Logo Bouwend Nederland

Routekaart Op naar emissieloos bouwen nu beschikbaar

Maandag 9 oktober 2023

Als ondernemer in de bouw- en infrasector moet je je voorbereiden op schoon en emissieloos bouwen. Denk daarbij aan: een emissieloos wagenpark, emissieloos materieel op de bouwplaats en slimme bouwlogistiek. We hebben de belangrijkste informatie en praktische hulpmiddelen voor je op een rij gezet.

Eind oktober slaan overheden, marktpartijen en brancheorganisaties - waaronder Bouwend Nederland - de handen ineen en ondertekenen we het convenant SEB. De afspraken in het convenant gaan over de route naar schoon en emissieloos bouwen. Om je meer inzicht te geven in belangrijke data, hebben we alvast een handreiking voor je gemaakt. In onze routekaart Op naar emissieloos bouwen vind je ook links naar handige websites.

Geen kant en klare oplossingen

Schoon en emissieloos bouwen is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat we je (nog) geen kant-en-klare oplossingen kunnen bieden. Ons advies is om je tijdig te verdiepen in elektrisch materieel – bijvoorbeeld via je leverancier of collega-ondernemers – en randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van nutsaansluitingen. Maak het onderwerp vooral ook bespreekbaar met je opdrachtgever om samen te kijken wat haalbaar is.

Meerjarenprogramma Mobiliteit

We attenderen je op dit onderzoek vanuit ons meerjarenprogramma Mobiliteit. Dit programma draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op mobiliteit in de brede zin. Lees hier verder over onze doelen.

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Woensdag 1 mei 2024
TNO event over biobased bouwen op 3 juli

Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe. Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Woensdag 1 mei 2024
Prefab meterkast in ruwbouwfase is nieuwe aansluitwijze voor nieuwbouw

Sinds 1 mei hebben bouwers van nieuwbouwwoningen (laagbouw) in Groningen, Drenthe en Overijssel te maken met de vernieuwde standaard-aansluitwijze. De prefab meterkast in de ruwbouwfase is de nieuwe standaard. Nog voordat de wanden van de nieuwbouwwoning staan, wordt de definitieve meterkast al geplaatst.