Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst
Zondag 1 oktober 2023
De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?
Charles Westheim van Cornelissen aannemingsbedrijf in Zeeland (Noord-Brabant) organiseert al jaren snuffelstages: “De goede vakman wordt steeds schaarser en wij geloven in het jong enthousiasmeren van leerlingen. Wij zoeken continu vakmensen. Daarnaast zijn wij er letterlijk ‘groot’ mee geworden. Zelfs onze huidige directeur is ooit bij ons begonnen als stagiair. Wij werken al ruim 40 jaar mee aan het opleiden van leerlingen in de bouw. Naast het vak, wordt met name het enthousiasme van onze medewerkers overgedragen op de leerlingen en dat is volgens ons het allerbelangrijkste”.
Laat een stagiair zich 'thuis' voelen
"Iedereen hoort zich 'thuis' te voelen bij ons. Om hiervoor te zorgen koppelen wij tijdens de stage een vaste medewerker aan de leerling, zodat er snel een vertrouwensband ontstaat. Waarbij wij wel zeggen; zorg er ook zelf voor dat je wordt opgenomen in 'onze familie'. Dit benadrukken wij bij aanvang door ons bedrijf te laten zien en tijdens de stage door een diversiteit aan opdrachten. Als dank geven we ze bij het einde van de stage een passende attentie," aldus Westheim.
Een snuffelstagiair iets voor jouw bedrijf?
Wil jij ook een snuffelstage aanbieden? Zoek dan contact met de middelbare scholen in jouw omgeving. Maak kenbaar dat hun leerlingen bij jouw bedrijf van harte welkom zijn om eens te komen ‘snuffelen’ en zich te oriënteren op de toekomst.
Bouwend Nederland helpt jou op weg
Om het voor jou gemakkelijker te maken heeft Bouwend Nederland de handige poster 'GEEF ELKE STAGIAIR EEN WARM WELKOM' gemaakt. Lees daarin de tien succesfactoren en organiseer een geslaagde snuffelstage!
Informatie
Twijfel je of heb je vragen? Neem dan nu contact op met onze collega in jouw regio en laat je informeren.
Gerelateerd nieuws
De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.
Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.
Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."