Logo Bouwend Nederland

Organiseer een snuffelstage voor de vakkrachten van de toekomst

Zondag 1 oktober 2023

De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?

Charles Westheim van Cornelissen aannemingsbedrijf in Zeeland (Noord-Brabant) organiseert al jaren snuffelstages: “De goede vakman wordt steeds schaarser en wij geloven in het jong enthousiasmeren van leerlingen. Wij zoeken continu vakmensen. Daarnaast zijn wij er letterlijk ‘groot’ mee geworden. Zelfs onze huidige directeur is ooit bij ons begonnen als stagiair. Wij werken al ruim 40 jaar mee aan het opleiden van leerlingen in de bouw. Naast het vak, wordt met name het enthousiasme van onze medewerkers overgedragen op de leerlingen en dat is volgens ons het allerbelangrijkste”. 

Laat een stagiair zich 'thuis' voelen

"Iedereen hoort zich 'thuis' te voelen bij ons. Om hiervoor te zorgen koppelen wij tijdens de stage een vaste medewerker aan de leerling, zodat er snel een vertrouwensband ontstaat. Waarbij wij wel zeggen; zorg er ook zelf voor dat je wordt opgenomen in 'onze familie'. Dit benadrukken wij bij aanvang door ons bedrijf te laten zien en tijdens de stage door een diversiteit aan opdrachten. Als dank geven we ze bij het einde van de stage een passende attentie," aldus Westheim.

Een snuffelstagiair iets voor jouw bedrijf? 

Wil jij ook een snuffelstage aanbieden? Zoek dan contact met de middelbare scholen in jouw omgeving. Maak kenbaar dat hun leerlingen bij jouw bedrijf van harte welkom zijn om eens te komen ‘snuffelen’ en zich te oriënteren op de toekomst.

Bouwend Nederland helpt jou op weg

Om het voor jou gemakkelijker te maken heeft Bouwend Nederland de handige poster 'GEEF ELKE STAGIAIR EEN WARM WELKOM' gemaakt. Lees daarin de tien succesfactoren en organiseer een geslaagde snuffelstage!

Informatie  

Twijfel je of heb je vragen? Neem dan nu contact op met onze collega in jouw regio en laat je informeren.

 

Karin Oomen
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt - Regio Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 20 mei 2024
“Kom bewoners tegemoet bij aanleg warmtenetten”

Warmtenetten zijn in dichtbebouwde gebieden 30% goedkoper dan individuele warmtepompen als je naar de maatschappelijke kosten kijkt. Bovendien wordt het elektriciteitsnet met een warmtenet significant minder zwaar belast. Alleen komt het financiële voordeel momenteel niet bij huishoudens terecht. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot naar de situatie in Den Haag. NVDE, Stedin, Energiebeheer Nederland en Bouwend Nederland pleiten ervoor dat bewoners meer worden ondersteund.

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Woensdag 8 mei 2024
CROW-richtlijn Warm Mix Asfalt ligt nu ter visie

Vanaf 1 januari 2025 is Warm Mix Asfalt het nieuwe standaard asfaltmengsel. Met het doel om de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen te verbeteren en schadelijke emissies te verminderen. Om deze transitie te begeleiden heeft CROW de Richtlijn Warm Mix Asfalt opgesteld. Het gaat om een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De richtlijn ligt nu ter visie. Reageren kan tot en met 15 juni.