Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Siers zet detectie en meetsystemen in om de nauwkeurigheid van klic data te vergroten

Siers zet detectie- en meetsystemen in om de nauwkeurigheid van (KLIC)data te vergroten

Maandag 17 april 2023

Om schades aan kabels en leidingen te voorkomen, dien je de WIBON (Wet Informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) en de Richtlijn 'zorgvuldig grondroeren van initiatief- tot gebruiksfase' (CROW500) te hanteren. In een gesprek met Mechiel van Manen, Operationeel Manager Infraconsult bij de Siers Groep, wordt het gebruik van detectie apparatuur besproken en wordt er ingegaan op hoe de lokalisatieplicht van de CROW500 kan worden nageleefd. Lees verder als je hier meer over wilt weten.

In de CROW500 staat dat de ontvangen gebiedsinformatie - wat in de praktijk vaak KLIC-melding is - een theoretische ligging van een kabel of leiding aangeeft. De werkelijke ligging kan hiervan afwijken en dit kan risico’s veroorzaken tijdens de uitvoering, het grondroeren. Ook kan het nodig zijn om de werkelijke ligging te kennen om te bepalen of de ligging een conflict vormt voor het ontwerp. Het is dus belangrijk dat de werkelijke ligging al in de voorbereiding wordt bepaald. Dit wordt gedaan door het lokaliseren van de kabels en leidingen binnen het zoekgebied wat aangegeven is in de CROW500. Dit lokaliseren kan op verschillende manieren. Siers Infraconsult, onderdeel van de Siers Groep, heeft de expertise voor het lokaliseren, inmeten en vervaardigen van revisiegegevens ten behoeve van engineering van kabels en leidingen voor netbeheerders. Daarnaast werkt Siers ook voor bijvoorbeeld gemeentes en waterschappen die steeds vaker te maken krijgen met de drukte in de ondergrond.

Doelgericht lokaliseren

In deel 2 van de CROW500, genaamd "Het Kennisdeel", wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op het lokaliseren van kabels en leidingen. Tijdens de onderzoeksfase is het belangrijk om de KLIC-gegevens te verifiëren en op zoek te gaan naar vrije ruimte. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat het definitieve ontwerp haalbaar is, bijvoorbeeld door te bepalen welke ruimte beschikbaar is voor het kruisen van bestaande kabels en leidingen. Hierbij speelt de diepteligging (z-waarde) een belangrijke rol, evenals de beschikbare ruimte tussen kabels en leidingen. Afhankelijk van het doel, kan de juiste methode voor lokaliseren worden gekozen.

Inzet detectieploegen

De detectieploegen bij Siers Infraconsult bestaan uit detectiespecialisten samen met een graafploeg. Deze specialisten zijn uitgerust met verschillende lokalisatietechnieken, zoals grondradar, EML (Elektro Magnetische Lokalisatie), sonde en gyroscoop. Door bijvoorbeeld grondradar te combineren met EML, zoals een kabelzoeker, kunnen geleidende kabels en leidingen beter in beeld worden gebracht zonder veel te hoeven graven. Gyroscoop of een sonde wordt gebruikt om gestuurde boringen en zinkers in beeld te brengen. De detectieploeg bepaalt tijdens het werk welke technieken nodig zijn om een duidelijk beeld van de ondergrond te krijgen. Het is belangrijk om te realiseren dat scantechnieken het aantal proefsleuven kunnen verminderen, waardoor er minder gegraven hoeft te worden.

Data optimalisatie

Naast het inwinnen van gegevens in de voorbereidende fases is Siers ook bezig om te kijken hoe as-built gegevens sneller, beter en gemakkelijker ingewonnen kunnen worden. Alle huisaansluitploegen zijn al uitgerust met eenvoudig te bedienen GPS apparatuur. Momenteel wordt er samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen zoals de Universiteit Twente onderzocht hoe de aangelegde kabel of leiding eenvoudig en direct in de systemen van de netbeheerder geplaatst kan worden. De eerste pilots zien er veelbelovend uit en er wordt verwacht dat er snel verdere stappen kunnen worden gezet.

Voor meer informatie over het lokaliseren, inwinnen en verwerken van data van kabels en leidingen, neem contact op met Mechiel van Manen. Wil jij net als Mechiel van Manen delen hoe voldaan wordt aan de CROW500, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.