Ons stikstofplan wordt ondersteund door Biohuis
Dinsdag 11 maart 2025
Samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu en VNO-NCW presenteerden we eind vorig jaar een emissiereductieplan om sneller minder stikstof uit te stoten. Biohuis, de belangenbehartiger van de Nederlandse biologische boeren en tuinders, steunt het doel van onze stikstofcoalitie om Nederland van het stikstofslot te krijgen.
De stikstofuitstoot moet zo snel mogelijk omlaag. Dat is van groot belang om niet alleen de bouw en infra weer ruimte te geven, maar ook boeren perspectief te bieden, ondernemers aan vergunningen te helpen, de energietransitie voor elkaar te krijgen en de natuur het broodnodige herstel te bieden.
Eén van de oplossingsrichtingen in ons emissiereductieplan is het vergroten van natuurinclusieve landbouw, waar biologische landbouw een belangrijk onderdeel van is. Biohuis onderschrijft dat dit helpt om de natuur te herstellen en Nederland van het stikstofslot te halen.
"Meer biologische landbouw betekent minder stikstofuitstoot, maar biedt boeren ook economisch perspectief in een tijd van transitie," aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. “De stikstofuitstoot per hectare is bij biologische melkveehouders ruwweg 40 tot 50% lager dan bij gangbare melkveehouders. Biologische landbouw is daarom een van de geborgde oplossingen om de stikstofuitstoot structureel te verminderen. Het stimuleren van de afzet van biologische producten is hierbij een voorwaarde."
Biologische landbouw: een geborgde vorm van natuurinclusieve landbouw
Biologische landbouw onderscheidt zich als een geborgde vorm van natuurinclusieve landbouw. "Biologische boeren laten zien wat in de praktijk kan en werkt," zegt Pipie Smits van Oyen, voorzitter van Biohuis. "Onze sector draagt actief bij aan emissiereductie, betere waterkwaliteit, dierenwelzijn en een gezonde bodem. Dit is een kant-en-klaar gecontroleerd model dat past binnen de stikstofdoelen." Dit sluit naadloos aan bij de doelen die gesteld zijn in het Emissiereductieplan en het Maatschappelijk Watermanifest.
"Biologische landbouw, een vorm van natuurinclusieve landbouw, biedt niet alleen ruimte voor de natuur, maar ook voor economische ontwikkeling," stelt Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. "Een toekomstbestendig stikstofbeleid vraagt elke sector een evenredige bijdrage te leveren om stikstofuitstoot te verminderen, en biologische landbouw is daar een uitstekend voorbeeld van.”
Biohuis steunt doel en aantal maatregelen uit het Emissiereductieplan
De discussie over stikstof zit al jaren muurvast. Boeren zitten hierdoor al jaren in onzekerheid. Elk plan dat kan bijdragen aan structurele oplossingen verdient het daarom om serieus te worden bekeken. Pipie Smits van Oyen: "Biohuis steunt het doel van het Reductieplan om van het stikstofslot af te komen. Het plan bevat voorstellen die Biohuis anders had opgeschreven, zoals het voorstel over grondgebondenheid. Ook zien wij graag een gebiedsproces van onderaf met belanghebbenden bij de natuurgebieden, dat ruimte geeft aan de natuur, de gangbare boer en de biologische boer."
Gerelateerd nieuws
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.