Ontwikkelpaden Bouw & Infra beschikbaar: vraag nu subsidie aan
Dinsdag 11 maart 2025
Sinds vorige week zijn de zogeheten ontwikkelpaden beschikbaar voor onder andere de Bouw en Infra. Voor adviseurs, loopbaancoaches, HR-professionals en leidinggevenden bieden de ontwikkelpaden inzicht in loopbaanmogelijkheden en opleidingsroutes. Dat kan helpen bij het begeleiden van medewerkers en werkzoekenden in hun ontwikkeling.
Praktische handvatten
Per branche geven de ontwikkelpaden inzicht in beschikbare functies, benodigde vaardigheden en te volgen opleidingen. Dit geldt voor onder andere voor de Bouw en Infra maar ook voor de Installatietechniek, Energie, Metaal, Metalektro en Mobiliteit. De ontwikkelpaden zijn direct downloadbaar via de website van Het Aanvalsplan Techniek.
Scholingssubsidie voor werkgevers
Daarnaast is er ander goed nieuws: het is nu ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor de opleidingen die in de ontwikkelpaden staan. Dankzij scholingsregelingen zoals de SLIM-subsidie krijgen werkgevers de mogelijkheid een deel van de opleidingskosten te vergoeden. Deze regeling is er zowel voor nieuwe medewerkers als voor huidige medewerkers die zich willen bij- of omscholen. De subsidie is hier aan te vragen. Ook komt er vanaf 28 maart een digitale tool en toolbox beschikbaar op de website van het Aanvalsplan Techniek.
Webinar voor leden
Wil je meer weten over de ontwikkelpaden en het aanvragen van de scholingssubsidie? Op woensdag 26 maart om 16.00 uur organiseert Bouwend Nederland een webinar voor onze leden. Meld je hier aan. Het webinar is kosteloos. Lukt het niet erbij te zijn? Het webinar is ook later terug te kijken op de website.
Initiatiefnemers
De ontwikkelpaden zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het Aanvalsplan Techniek is een samenwerking tussen de techniekbranches en de grootste vakbonden, waaronder Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie, FME, WENB, BOVAG, CNV en FNV. Het gezamenlijke doel is om het tekort aan technische vakmensen de komende jaren structureel aan te pakken en zo een toekomstbestendige technische sector te creëren.
Meer weten?
Lees meer over de scholingsregeling op de rijksoverheid pagina.
Gerelateerd nieuws
Goed nieuws voor families met jonge kinderen én liefhebbers van bouwen en infra: van 19 juli tot en met 17 augustus opent het interactieve themapark JIJ Bouwt de Toekomst voor de derde keer haar deuren in Harderwijk. Een uniek dagje uit voor het hele gezin, waarin kinderen spelenderwijs kennismaken met de wereld van bouw en infra. Deze derde editie wordt georganiseerd door Stichting Jij Bouw & Infra én speciaal voor leden van Bouwend Nederland is er een speciale kortingscode.
Stralend weer, leergierige basisschoolleerlingen én een gevarieerd programma vol doe-activiteiten, waren de ingrediënten die van de Onderwijsdagen van de Bouw in Breda en Tilburg een groot succes maakten. In Breda vond de dag voor de tweede keer plaats. Maar liefst 2.000 leerlingen uit de regio kwamen met bussen aan op het bouwterrein Blossem in Breda, waar een hele nieuwe wijk wordt opgetrokken. In Tilburg werd de Onderwijsdag van de Bouw voor de eerste keer georganiseerd. Daar stapten 400 kinderen uit de bussen om kennis te maken met de bouw- en infrasector.
In Regio Oost staat de Onderwijsdag van de Bouw inmiddels stevig op de kaart. Zo maakten in Zwolle, Eibergen, Glanerbrug en Veenendaal meer dan tweeduizend leerlingen kennis met de wereld van de bouw en infra. Een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en Bouwend Nederland.