Razendsnel stikstofvrij met NoNOx-filter
Donderdag 22 oktober 2020
Sinds de ontwikkelingen rond PAS hebben talloze bouw- en infraprojecten vertraging opgelopen. Bestaand materieel moet worden vervangen en dat gaat niet over één nacht ijs. Voor de tussentijd ontwikkelde VolkerWessels de NoNOxfilter, een zogenaamde 'plug & play' filterunit die uitstoot van bestaand materieel in de realisatiefase tot wel 99% reduceert.
Als directeur van VolkerWessels-dochter MorgenWonen was Eric Pot eind 2019 druk met de bouw van prefab huizen in Ede, toen hij net als de rest van de sector tegen de stikstofproblematiek aanliep. Van de ene op de andere dag kreeg het project geen vergunning meer zolang hij niet kon aantonen dat zijn materieel tijdens de bouwfase geen stikstofverbindingen uitstootte. Dankzij zijn ervaring met verbrandingsinstallaties bij zusterbedrijf Visser & Smit Hanab in Papendrecht, zag hij mogelijkheden. "Ik had al het idee om een oplossing te ontwikkelen voor stikstofreductie van bestaand materiaal, want de komende twee, drie jaar zullen we daar nog mee door moeten. Vanaf daar ging het snel."
Plug & play
De NoNOx-filter kan worden aangesloten op de uitlaat van dieselmaterieel. Aan de voorkant meet de filter de instroom van schadelijke stikstofverbindingen en zet deze vervolgens om in onschadelijke zuurstof en stikstof. Pot: "De grootste uitdaging was dat we een 'plug & play'-oplossing wilden die je niet hoeft te koppelen aan een toerenteller of gaspedaal, zoals vergelijkbare systemen. Dit hebben we gerealiseerd door gebruik van slimme sensoren en bestaande technologie uit de regeltechniek."
Dit betekent niet dat elk bouw- en infraproject in Nederland nu de draad weer kan oppakken, benadrukt Pot. "Deze filter is alleen een oplossing voor de uitstoot door eigen materieel in de realisatiefase. Vooral bij woningbouw is die fase kritisch. Voor de uitstoot die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door voertuigbewegingen in de gebruiksfase, zullen nog steeds andere vergunningen nodig zijn."
Beschikbaar voor iedereen
De eerste installaties die VolkerWessels ontwikkelde zijn geschikt voor stilstaand of beperkt bewegend materieel vanaf vijfhonderd kilowatt, zoals generatoren, boor- en heistellingen en bouwkranen. Inmiddels is er ook een kleinere variant op kofferformaat voor mobiel materieel van 150 kilowatt in ontwikkeling. De technologie is niet exclusief: elk bouwbedrijf kan via de materieeldienst van VolkerWessels een NoNOx-filter huren.
Gerelateerd nieuws
Nederland heeft een echte oplossing nodig voor het stikstofprobleem, helaas lijkt daarvoor nu nog steeds geen juridisch houdbaar plan te liggen. Doordat de stikstofuitstoot niet genoeg omlaag gaat, kan de natuur niet herstellen en komt de vergunningverlening voor bijvoorbeeld woningbouw en energietransitie niet op gang. Door het uitstellen van noodzakelijke politieke keuzes, wordt de rekening nu gelegd bij de natuur, woningzoekenden en ondernemers. Samen met VNO-NCW, Natuurmonumenten en Natuur & Milieu reageerden we op de gepresenteerde plannen van de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
Het is al jaren bekend dat het stikstofprobleem een groot probleem is voor de bouw van woningen en aanleg van nieuwe infrastructuur. Onderzoek dat wij deden in samenwerking met Bouwberichten becijfert nu ook hoe groot de schade precies is voor de bouw. Voorzitter Arno Visser maakte de omvang hiervan vandaag bekend in een interview met AD.