Ondernemers Twente zien kansen verduurzaming bestaande bouw
Maandag 18 september 2023
In de periode tot 2030 moeten ruim 1,5 miljoen koopwoningen, 1 miljoen huurwoningen en 120.000 utiliteitsgebouwen worden verduurzaamd. Dat is een aanzienlijk markt- en omzetpotentieel voor bouwbedrijven. Daarom organiseerde afdeling regio Twente op de Bouw Kampus in Rijssen een praktische workshop over de nieuwe Standaard voor Woningisolatie. De opkomst was hoog: een kleine veertig ondernemers lieten zich graag bijpraten over maatregelen per woningtype en een handige checklist om de warmtevraag te verminderen.
De gloednieuwe Bouw Kampus is een bijzondere plek. Het is een opleidingscentrum voor verschillende vakopleidingen: bouw, installatietechniek, zorg en retail. Onder andere het ROC Twente, REMO en Bouwmensen worden in het gebouw gehuisvest. Een uitgelezen plek dus om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. De workshop van 14 september stond in het teken van de Standaard voor Woningisolatie. In de toekomst moeten alle woningen voldoen aan deze standaard. Een verbouwing of uitbreiding van de woning biedt kansen om daar nu al stappen in te zetten. Nieuwe dakkapel? Dan ook dakisolatie. Als aannemer is het verstandig bewoners te wijzen op dergelijke kansen. De klant staat dan niet in één keer voor een grote investering, maar kan stap voor stap te werk gaan. En voor jou als aannemer biedt deze aanpak continuïteit en omzet.
Nieuwe business case
Ondernemers in Twente, van klein tot groot, zijn zich goed bewust van de kansen die de verduurzamingsmarkt biedt. Ook bedrijven die zich tot nu toe bezighouden met nieuwbouw, laten zich graag informeren over deze (nieuwe) business case. Senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs begon zijn verhaal met de prikkelende stelling: “in de verduurzamingsmarkt is niets wat het lijkt, als je er goed naar kijkt”. Zijn verhaal ging namelijk niet alleen over gevelisolatie, maar veel over andere manieren waarop je de warmtevraag van een woning kan terugbrengen. Denk aan het kiezen van het juiste ventilatiesysteem en glas. Hij adviseerde de aanwezige ondernemers om zich goed te verdiepen in de regelgeving rondom verduurzaming bestaande bouw om goed voorbereid de markt op te kunnen gaan.
Praktische handvatten
Voorzitter Lucas Haafkes kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. “Volgens het laatste rapport van ING krimpt de nieuwbouw met 2,5%. Dit is een flinke domper voor de bouwmarkt, maar gelukkig zien we altijd kansen zoals het verduurzamen van bestaande bouw. Vandaag hebben we prakische handvatten gekregen om deze kans optimaal te benutten. Met veel dank aan Harm Valk maar vooral ook aan alle ondernemers die ervaringen en vragen hebben uitgewisseld.”
Meer weten over de Standaard voor Woningisolatie?
Hier hebben we alle praktische informatie voor je op een rij gezet: Standaard voor woningisolatie - Bouwend Nederland
Gerelateerd nieuws
Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.