1. Home
  2. Nieuws
  3. Ong staat op de agenda en is zichtbaar

ONG staat op de agenda en is zichtbaar

Woensdag 12 juni 2024

Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.

Guido van Tongeren (vice-voorzitter) heette iedereen welkom en vertelde over de verandering in de bestuurssamenstelling. Door het vertrek van Marloes Kooijmans was een vacante plek ontstaan. Na een unanieme instemming mag Jasper Besselink zich officieel bestuurslid van de vakgroep noemen. Daarnaast gaf Guido aan dat het bestuur graag een vertegenwoordiging van Y-ONG de mogelijkheid geeft om zitting te nemen of betrokken te worden bij het bestuur van de vakgroep. Ten slotte, vooruitblikkend zal Harold Lever per 1 juli 2025 (na 8 jaar) afzwaaien als voorzitter. Het bestuur gaat opzoek naar een opvolger in de vorm van opnieuw een externe en onafhankelijke voorzitter.

ONG staat op de agenda!

Na deze bestuurszaken trapte Jan van der Meer af door te benoemen dat de ondergrond op veel agenda's staat en de vakgroep zichtbaar is. De vakgroepmedewerkers deelden high en low lights:

  • We zijn op weg richting gelijkwaardig partnerschap. Het uitvoeringsakkoord tussen Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en Bouwend Nederland schept randvoorwaarden op partnerschap, arbeidscapaciteit, innovatie en financiën om de ongekend grote verzwaringsopgave aan te pakken;
  • Om onze bronbemalingsbedrijven en (grondboorbedrijven) beter te organiseren, te positioneren en te profileren zijn we bezig met een plan van aanpak;
  • Ook zijn er vernieuwde opleidingen voor boormeester/bronbemaler.
  • Op gebied van veiligheid gebeurt er veel. Een mooie ontwikkeling is dat per 15 april 2024 meer gasloos werken is vastgelegd in VWI’s (VIAG);
  • Met de ingang van het nieuwe jaar trad de omgevingswet in. Om iedereen goed te informeren over de activiteit tijdelijke uitname was er een succesvol webinar;
  • Binnen de stichting CKB is een werkgroep bezig met de verruiming van de opleidingstabel;
  • Er is een nieuw bestuurslid bij de Y-ONG: Robin Versluis (Heijmans)

Gasunie’s visie op de ontwikkeling van de gasinfrastructuur tot 2050

Vanuit Gasunie waren Jarig Steringa (senior adviseur) & Cathelijne van der Heijden (communicatieadviseur) aanwezig. Jarig nam ons mee in de visie van Gasunie, waarbij de vraag centraal stond: “hoe kunnen we Nederland in de toekomst van duurzame energie voorzien?”.

De doelstelling is dat Nederland klimaatneutraal is in 2050. Gasunie voorziet dat gastransportnetwerk met een capaciteit van 350 GW een cruciale rol speelt in de overgang naar duurzame energie. Dit vereist een enorme verbouwing in de infrastructuur. Jarig gaf vijf redenen waarom we nu aan de slag moeten. Bekijk ook de oproep en uitnodiging "Stakeholder Dialogen" op 21 juni 2024 en meld je aan.

Bekijk hier de presentatie van de ALV en Gasunie.

Hoe marsmannetjes bijdragen aan de opbouw van een collectieve warmte- en koude sector

Na 3,5 jaar als kwartiermaker van de ledengroep WKI zwaait Peter Blesgraaf deze maand af. De bijeenkomst was de perfecte gelegenheid voor Peter om ons een laatste keer mee te nemen in zijn ervaringen in de warmtesector. Toen Peter begon heeft hij samen met de WKI-leden een strategie opgesteld, die zijn vruchten afwerpt. De WKI-groep is zichtbaar en de aannemers zijn goed verenigt om hun bijdrage te leveren aan de wederopbouw van deze sector. Dit verwoordde Peter als volgt: ondernemend samenwerken en samen ondernemen. Hier vind je de gehele presentatie van Peter.

Heb jij naar aanleiding van de presentaties nog vragen of kandidaten voor YONG? Neem dan contact op met het secretariaat.

 

Nikki Nicolai
Adviseur markt en overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!

Dinsdag 8 oktober 2024
75-jarige kijkt energiek vooruit!

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bedrijf organiseerde Van Tongeren Watertechniek op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober een groots (grond)waterfestival. Het bedrijfsterrein in Apeldoorn was daartoe omgebouwd tot een heus festivalterrein waarop veel interessants te horen, te zien, te beleven en, onder het genot van een hapje en een drankje, te bespreken en te netwerken was.

Donderdag 3 oktober 2024
Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.