1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderschat de gevaren van elektriciteit in de bouw niet

Onderschat de gevaren van elektriciteit in de bouw niet

Donderdag 3 oktober 2024

Elektrische gevaren behoren tot de TOP-5 risico’s in de bouwsector. Hoewel ernstige incidenten zoals elektrocutie of vlamboog incidenten met dodelijke afloop zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen, zoals elektrische schokken, regelmatig voor. Deze kunnen soms met lichte schade eindigen, maar het verschil met een ernstig arbeidsongeval is klein. De GCVB heeft hiervoor gratis hulpmiddelen ontwikkeld die bedrijven kunnen gebruiken.

De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van elektriseringen, elektrocutie en vlamboog incidenten. Bas Roordink, directeur Veiligheid bij VolkerWessels en lid van de Kerngroep GCVB, benadrukt: “De gevaren van elektriciteit worden vaak onderschat. We realiseren ons niet altijd dat zulke incidenten blijvend letsel kunnen veroorzaken. Er gebeuren nog te vaak ongevallen.”

Uit de data van de GCVB blijkt dat incidenten met elektriciteit vaak voorkomen bij diverse werkzaamheden, zoals elektrotechnische klussen, bouwkundige activiteiten en het gebruik van elektrisch handgereedschap. Het risico is bijvoorbeeld aanwezig bij kabels in muren, bij ondergrondse kabels of bij elektrische installaties. De meeste incidenten (95%) hebben betrekking op laagspanningsinstallaties, maar ook graafschades zijn vaak geregistreerd in relatie tot dit risico.

Bewustwording vergroten

Vanaf oktober 2024 zetten de ondertekenaars van de GCVB extra in op het vergroten van de bewustwording rondom elektrische gevaren in de bouw. De GCVB heeft hiervoor meerdere hulpmiddelen ontwikkeld. Deze zijn gratis beschikbaar via de website www.elektrischegevaren.nl en omvatten onder andere stappenplannen in zes talen, toolbox-presentaties, een poster en zakkaartjes.

Veilig inzet elektrisch materieel

Daarnaast is er ook steeds meer zwaarder materieel elektrisch, denk aan shovels, kranen en hoogwerkers. Ook hier kleven extra risico's aan. Hiervoor is door de KOMAT een richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel ontwikkeld, die je kan gebruiken.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 9 mei 2025
Hoe BAM hein inzet voor sociale veiligheid

Sociale veiligheid: elk bedrijf moet er wat mee. Of beter gezegd: de meeste bedrijven willen er ook wat mee. Maar… hoe pak je dat nou aan? We nemen je mee naar BAM, waar we samen optrekken om de sociale veiligheid te vergroten.

Woensdag 7 mei 2025
Veiliger graven met deze gratis serious game

Goed nieuws voor iedereen in de warmte- en infrasector. Siers Groep stelt hun serious game ‘de boel op de schop’ gratis beschikbaar voor de sector. Dat is wel een hele leuke manier om veiliger te leren werken.

Woensdag 7 mei 2025
Regiobijeenkomsten verantwoord aanbrengen elementenverharding

In eerdere berichten informeerden we je over de huidige controles op fysieke belasting bij straatwerk, uitgevoerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ga met ons in dialoog over dit onderwerp en mogelijke oplossingen om veilig, gezond en verantwoord te blijven werken. Nu en in de toekomst.