ONG staat op de agenda en is zichtbaar
Woensdag 12 juni 2024
Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.
Guido van Tongeren (vice-voorzitter) heette iedereen welkom en vertelde over de verandering in de bestuurssamenstelling. Door het vertrek van Marloes Kooijmans was een vacante plek ontstaan. Na een unanieme instemming mag Jasper Besselink zich officieel bestuurslid van de vakgroep noemen. Daarnaast gaf Guido aan dat het bestuur graag een vertegenwoordiging van Y-ONG de mogelijkheid geeft om zitting te nemen of betrokken te worden bij het bestuur van de vakgroep. Ten slotte, vooruitblikkend zal Harold Lever per 1 juli 2025 (na 8 jaar) afzwaaien als voorzitter. Het bestuur gaat opzoek naar een opvolger in de vorm van opnieuw een externe en onafhankelijke voorzitter.
ONG staat op de agenda!
Na deze bestuurszaken trapte Jan van der Meer af door te benoemen dat de ondergrond op veel agenda's staat en de vakgroep zichtbaar is. De vakgroepmedewerkers deelden high en low lights:
Gasunie’s visie op de ontwikkeling van de gasinfrastructuur tot 2050
Vanuit Gasunie waren Jarig Steringa (senior adviseur) & Cathelijne van der Heijden (communicatieadviseur) aanwezig. Jarig nam ons mee in de visie van Gasunie, waarbij de vraag centraal stond: “hoe kunnen we Nederland in de toekomst van duurzame energie voorzien?”.
De doelstelling is dat Nederland klimaatneutraal is in 2050. Gasunie voorziet dat gastransportnetwerk met een capaciteit van 350 GW een cruciale rol speelt in de overgang naar duurzame energie. Dit vereist een enorme verbouwing in de infrastructuur. Jarig gaf vijf redenen waarom we nu aan de slag moeten. Bekijk ook de oproep en uitnodiging "Stakeholder Dialogen" op 21 juni 2024 en meld je aan.
Bekijk hier de presentatie van de ALV en Gasunie.
Hoe marsmannetjes bijdragen aan de opbouw van een collectieve warmte- en koude sector
Na 3,5 jaar als kwartiermaker van de ledengroep WKI zwaait Peter Blesgraaf deze maand af. De bijeenkomst was de perfecte gelegenheid voor Peter om ons een laatste keer mee te nemen in zijn ervaringen in de warmtesector. Toen Peter begon heeft hij samen met de WKI-leden een strategie opgesteld, die zijn vruchten afwerpt. De WKI-groep is zichtbaar en de aannemers zijn goed verenigt om hun bijdrage te leveren aan de wederopbouw van deze sector. Dit verwoordde Peter als volgt: ondernemend samenwerken en samen ondernemen. Hier vind je de gehele presentatie van Peter.
Heb jij naar aanleiding van de presentaties nog vragen of kandidaten voor YONG? Neem dan contact op met het secretariaat.
Gerelateerd nieuws
Werkzaamheden aan kabels en leidingen voor energie (elektriciteit, gassen, warmte) en drinkwater – ook door zzp'ers - moeten altijd en kunnen niet anders dan, conform "aanwijzingen en instructies" en "onder toezicht", "controle en goedkeuring" (van onder andere Installatie-Verantwoordelijken en Werk-Verantwoordelijken van of namens de netwerkbeheerders) uitgevoerd worden. (Tussen de aanhalingstekens zijn de woorden die in het wetsvoorstel Verduidelijking Beschrijving Arbeidsrelaties (VBAR) worden gebezigd)
De afgelopen maanden hebben Liander, Vitens, Combi SION en infra-aannemers gewerkt aan oplossingen voor de aanleg en aansluit achterstand op de Veluwe en Achterhoek. Na een tijdelijke situatie van een half jaar waarin infra-aannemers uit omliggende gebieden zijn bijgesprongen, gaat de nieuwe situatie van start; het gebied is niet meer het werkgebied van één, maar van zes infra-aannemers. Zo kunnen zij de grote hoeveelheid werk beter aan, de regio efficiënter bedienen en de continuïteit beter waarborgen.
Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.