1. Home
  2. Nieuws
  3. Personeelstekort is alleen samen op te lossen

Personeelstekort is alleen samen op te lossen

Woensdag 16 februari 2022

“Waar halen we in hemelsnaam de mensen vandaan?” Het is een vraag die door de grote personeelstekorten dagelijks te horen is binnen bouwbedrijven. Dit terwijl de druk vanuit de markt om meer te bouwen alleen maar toeneemt. En dan speelt ook nog eens mee dat grote bouwbedrijven steeds meer leunen op onderaannemers voor het leveren van vakmensen. Wat kan de bouwsector doen om de problemen op te lossen?

Diverse oorzaken

Het personeelstekort in de bouwsector is ontstaan door diverse oorzaken. Zo werden tijdens de financiële crisis van 2008 veel werknemers in de bouw ontslagen. Die mensen zochten ander werk en verlieten de bouw voorgoed. Ook is het steeds moeilijker om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de bouw, want ‘werken met je handen’ kreeg in Nederland de afgelopen decennia steeds minder status. Ten onrechte, maar het is wel de maatschappelijke realiteit. Zo ontstond een structureel tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in de bouw.

Zware wissel op kleinere bedrijven

Zeer grote bouwbedrijven streven meer en meer naar een regiefunctie, waarbij ze de uitvoering overlaten aan onderaannemers. Ze investeren niet meer in eigen vakmensen, maar leunen daarvoor steeds meer op hun onderaannemers. Die hebben inderdaad echte vakmensen in dienst, maar het probleem is dat er vaak geen nieuwe aanwas is. Veel van deze vakmensen gaan met pensioen, terwijl ze geen opvolgers hebben. De meester-timmerman, de meester-stukadoor en al die andere ‘meesters’ in de bouw worden steeds zeldzamer, met alle gevolgen van dien. Want hoe leid je iemand op als die niet terecht kan bij een meester?

Ambachtswerk blijft hard nodig

In de bouwsector klinkt een steeds luidere roep om industriële massaproductie en standaardisatie, om zo te kunnen voldoen aan de groeiende vraag. Die roep is begrijpelijk, want de nood is hoog. Dat is met name het geval op de woningmarkt, waar een tekort bestaat aan honderdduizenden woningen. Toch blijft ambachtswerk hard nodig. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dat blijkt alleen al uit de geschiedenis van de industrialisatie. Na de stap van ‘ambachtelijk’ naar ‘industrieel’, volgt namelijk altijd de stap van ‘massa’ naar ‘maatwerk’. Daarvoor zijn ambachtslieden onmisbaar.

Samen optrekken

Om iets te doen aan de personeelstekorten en de expertise van ambachtslieden te behouden, zullen grote en kleine bouwbedrijven samen moeten optrekken. Zo zullen de grote spelers mee moeten investeren in het behouden van het benodigde vakmanschap. Doen ze dat niet, dan valt er straks niet veel meer te regisseren in de uitvoering van bouwprojecten en het benodigde maatwerk. Met de steun van hun grotere evenknieën, zullen MKB-aannemers en (af)bouwbedrijven meer mogelijkheden hebben om te investeren in het opleiden en aannemen van ambachtslieden. Kortom, samenwerken om de personeelstekorten op te lossen is cruciaal voor de hele bouwsector.

Aantrekkelijk blijven als werkgever

Veel bedrijven doen grote moeite om personeel te vinden en te behouden. Om de kans van slagen daarop te vergroten, zul je als werkgever zo aantrekkelijk mogelijk moeten zijn. Daarbij hoort bijvoorbeeld dat je goed nadenkt over de inrichting van je talentmanagement en de arbeidsvoorwaarden die je biedt. Denk ook aan je imago als bedrijf. Heb je een niche omarmd of blink je uit in een bepaald segment? Draag dat dan uit, want iedereen werkt graag bij een toonaangevend bedrijf. Be good and tell it!

Gerelateerd nieuws

Woensdag 27 november 2024
Webinar: huur jij tijdelijk buitenlands personeel in? Dit moet je weten!

Op donderdag 21 november hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over wetgeving die geldt bij het inhuren van personeel van buitenlandse bedrijven en buitenlandse zelfstandigen zonder personeel. Heb je het webinar gemist? In dit artikel is een link opgenomen om het webinar terug te kijken.

Dinsdag 26 november 2024
10 managementvragen aan: Levinus van der Veekens

De kernactiviteiten van Gebr. Van der Veekens bestaan uit GWW, met specialisaties in grondwerk, wegenbouw, riolering en sanering. "Vanuit onze diensten ontstaan projecten, gebeurtenissen of belevingen die zorgen voor persoonlijke groei en innovatie in de sector", meent Levinus van der Veekens. We stellen hem tien vragen.

Dinsdag 19 november 2024
Leap to Zero: internationale samenwerking in de zero-emissie transitie

Op donderdag 7 november was de tweede Leap to Zero conferentie. Rijkswaterstaat heeft dit samen met ons georganiseerd met als doel om internationale samenwerking op zero-emissie te versterken en om de internationale keten samen te brengen op het onderwerp zero-emissie bouwen en vervoeren. Van over de hele wereld was de gehele keten hier aanwezig; opdrachtgevers, aannemers, fabrikanten en leveranciers uit Amerika, Japan, Europa, Singapore tot aan Australië.