Podcast: Emissieloos bouwen, hoe haalbaar is het en welke obstakels zijn er nog?
Dinsdag 12 december 2023
Nederland is op weg naar schoon en emissieloos bouwen (SEB). Om deze ambitieuze doelstelling te halen, moeten de emissies van bouwmaterieel omlaag. Bouw- en infrabedrijven zijn volop bezig om hierin goede stappen te zetten.
Maar hoe haalbaar zijn de ambities uit het SEB-convenant en welke obstakels moeten we nog overbruggen? In aflevering 39 van 'De bouw maakt het' praat presentator Iman de Vries met Harry Hertsenberg, voorzitter KOMAT en Jan Baltissen, adviseur duurzaamheid van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Deze aflevering vond plaats op een bijzondere plek, de Bouwmachines Kennisdag die op 7 december plaatsvond op het Bouw en Infrapark in Harderwijk.
Wil je geen aflevering missen van 'De bouw maakt het' podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts.
Gerelateerd nieuws
Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.
Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.
Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.