Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed
Donderdag 4 juli 2024
Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).
Hoogspanningstechnici nodig
In de komende jaren moeten er nog veel werkzaamheden worden verricht om de energietransitie mogelijk te maken. Daarvoor moeten veel hoogspanningstechnici worden opgeleid. Om aan het hoogspanningsnet te mogen werken gelden specifieke regels, een goede opleiding is daarom noodzakelijk.
De opleiding
Tijdens de opleiding leert de monteur het werk uitvoeren volgens de gestelde
kwaliteitseisen en de geldende wet- en regelgeving en (bedrijfs)procedures op
het gebied van arbo, veiligheid, kwaliteit en milieu. Na deze opleiding EMHT kunnen de monteurs werkzaamheden verrichten aan het hoogspanningstransportnet en bij stations. Ook kunnen zij storingen in het
hoogspanningstransportnet verhelpen en het uit te voeren werk organiseren.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het opleidingsprogramma en de instroomeisen? Bekijk de flyer. Hierin kun je gelijk lezen hoe je je kunt aanmelden of doe dit rechtstreek via de website van Stichting BLEI.
Gerelateerd nieuws
De komende jaren worden er nog zo’n twee miljoen glasvezel-huisaansluitingen gerealiseerd, waarbij de glasvezel al voor de deur ligt, vaak in het trottoir. De laatste handeling om de huizen te voorzien van een glasvezel aansluiting betekent vaak vanaf het trottoir het doorkruizen van, soms lange en bijzondere tuinen. De uitvoering middels een tuinboring kan in deze situaties zorgen voor minder overlast. De in de sector ontwikkelde instructie, als resultaat van de Gedragscode Veilige Aanleg digitale Infrastructuur (GVAD) biedt duidelijke richtlijnen voor het veilig uitvoeren van deze zogenoemde tuinboringen en draagt bij aan de verdere uniformering van bestaande veilige werkpraktijken binnen de glasvezelsector. Deze instructie is in basis te gebruiken bij alle tuinboringen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Er wordt nog te vaak handmatig bestraat, waar machinaal of mechanisch mogelijk was. We organiseerden samen met Straatwerk Nederland en MKB Infra twee bijeenkomsten om inbreng op te halen voor onze vervolgstappen.
In de komende jaren brengt netbeheerder TenneT windenergie van zee op de Maasvlakte aan land. Om de aanlanding van deze elektriciteitskabels mogelijk te maken, begint NRG deze week met zes boringen onder de duinen door. Na de zomer volgen er nog drie. Vanaf het infopunt aan de Noordzeeboulevard is de bijzondere boorklus live te volgen.