Logo Bouwend Nederland

Overname door derden en de veerkracht van Twentse familiebedrijven

Maandag 24 april 2023

Elke Twentse bouw en infra ondernemer zal ooit een keer stoppen met werken. De vraag is wat je dan doet met je bedrijf. Is er een opvolger in de familie? Moet het bedrijf worden verkocht aan derden (en hoe werkt dat dan)? Twente (Overijssel) kent een hoog percentage familiebedrijven (63%) wat is nu precies die unieke kracht die zorgt voor continuïteit in opvolging?

Op donderdag 20 april kwamen Twentse leden bijeen voor een gecombineerde themabijeenkomst over opvolging door derden en familiebedrijven. Dit keer waren we te gast bij het familiebedrijf Erve Hulsbeek in Oldenzaal. Regiovoorzitter Lucas Haafkes opende de bijeenkomst met een aantal interessante feiten en cijfers over het aantal familiebedrijven in Nederland, het aandeel dat in de bouw en infra actief is en specifiek hoeveel daarvan in Twente actief is. Sam Heuvelmans, de zoon van de eigenaar en kersverse opvolger gaf tijdens de opening een korte toelichting over hoe de opvolging van dit hotel/restaurant is geregeld en welke voorbereidingen daarbij benodigd zijn.

'Bouwnijverheid derde in aantal familiebedrijven'

Dr. Judith van Helvert, lector familiebedrijven bij hogeschool Windesheim gaf inzage in het unieke gedrag van familiebedrijven en ondernemende families Hoe dragen ondernemende families bij aan het creëren van brede welvaart en welke motivaties en drijfveren spelen daarbij een rol? Hoe ontwikkelen zij hun ondernemerschap en dragen zij dit over van generatie op generatie? Welke patronen en dynamieken spelen een rol bij het zijn van een succesvolle bedrijfsfamilie? "De bedrijfstak bouwnijverheid staat zelfs op de derde plaats met het grootste aandeel familiebedrijven."

In een volgende presentatie lichtte Ben Olde Hartman van Olde Hartman Advies de meer fiscale en juridische aspecten van de (ver)koop van een bedrijf en ook van bedrijfsopvolging toe.

Vanuit Regio Twente wordt er samen met Jong Bouwend Nederland een vervolgbijeenkomst georganiseerd om in een kleiner gezelschap door te praten over dit onderwerp.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Donderdag 18 april 2024
VolkerWessels Materieel & Logistiek deelt kennis over bouwhubs, emissieloos bouwen en vervoeren

We nodigen je graag uit voor een interessante middag bij VolkerWessels Materieel & Logistiek in Rijssen op dinsdag 21 mei 2024. Als regio Oost willen we je zo goed mogelijk informeren over en voorbereiden op alles omtrent zero emissie. Tijdens deze middag is er volop ruimte om ervaringen en gedachten te delen over dit onderwerp samen met ondernemers uit de regio.