1. Home
  2. Nieuws
  3. Praktische informatie standaard voor woningisolatie

Praktische informatie Standaard voor Woningisolatie

Woensdag 17 mei 2023

De Standaard voor Woningisolatie is een nieuwe norm voor de warmtevraag in bestaande woningen. Een woning die eraan voldoet, is geschikt voor duurzame verwarming zonder aardgas. De norm biedt een duidelijk perspectief. Je weet wanneer een woning klaar is voor de toekomst. Wat wordt er van jou als aannemer verwacht? We hebben het overzichtelijk voor je op een rij gezet!

Kansen benutten

In de toekomst moeten alle woningen in Nederland voldoen aan de Standaard voor Woningisolatie. Een verbouwing of uitbreiding van de woning biedt kansen om daar nu al stappen in te zetten. Nieuwe dakkapel? Dan ook dakisolatie. Als aannemer is het verstandig bewoners te wijzen op dergelijke kansen. De klant staat dan niet in één keer voor een grote investering, maar kan stap voor stap te werk gaan. Dat bespaart kosten en maakt het werk te overzien.

Praktische online handreiking

Bouwend Nederland heeft ingenieursbureau Nieman gevraagd om een praktische handreiking te maken voor bouwbedrijven:

> Wat is de Standaard voor Woningisolatie?
> Checklist voor het verlagen van de warmtevraag
> Maatregelen per woningtype
> Veel gestelde vragen
> Downloads en links

Deze informatie hebben we online overzichtelijk bij elkaar gezet.

Workshops in de regio

De Standaard voor Woningisolatie is ontwikkeld in het kader van de klimaatdoelen. Richting 2030 moeten ruim 1,5 miljoen koopwoningen, 1 miljoen huurwoningen en 120.000 utiliteitsgebouwen worden verduurzaamd. Dat is dus een aanzienlijk markt- en omzetpotentieel.

Bouwend Nederland organiseert enkele praktijkgerichte workshops over allerlei aspecten en veranderingen waar je mee te maken krijgt bij de warmtetransitie in de bestaande woningvoorraad. We nemen daarbij de standaard als uitgangspunt.

Academy training Verduurzaming bestaande bouw

Behalve de regionale workshops biedt Bouwend Nederland de training Verduurzaming bestaande bouw aan.

Het zwaartepunt van deze training ligt op een praktische aanpak voor veel voorkomende woningtypen. Bijzondere aandacht is er voor een verantwoorde stapsgewijze aanpak en de samenhang tussen gebouw- en installatietechniek.

Meer informatie over deze training vind je via onze Academy.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Schrijf je in voor het webinar CO2-prestatieladder handboek 4.0

Bedrijven die een aanbieding doen waaruit blijkt dat ze aantoonbaar hun best doen om minder CO2 uit te stoten, krijgen van sommige opdrachtgevers een voordeel bij de gunning. De CO2-prestatieladder is dan het instrument om te komen tot concrete en meetbare afspraken in contracten. Wil je meer weten over het nieuwe handboek 4.0?

Maandag 2 september 2024
Ga jij mee naar de verbreding van de A1 bij Apeldoorn?

Momenteel wordt de A1 verbreed tussen Apeldoorn en Twello. De verbreding van dit deel van de A1, een traject van 15 kilometer, is een duurzaam voorbeeld voor toekomstige infraprojecten. Stap voor stap zijn we hier op weg naar een emissieloze, circulaire uitvoering vol nieuwe technieken. Het verduurzamen van de gehele keten maakt dit project uniek. De verbreding van de A1 Apeldoorn-Twello is in april 2025 gereed.

Woensdag 7 augustus 2024
“We onderzoeken wat gunstiger is, elektrisch of waterstof”

In het project Sterke Lekdijk doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2021 een beroep op de innovatiekracht van de betrokken aannemers. Emissievrij werken is een van de ambities. Mourik draagt bij met onder andere twee graafmachines op waterstof en een volledig elektrische knijperwagen met uitrusting.