Razendsnel stikstofvrij met NoNOx-filter
Donderdag 22 oktober 2020
Sinds de ontwikkelingen rond PAS hebben talloze bouw- en infraprojecten vertraging opgelopen. Bestaand materieel moet worden vervangen en dat gaat niet over één nacht ijs. Voor de tussentijd ontwikkelde VolkerWessels de NoNOxfilter, een zogenaamde 'plug & play' filterunit die uitstoot van bestaand materieel in de realisatiefase tot wel 99% reduceert.
Als directeur van VolkerWessels-dochter MorgenWonen was Eric Pot eind 2019 druk met de bouw van prefab huizen in Ede, toen hij net als de rest van de sector tegen de stikstofproblematiek aanliep. Van de ene op de andere dag kreeg het project geen vergunning meer zolang hij niet kon aantonen dat zijn materieel tijdens de bouwfase geen stikstofverbindingen uitstootte. Dankzij zijn ervaring met verbrandingsinstallaties bij zusterbedrijf Visser & Smit Hanab in Papendrecht, zag hij mogelijkheden. "Ik had al het idee om een oplossing te ontwikkelen voor stikstofreductie van bestaand materiaal, want de komende twee, drie jaar zullen we daar nog mee door moeten. Vanaf daar ging het snel."
Plug & play
De NoNOx-filter kan worden aangesloten op de uitlaat van dieselmaterieel. Aan de voorkant meet de filter de instroom van schadelijke stikstofverbindingen en zet deze vervolgens om in onschadelijke zuurstof en stikstof. Pot: "De grootste uitdaging was dat we een 'plug & play'-oplossing wilden die je niet hoeft te koppelen aan een toerenteller of gaspedaal, zoals vergelijkbare systemen. Dit hebben we gerealiseerd door gebruik van slimme sensoren en bestaande technologie uit de regeltechniek."
Dit betekent niet dat elk bouw- en infraproject in Nederland nu de draad weer kan oppakken, benadrukt Pot. "Deze filter is alleen een oplossing voor de uitstoot door eigen materieel in de realisatiefase. Vooral bij woningbouw is die fase kritisch. Voor de uitstoot die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door voertuigbewegingen in de gebruiksfase, zullen nog steeds andere vergunningen nodig zijn."
Beschikbaar voor iedereen
De eerste installaties die VolkerWessels ontwikkelde zijn geschikt voor stilstaand of beperkt bewegend materieel vanaf vijfhonderd kilowatt, zoals generatoren, boor- en heistellingen en bouwkranen. Inmiddels is er ook een kleinere variant op kofferformaat voor mobiel materieel van 150 kilowatt in ontwikkeling. De technologie is niet exclusief: elk bouwbedrijf kan via de materieeldienst van VolkerWessels een NoNOx-filter huren.
Gerelateerd nieuws
We zijn positief over het initiatiefwetsvoorstel dat NSC deze week indient in de Tweede Kamer. Samen met VNO-NCW, Natuur & Milieu en Natuurmonumenten zien we dit voorstel als een belangrijke stap in het doorbreken van de langdurige stikstofimpasse. De voorgestelde wet geeft richting aan een structurele oplossing en biedt eindelijk het broodnodige perspectief voor boeren, bouwers, ondernemers én de natuur.
Ondanks brede kritiek wil het kabinet een ondergrens voor stikstofberekeningen invoeren. Deze aanpassing is volstrekt geen oplossing en vergroot het probleem juist. De enige uitweg uit het stikstofprobleem is het verlagen van de uitstoot, daar moet de focus op, zeggen VNO-NCW, Natuurmonumenten, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu. De organisaties roepen kabinet en Tweede Kamer op snel met een pakket te komen dat voor stikstofreductie zorgt.
Op 12 juni hebben Provinciale Staten van Provincie Zuid-Holland ingestemd met het Provinciaal Stikstofmaatregelenpakket van Gedeputeerde Staten: Samenhangende Aanpak Natuurherstel en Economie (SANE). Daarmee zet Provincie Zuid-Holland een gedurfde eerste stap om tot stikstofmaatregelen te komen. Wij juichen toe dat dit maatregelenpakket waar we via inspraak toe hebben opgeroepen is aangenomen als eerste stap om tot stikstofreductie te komen.