Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Routekaart op naar emissieloos bouwen nu beschikbaar

Routekaart Op naar emissieloos bouwen nu beschikbaar

Maandag 9 oktober 2023

Als ondernemer in de bouw- en infrasector moet je je voorbereiden op schoon en emissieloos bouwen. Denk daarbij aan: een emissieloos wagenpark, emissieloos materieel op de bouwplaats en slimme bouwlogistiek. We hebben de belangrijkste informatie en praktische hulpmiddelen voor je op een rij gezet.

Eind oktober slaan overheden, marktpartijen en brancheorganisaties - waaronder Bouwend Nederland - de handen ineen en ondertekenen we het convenant SEB. De afspraken in het convenant gaan over de route naar schoon en emissieloos bouwen. Om je meer inzicht te geven in belangrijke data, hebben we alvast een handreiking voor je gemaakt. In onze routekaart Op naar emissieloos bouwen vind je ook links naar handige websites.

Geen kant en klare oplossingen

Schoon en emissieloos bouwen is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat we je (nog) geen kant-en-klare oplossingen kunnen bieden. Ons advies is om je tijdig te verdiepen in elektrisch materieel – bijvoorbeeld via je leverancier of collega-ondernemers – en randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van nutsaansluitingen. Maak het onderwerp vooral ook bespreekbaar met je opdrachtgever om samen te kijken wat haalbaar is.

Meerjarenprogramma Mobiliteit

We attenderen je op dit onderzoek vanuit ons meerjarenprogramma Mobiliteit. Dit programma draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op mobiliteit in de brede zin. Lees hier verder over onze doelen.

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Maandag 3 juni 2024
Alle sprekers bekend Lente-akkoord Congres 2024

Het Lente-akkoord congres is hét event voor marktpartijen, corporaties en beleidsmakers die bezig zijn met duurzaam bouwen. Op 19 juni kun je luisteren en meepraten over alle belangrijke actuele ontwikkelingen op het vlak van circulair industrieel bouwen. Het complete programma staat nu online.

Maandag 3 juni 2024
Richtlijn veilige inzet elektrisch materieel nu beschikbaar

Het is onvermijdelijk dat we in de toekomst in Nederland 100% emissieloos bouwen. Bouw- en infrabedrijven zijn dan ook volop bezig om hun materieel te elektrificeren. Omdat duidelijke regelgeving nog ontbreekt, heeft Bouwend Nederland de richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel opgesteld. Met deze richtlijn kunnen bedrijven en opdrachtgevers onnodige risico’s uitsluiten en goede afspraken maken over de beheersmaatregelen.