1. Home
  2. Nieuws
  3. Praktijkverhaal programma de verbinders

Praktijkverhaal programma De Verbinders

Maandag 17 juni 2024

Op de werkvloer had hij al enkele positieve verhalen over De Verbinders gehoord. “Ik hoopte dat het ook ons zou helpen in de samenwerking en die verwachting is meer dan uitgekomen. Onze deelname heeft het project Terra Nigra absoluut goed gedaan”, stelt Stef Voermans, senior adviseur Bouwfysica & Duurzaamheid (en Technisch Manager) bij het Rijksvastgoedbedrijf. Het RVB liet deze klus klaren door BAM Bouw en Techniek en aan deze opdracht werd een meerjarig onderhoudscontract gekoppeld.

"Vanwege de geïntegreerde contractvorm UAV-GC is goede samenwerking tussen de betrokkenen essentieel", vertelt Stef. "Deze contractvorm vraagt veel meer van de samenwerking dan bij een traditioneel UAV-contract. Wij stellen als opdrachtgever namelijk een vraagspecificatie vast, waarna de opdrachtnemer met een ontwerpoplossing komt. Daarbij is het essentieel dat je goed in gesprek blijft en vragen blijft stellen, anders kun je vervelende verrassingen krijgen."

In goed overleg met opdrachtnemer BAM regio Zuid, nam het gezamenlijke projectteam deel aan De Verbinders. Stef: "In ons projectteam zaten een projectleider en een contractmanager van BAM, een projectmanager installaties van Equans en namens het Rijksvastgoedbedrijf de contractmanager en ikzelf. Met ons team namen we gedurende een half jaar maandelijks deel aan een bijeenkomst."

Gemeenschappelijk belang

De verschillende thema’s zoals ‘macht’, ‘systeemdenken’, ‘crisis’ en ‘dienend opdrachtgeverschap’ hadden een directe relatie met het project. Het overkoepelende thema is volgens Stef echter het samenwerken vanuit een gemeenschappelijk belang. "Dat laatste heb ik echt geleerd door De Verbinders. Het gaat daarbij om de vraag achter de vraag en om wederzijds begrip, vanuit de basisinstelling dat iedereen altijd probeert om het zo goed mogelijk te doen voor het project. Als dat namelijk je uitgangspunt is dan kun je heel makkelijk het gesprek aan gaan."

Als sneeuw voor de zon

Een belangrijke uitdaging in het project Terra Nigra was dat de staat van het gebouw matig zichtbaar was. Stef: "De vooraf bepaalde uitgangspunten bleken niet te kloppen, waardoor er een groot verschil was tussen de ingeschatte situatie en de werkelijke situatie. Dat had in theorie tot problemen kunnen leiden, maar we hebben daar samen een mooi proces voor gemaakt.  Vervolgens verdwenen de 80 issues als sneeuw voor de zon! Vooraf dacht ik dat we daar gezeur over zouden krijgen, maar dat dit zo soepel is opgelost kwam echt grotendeels door De Verbinders."  

Lees het hele interview op de website van De Verbinders.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 juni 2025
Geslaagde excursie van de Initiatiefcommissie in Harlingen

Op dinsdag 18 juni vond de jaarlijkse excursie van de Initiatiefcommissie plaats. Een gremium waarbinnen de GWW, provincie, gemeente en ingenieurs samenkomen. De locatie rouleert per provincie: na een bezoek aan Groningen in 2024, met onder meer een project op de Grote Markt en de waterstofambities van de Gasunie, was dit jaar Friesland aan de beurt. De bestemming: Harlingen, waar Dura Vermeer en Wetterskip Fryslân ons bij de hand namen.

Dinsdag 17 juni 2025
Jongeren zetten de toon voor vernieuwing in bouw en infra

Afgelopen najaar trapten we af met de allereerste JBN Denktank over ketensamenwerking in de infrasector. Een groep jonge professionals boog zich over de vraag hoe we de samenwerking in de keten eerlijker, opener en menselijker kunnen maken. Het resultaat? Een frisse blik op samenwerken, gepresenteerd op InfraTech begin dit jaar. De eerste stap is gezet en smaakt naar meer. Daarom geven we dit een vervolg en starten we nieuwe denktanks.

Maandag 19 mei 2025
17 juni: webinar Algemene Voorwaarden Timmerwerk

We hebben samen met de NBVT (Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie) de Algemene Voorwaarden Timmerwerk 2025 opgesteld. Deze zijn ook bekrachtigd door Aannemersfederatie Nederland. Het doel van deze nieuwe voorwaarden is om de samenwerking tussen hoofdaannemers en onderaannemers te verbeteren met duidelijke afspraken en een eerlijke verdeling van risico's.