1. Home
  2. Nieuws
  3. Onze inzet voor het debat over zero emissiezones

Onze inzet voor het debat over zero-emissiezones

Dinsdag 3 december 2024

Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.

In veertien gemeenten gaan zero-emissiezones al over een maand in, per januari 2025. Veel ondernemers in de bouw- en infrasector hebben flink geïnvesteerd in een emissieloos wagenpark bereiden zich al jaren voor op de nieuwe wetgeving. Het gesprek over de invoering van de zero-emissiezones loopt al bijna tien jaar. Zero-emissiezones stimuleren schoner en stiller werken, leiden tot verbetering van de luchtkwaliteit en een daling van de CO2-uitstoot. Dit vormt op termijn geen luxe, maar pure noodzaak. Daarom hebben we ons gecommitteerd aan het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).

Gelijk speelveld 

De versoepeling en tijdelijke uitzondering die wordt voorgesteld door staatssecretaris Jansen zorgt ervoor dat ondernemers die voortvarend aan de slag waren gegaan met verduurzaming, benadeelt worden. Zij hebben immers al geïnvesteerd om te voldoen aan de wetgeving die was aangekondigd. Bovendien wordt het speelveld voor ondernemers almaar oneerlijker naarmate gemeenten hun eigen uitzonderingen en regels kunnen bepalen. Op die manier zijn verduurzamende ondernemers dubbel de klos.

We roepen op tot betrouwbaar en berekenbaar beleid, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Op het laatste moment de regels aanpassen terwijl er al jaren naar een doel wordt toegewerkt, zou een voorbeeld bij uitstek zijn van onberekenbaar beleid. Daarom is het van belang dat wordt vastgehouden aan het genomen besluit om per 1 januari 2025 in veel gemeenten vervuilende bussen en vrachtwagens te weren. 

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."