Praktische handreiking om duurzame innovaties uit te vragen
Vrijdag 19 januari 2024
De meeste aanbestedingen lijken op een kookrecept. Er zijn al veel keuzes gemaakt waar de kok zich aan moet houden. De ruimte om het gerecht extra smaak te geven is beperkt tot de aroma’s van de gunningscriteria. Met het duurzaamheidsbuffet willen we voorzien in de ondernemersbehoefte om innovatieve oplossingen voor te schotelen én in de wens van opdrachtgevers om innovaties te leren kennen. We leggen uit hoe het werkt en geven de voorbeeldteksten erbij.
Voor wie is het buffet bedoeld?
Bij samenwerking in bouwteams is er al veel ruimte om duurzame innovaties toe te passen en kan duurzaamheid prima worden gestimuleerd met een uitdagend gunningscriterium. Het overgrote deel van de bouwopgaven ziet echter toe op uitsluitend uitvoering of engineering en uitvoering. De praktijk laat zien dat het moeilijk is bij dit soort contracten gebruik te maken van de creativiteit en het innovatievermogen van marktpartijen. Het duurzaamheidsbuffet biedt hier uitkomst.
Twee manieren om het buffet in te richten
Ongevraagde aanbiedingen zijn niet toegestaan in een aanbesteding. De aanbestedende dienst moet dus aangeven dat zij graag voorstellen met duurzame innovaties ontvangt en vermelden hoe de inschrijvers deze kunnen indienen. Er moet ook een reden zijn om dit te vragen. Het voorstel kan gelden als gunningscriterium of als mogelijkheid in het bestek worden opgenomen.
Meer weten?
Bekijk dan snel de praktische handreiking Duurzaamheidsbuffet
Gerelateerd nieuws
Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen en bouwmaterieel. Uit hun recente marktverkenning blijkt dat elektrisch bouwen veel sneller groeit dan eerder gedacht. Dat zorgt voor uitdagingen. Marktontwikkelaar Flip Oude Weernink vertelt over de praktische handreiking voor laden op de bouwplaats en over de route naar standaardisatie en slimme laadoplossingen.
Rond het Binnenhof moet het nu al, in historische binnensteden binnenkort en uiteindelijk is het de toekomst voor heel Nederland: emissieloos vervoer. Hoe doe je dat, als collega's en bouwmaterialen op de bouwplaats nodig zijn? De Leidse restauratie-aannemer Burgy Bouwbedrijf denkt verder dan elektrische bussen.
De provincie Gelderland en de HAN University of Applied Sciences hebben een praktische menukaart gemaakt met interventies voor slimme bouwlogistiek. Dit rapport helpt jou en je gemeentelijke opdrachtgevers om de bouwlogistiek te verduurzamen en tegelijkertijd overlast en kosten te verminderen.