Logo Bouwend Nederland

Premies WGA en Ziektewet 2023 bekend

Dinsdag 6 september 2022

Voor bouw- en infrabedrijven wijzigt de sectorpremie WGA in 2023 niet, die blijft 0,80%. De premie ziektewet (ZW) in 2023 is 0,07 procentpunt lager en komt uit op 0,26%.

De totale kosten nemen hierdoor af in vergelijking met de premies van 2022 (WGA 0,80% en ZW 0,33%). UWV heeft een persbericht uitgebracht met een toelichting bij de nieuwe premies.

Sociale premies

Werkgevers in de bouw en infra dragen jaarlijks sociale premies af over het loon van de werknemers om de werknemers bij het UWV te verzekeren. De premie WGA verzekert tegen de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid en de premie ZW tegen de financiële gevolgen van ziekte. 

Sectoren

Voor iedere sector geldt een specifieke premie. Bouw- en infrabedrijven zijn normaal gesproken ingedeeld in sector 3 "bouwbedrijf" en ontvangen jaarlijks een beschikking van de Belastingdienst voor deze sectorindeling. In de nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2023 zijn de premies voor alle sectoren opgenomen.

De ramingen die ten grondslag liggen aan de premievaststelling zijn onzekerder dan normaal. Dit omdat het verdere verloop van de coronapandemie en de invloed van de oorlog in Oekraïne nog te onzeker zijn. UWV heeft zich bij de ramingen voornamelijk gebaseerd op de cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) op 9 maart 2022 heeft gepubliceerd.

Eigenrisicodrager

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om zelf de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid te dragen (eigenrisicodrager). Bouwend Nederland werkt samen met De Goudse, klik hier voor meer informatie.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.