Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Podcast wat komt er kijken bij duurzaam aanbesteden en hoe kan het beter

Podcast: Wat komt er kijken bij duurzaam aanbesteden en hoe kan het beter?

Dinsdag 14 november 2023

In 2050 moet Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig zijn. Om dit te bereiken, is het onder andere belangrijk dat bouwbedrijven zich met duurzame innovaties kunnen onderscheiden in de markt. Dit is helaas nog steeds in veel aanbestedingen niet het geval. Meer sturing op het stimuleren en belonen van duurzame innovaties blijft dus belangrijk. Om hier op een positieve manier aandacht voor te vragen organiseren het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland al 5 jaar de Top 25 van meest duurzame aanbesteders.

In deze aflevering bespreek presentator Iman de Vries de beste manieren om duurzaam aan te besteden, De winnaars van de Top 25 en wil hij weten hoe je als ondernemer in die lijst terecht komt. Dat doet natuurlijk hij samen met zijn gasten en dat zijn deze aflevering Jos van Alphen, van het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, Bjorn Eizenga, adviseur inkoop bij de gemeente Houten en Imre Hoveling, Senior contractmanager bij Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij geven goede tips en vertellen waarom duurzaam aanbesteden een prioriteit is geworden tijdens het gunningsproces.

 

Beluister hier de podcast

 

Wil je geen aflevering missen van 'De bouw maakt het' podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts.

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.