN 9120 wil hier verandering in brengen en inclusiviteit bevorderen door ervoor te zorgen dat verticale en horizontale bewegingen gemakkelijker worden voor iedereen. De norm is gebaseerd op de Europese norm NEN-EN 17210:2021 en staat nu open voor commentaar.

Scope

De scope van deze norm omvat alleen nieuwbouw van gebouwen en woningen en kan ook gebruikt worden voor renovaties, zoals projecten van woningcorporaties of overheden.

Doelgroep

De inzet is om tot een norm te komen die algemeen aanvaard wordt in Nederland, zodat alle partijen deze norm kunnen gebruiken. Denk aan vastgoedeigenaren, architecten, opdrachtgevers en gebruikers van gebouwen. Eenduidigheid is een belangrijk aspect van de norm. Gebouwgebruikers en bezoekers kunnen op die manier meteen duidelijk krijgen wat ze kunnen verwachten over de toegankelijkheid van een gebouw. De norm gebruikt de uitgangspunten van 'Design for All', universele ontwerpprincipes.

Reageren?

Via deze website is het tot en met 15 juli 2024 mogelijk om commentaar in te dienen op de NEN 9120 Toegankelijkheid van Gebouwen.

Fenneken Lamaker
Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Bouw en Infra Inclusief Award: initiatieven van Evers & Evers Glas en ERA Contour winnen

Op 11 april zijn de winnaars van de allereerste Bouw en Infra Inclusief Award bekendgemaakt in The Colour Kitchen in Utrecht. De initiatieven 'Er is plaats voor iedereen' van Evers & Evers Glas en 'De Bouwpraktijk' van ERA Contour werden de winnaars in de categorie mkb en grootbedrijf. Een deskundige jury heeft samen met Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) de awards uitgereikt. Op het event lieten de winnaars zien waarom zij voorop lopen in het in het creëren van een inclusieve en diverse werkomgeving. Daarmee inspireren zij ook andere bedrijven in de sector om aan de slag te gaan met inclusie en diversiteit.

Zondag 7 april 2024
Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.