Save the date: nascholing BOK-RUM Vakgroep gecertificeerde BetonReparatiebedrijven
Maandag 4 november 2024
Samen met onder meer het Kenniscentrum Kathodische Bescherming organiseert onze Vakgroep gecertificeerde BetonReparatiebedrijven (VBR) op 6 februari 2025 een nascholingsmiddag voor betononderhoudskundigen en voor het middenkaderpersoneel van de betonreparatiesector.
Aan de deelnemers zal een certificaat van deelname worden verstrekt als een bewijs van de verplichte nascholing zoals opgenomen is voor betononderhoudskundigen binnen de certificatieregeling BRL 3201.
Op deze middag zal aandacht worden besteed aan de rol die alle bij een project betrokken partijen (opdrachtgever, adviseur, constructeur, aannemer, onderaannemers, leveranciers etc.) spelen bij het ontwerpen en uitvoeren van projecten waar kathodische bescherming wordt ingezet als maatregel tegen verdergaande corrosie van de wapening in betonconstructies.
Kwalificatie adviseurs en uitvoerend personeel
Centraal op deze middag staat de vraag: 'Wat betekent de nieuwe CROW/CUR-aanbeveling 130 voor onze sector?' zoals bijvoorbeeld de vereiste kwalificatie van adviseurs en uitvoerend personeel bij de toepassing van deze techniek en hoe kan worden aangetoond dat iemand ook aan deze kwalificaties voldoet.
Daarnaast presenteren we enkele interessante voorbeeldcases van kathodische bescherming, zowel in de woningbouw als in de infra. Vanuit de technische en uitvoeringstechnische aspecten wordt uitgelegd hoe hier het ontwerp tot stand kwam en hoe de uitvoering daarna precies heeft plaatsgevonden.
De uitnodiging voor deze bijeenkomst van 6 februari zal begin december verstuurd gaan worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Evelien van Rhijn, via dit e-mailadres.
Gerelateerd nieuws
Vogel B.V. is trots om een belangrijke rol te spelen in de renovatie van de Prinses Marijkesluis, een grootschalig project dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Mourik Infra. Sinds de start van het project eind 2024 werken zij intensief aan het herstel van diverse betonnen constructies, zodat de sluis weer voldoet aan de huidige eisen en klaar is voor de toekomst.
De 260 meter lange pier in het IJ is gezichtsbepalend voor het hippe, creatieve NDSM-terrein in Amsterdam. Mobilis werkt komende maanden aan een grondige opknapbeurt om de pier met 560 palen nog voor Sail 2025 in oude glorie te herstellen. ‘Elektrische robotarmen doen vanaf onbemande emissievrije boten het lastige werk.’
Door goed en regelmatig onderhoud blijft iconisch gebouw ook in de toekomst in goede conditie.