Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Praktijkverhaal programma de verbinders

Praktijkverhaal programma De Verbinders

Maandag 17 juni 2024

Op de werkvloer had hij al enkele positieve verhalen over De Verbinders gehoord. “Ik hoopte dat het ook ons zou helpen in de samenwerking en die verwachting is meer dan uitgekomen. Onze deelname heeft het project Terra Nigra absoluut goed gedaan”, stelt Stef Voermans, senior adviseur Bouwfysica & Duurzaamheid (en Technisch Manager) bij het Rijksvastgoedbedrijf. Het RVB liet deze klus klaren door BAM Bouw en Techniek en aan deze opdracht werd een meerjarig onderhoudscontract gekoppeld.

"Vanwege de geïntegreerde contractvorm UAV-GC is goede samenwerking tussen de betrokkenen essentieel", vertelt Stef. "Deze contractvorm vraagt veel meer van de samenwerking dan bij een traditioneel UAV-contract. Wij stellen als opdrachtgever namelijk een vraagspecificatie vast, waarna de opdrachtnemer met een ontwerpoplossing komt. Daarbij is het essentieel dat je goed in gesprek blijft en vragen blijft stellen, anders kun je vervelende verrassingen krijgen."

In goed overleg met opdrachtnemer BAM regio Zuid, nam het gezamenlijke projectteam deel aan De Verbinders. Stef: "In ons projectteam zaten een projectleider en een contractmanager van BAM, een projectmanager installaties van Equans en namens het Rijksvastgoedbedrijf de contractmanager en ikzelf. Met ons team namen we gedurende een half jaar maandelijks deel aan een bijeenkomst."

Gemeenschappelijk belang

De verschillende thema’s zoals ‘macht’, ‘systeemdenken’, ‘crisis’ en ‘dienend opdrachtgeverschap’ hadden een directe relatie met het project. Het overkoepelende thema is volgens Stef echter het samenwerken vanuit een gemeenschappelijk belang. "Dat laatste heb ik echt geleerd door De Verbinders. Het gaat daarbij om de vraag achter de vraag en om wederzijds begrip, vanuit de basisinstelling dat iedereen altijd probeert om het zo goed mogelijk te doen voor het project. Als dat namelijk je uitgangspunt is dan kun je heel makkelijk het gesprek aan gaan."

Als sneeuw voor de zon

Een belangrijke uitdaging in het project Terra Nigra was dat de staat van het gebouw matig zichtbaar was. Stef: "De vooraf bepaalde uitgangspunten bleken niet te kloppen, waardoor er een groot verschil was tussen de ingeschatte situatie en de werkelijke situatie. Dat had in theorie tot problemen kunnen leiden, maar we hebben daar samen een mooi proces voor gemaakt.  Vervolgens verdwenen de 80 issues als sneeuw voor de zon! Vooraf dacht ik dat we daar gezeur over zouden krijgen, maar dat dit zo soepel is opgelost kwam echt grotendeels door De Verbinders."  

Lees het hele interview op de website van De Verbinders.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 17 mei 2024
Webinar 3 juni: Wat betekent RGS voor je medewerkers

Resultaatgericht Samenwerken heeft vele voordelen, waaronder continuïteit van werk en een hogere huurderstevredenheid. En veelal werken je medewerkers ook met meer plezier. Waar zit hem dat precies in. En wat kan je doen om hen waar nodig te ondersteunen. Daar hoor je meer over in dit webinar. Ook besteden we aandacht aan de rol van de assetmanager in een RGS samenwerking.

Dinsdag 16 april 2024
Hoe bouw je aan een goede samenwerking in de keten?

In de bouw en infra is veel werk te doen, met weinig mensen en dan vergeet je soms goed samen te werken. Daardoor ontstaan er ergernissen, verpest het de werksfeer en zakt de productiviteit. Door goed te communiceren en duidelijk afspraken te maken kan je de samenwerking in de keten optimaliseren. Hoe pas je dat toe in de praktijk?

Maandag 18 maart 2024
Koopmans Bouwservice: “Bij RGS werk je gelijkwaardig samen”

Koopmans Bouwservice heeft de ambitie om het aandeel RGS-samenwerkingen verder uit te breiden. Grootste winst is voorspelbaarheid van het werk voor een lange termijn, stelt adjunct-directeur Niels Welmer. Daarvoor moet er wel een klik zijn tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Voor medewerkers van bouwbedrijven is de gelijkwaardige relatie met de opdrachtgever soms óók wennen.