ONG staat op de agenda en is zichtbaar
Woensdag 12 juni 2024
Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.
Guido van Tongeren (vice-voorzitter) heette iedereen welkom en vertelde over de verandering in de bestuurssamenstelling. Door het vertrek van Marloes Kooijmans was een vacante plek ontstaan. Na een unanieme instemming mag Jasper Besselink zich officieel bestuurslid van de vakgroep noemen. Daarnaast gaf Guido aan dat het bestuur graag een vertegenwoordiging van Y-ONG de mogelijkheid geeft om zitting te nemen of betrokken te worden bij het bestuur van de vakgroep. Ten slotte, vooruitblikkend zal Harold Lever per 1 juli 2025 (na 8 jaar) afzwaaien als voorzitter. Het bestuur gaat opzoek naar een opvolger in de vorm van opnieuw een externe en onafhankelijke voorzitter.
ONG staat op de agenda!
Na deze bestuurszaken trapte Jan van der Meer af door te benoemen dat de ondergrond op veel agenda's staat en de vakgroep zichtbaar is. De vakgroepmedewerkers deelden high en low lights:
Gasunie’s visie op de ontwikkeling van de gasinfrastructuur tot 2050
Vanuit Gasunie waren Jarig Steringa (senior adviseur) & Cathelijne van der Heijden (communicatieadviseur) aanwezig. Jarig nam ons mee in de visie van Gasunie, waarbij de vraag centraal stond: “hoe kunnen we Nederland in de toekomst van duurzame energie voorzien?”.
De doelstelling is dat Nederland klimaatneutraal is in 2050. Gasunie voorziet dat gastransportnetwerk met een capaciteit van 350 GW een cruciale rol speelt in de overgang naar duurzame energie. Dit vereist een enorme verbouwing in de infrastructuur. Jarig gaf vijf redenen waarom we nu aan de slag moeten. Bekijk ook de oproep en uitnodiging "Stakeholder Dialogen" op 21 juni 2024 en meld je aan.
Bekijk hier de presentatie van de ALV en Gasunie.
Hoe marsmannetjes bijdragen aan de opbouw van een collectieve warmte- en koude sector
Na 3,5 jaar als kwartiermaker van de ledengroep WKI zwaait Peter Blesgraaf deze maand af. De bijeenkomst was de perfecte gelegenheid voor Peter om ons een laatste keer mee te nemen in zijn ervaringen in de warmtesector. Toen Peter begon heeft hij samen met de WKI-leden een strategie opgesteld, die zijn vruchten afwerpt. De WKI-groep is zichtbaar en de aannemers zijn goed verenigt om hun bijdrage te leveren aan de wederopbouw van deze sector. Dit verwoordde Peter als volgt: ondernemend samenwerken en samen ondernemen. Hier vind je de gehele presentatie van Peter.
Heb jij naar aanleiding van de presentaties nog vragen of kandidaten voor YONG? Neem dan contact op met het secretariaat.
Gerelateerd nieuws
De Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen (NSTT) heeft een nieuwe module toegevoegd aan het digitale Handboek Sleufloze Technieken: ‘Geotechniek bij sleufloze aanleg van kabels en leidingen’. Deze module is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over geotechnisch onderzoek: welke vormen er zijn, wat het doel is en hoe het wordt uitgevoerd. De module behandelt de belangrijkste aspecten van geotechniek bij de sleufloze aanleg van horizontale kabels en leidingen. Dit type onderzoek vormt vaak een essentieel onderdeel van de ontwerpfase en levert cruciale informatie voor het plannen van boringen of persingen. Daarmee is het een waardevol kennisdocument voor ontwerpers en opdrachtgevers.
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.