Opleiding Eerste Monteur Hoogspanning Transport gereed
Donderdag 4 juli 2024
Na een intensieve samenwerking tussen de netwerkbedrijven en aannemers werkzaam in de Hoogspanning, een aantal ROC’s en het SBB, presenteren wij met trots de nieuwe opleiding Eerste monteur Hoogspanning Transport (EMHT).
Hoogspanningstechnici nodig
In de komende jaren moeten er nog veel werkzaamheden worden verricht om de energietransitie mogelijk te maken. Daarvoor moeten veel hoogspanningstechnici worden opgeleid. Om aan het hoogspanningsnet te mogen werken gelden specifieke regels, een goede opleiding is daarom noodzakelijk.
De opleiding
Tijdens de opleiding leert de monteur het werk uitvoeren volgens de gestelde
kwaliteitseisen en de geldende wet- en regelgeving en (bedrijfs)procedures op
het gebied van arbo, veiligheid, kwaliteit en milieu. Na deze opleiding EMHT kunnen de monteurs werkzaamheden verrichten aan het hoogspanningstransportnet en bij stations. Ook kunnen zij storingen in het
hoogspanningstransportnet verhelpen en het uit te voeren werk organiseren.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het opleidingsprogramma en de instroomeisen? Bekijk de flyer. Hierin kun je gelijk lezen hoe je je kunt aanmelden of doe dit rechtstreek via de website van Stichting BLEI.
Gerelateerd nieuws
In woonwijken worden door de energietransitie meer en vaker werkzaamheden uitgevoerd aan het gas- en elektriciteitsnetten. Deze werkzaamheden kunnen mede door de omgeving zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Wanneer er sprake is van tijdsdruk, is het extra moeilijk om hiermee om te gaan. De werkgroep Leren van Arbo-incidenten heeft een nieuwe toolboxfilm uitgebracht. In deze film wordt een voetganger aangereden door een kraan tijdens graafwerkzaamheden. Gelukkig is er in dit geval geen sprake van letsel. Doel van deze toolboxfilm is om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe met vergelijkbare situaties om te gaan.
Zoals al eerder vermeld, inspecteert de Nederlandse Arbeidsinspectie dit jaar en in 2026 op fysieke belasting bij straatwerk. Dit heeft tot een groot aantal stilleggingen geleid omdat er niet machinaal/mechanisch werd bestraat waar dat wel mogelijk was. We hebben met de arbeidsinspectie gesproken om meer duidelijkheid te krijgen wanneer een project stilgelegd zal worden. We blijven hierover ook met hen in gesprek.
In 2014 werd in Twente het initiatief Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade (ZoARG) gelanceerd. Sindsdien hebben tientallen afstudeerders, een tiental Engineering Doctorate-graduates en vele studenten de graafsector leren kennen, evenals de cruciale rol die innovatieve oplossingen spelen in het ontwikkelen van een professionelere graafpraktijk.