Logo Bouwend Nederland

Siers zet detectie- en meetsystemen in om de nauwkeurigheid van (KLIC)data te vergroten

Maandag 17 april 2023

Om schades aan kabels en leidingen te voorkomen, dien je de WIBON (Wet Informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) en de Richtlijn 'zorgvuldig grondroeren van initiatief- tot gebruiksfase' (CROW500) te hanteren. In een gesprek met Mechiel van Manen, Operationeel Manager Infraconsult bij de Siers Groep, wordt het gebruik van detectie apparatuur besproken en wordt er ingegaan op hoe de lokalisatieplicht van de CROW500 kan worden nageleefd. Lees verder als je hier meer over wilt weten.

In de CROW500 staat dat de ontvangen gebiedsinformatie - wat in de praktijk vaak KLIC-melding is - een theoretische ligging van een kabel of leiding aangeeft. De werkelijke ligging kan hiervan afwijken en dit kan risico’s veroorzaken tijdens de uitvoering, het grondroeren. Ook kan het nodig zijn om de werkelijke ligging te kennen om te bepalen of de ligging een conflict vormt voor het ontwerp. Het is dus belangrijk dat de werkelijke ligging al in de voorbereiding wordt bepaald. Dit wordt gedaan door het lokaliseren van de kabels en leidingen binnen het zoekgebied wat aangegeven is in de CROW500. Dit lokaliseren kan op verschillende manieren. Siers Infraconsult, onderdeel van de Siers Groep, heeft de expertise voor het lokaliseren, inmeten en vervaardigen van revisiegegevens ten behoeve van engineering van kabels en leidingen voor netbeheerders. Daarnaast werkt Siers ook voor bijvoorbeeld gemeentes en waterschappen die steeds vaker te maken krijgen met de drukte in de ondergrond.

Doelgericht lokaliseren

In deel 2 van de CROW500, genaamd "Het Kennisdeel", wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op het lokaliseren van kabels en leidingen. Tijdens de onderzoeksfase is het belangrijk om de KLIC-gegevens te verifiëren en op zoek te gaan naar vrije ruimte. Daarnaast is het essentieel om ervoor te zorgen dat het definitieve ontwerp haalbaar is, bijvoorbeeld door te bepalen welke ruimte beschikbaar is voor het kruisen van bestaande kabels en leidingen. Hierbij speelt de diepteligging (z-waarde) een belangrijke rol, evenals de beschikbare ruimte tussen kabels en leidingen. Afhankelijk van het doel, kan de juiste methode voor lokaliseren worden gekozen.

Inzet detectieploegen

De detectieploegen bij Siers Infraconsult bestaan uit detectiespecialisten samen met een graafploeg. Deze specialisten zijn uitgerust met verschillende lokalisatietechnieken, zoals grondradar, EML (Elektro Magnetische Lokalisatie), sonde en gyroscoop. Door bijvoorbeeld grondradar te combineren met EML, zoals een kabelzoeker, kunnen geleidende kabels en leidingen beter in beeld worden gebracht zonder veel te hoeven graven. Gyroscoop of een sonde wordt gebruikt om gestuurde boringen en zinkers in beeld te brengen. De detectieploeg bepaalt tijdens het werk welke technieken nodig zijn om een duidelijk beeld van de ondergrond te krijgen. Het is belangrijk om te realiseren dat scantechnieken het aantal proefsleuven kunnen verminderen, waardoor er minder gegraven hoeft te worden.

Data optimalisatie

Naast het inwinnen van gegevens in de voorbereidende fases is Siers ook bezig om te kijken hoe as-built gegevens sneller, beter en gemakkelijker ingewonnen kunnen worden. Alle huisaansluitploegen zijn al uitgerust met eenvoudig te bedienen GPS apparatuur. Momenteel wordt er samen met netbeheerders en onderzoeksinstellingen zoals de Universiteit Twente onderzocht hoe de aangelegde kabel of leiding eenvoudig en direct in de systemen van de netbeheerder geplaatst kan worden. De eerste pilots zien er veelbelovend uit en er wordt verwacht dat er snel verdere stappen kunnen worden gezet.

Voor meer informatie over het lokaliseren, inwinnen en verwerken van data van kabels en leidingen, neem contact op met Mechiel van Manen. Wil jij net als Mechiel van Manen delen hoe voldaan wordt aan de CROW500, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 30 mei 2024
6 juni: Werksymposium naar meer dagwerk in de infra

Veilig werken aan de weg zonder ongevallen: welke stappen kunnen we zetten. Hoe werken we vanaf de aanbesteding meer samen om het werk goed en veilig te organiseren. Wat zijn de dilemma’s. Tijdens een werksymposium op 6 juni zoeken ondernemers en Rijkswaterstaat samen naar oplossingen. Je bent van harte welkom!

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.